Używanie przedmiotu umowy a nie zapłacenie faktury.

• Autor wątku Autor wątku gibonik
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

gibonik

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
19
Witam,
Wykonałem stronę internetową dla agencji marketingowej. Firma zwleka z zapłatą a teraz mimo kilku wezwań nie zamierza płacić. Stronę internetową, którą wykonałem cały czas firma używa(w stopce ma podpis jako sama wykonała).
Proszę o informację z jakiego tytułu prawnego mam zglosić kradzież mojej pracy i praw autorskich. Czy można zgłosić to na policję czy do sądu, e-sądu? Jak najszybciej, aby odzyskać pieniądze. Dodam, że nie tylko ja jestem poszkodowany. Dowiedziałem się, że firma nie płaci faktur również innym wykonawcom.

gibonik napisał:
... w stopce ma podpis jako sama wykonała ...
Jest to naruszenie praw autorskich osobistych obarczone odpowiedzialnością cywilnoprawną (Art. 78. PA) oraz karną (Art. 115. PA.).
[FONT=&quot]Wezwij pismem zpo do zaprzestania naruszania Twoich autorskich praw osobistych, przedstaw swoje roszczenia (Art. 78.), poinformuj o odpowiedzialności karnej (Art. 115.). W razie braku reakcji złóż doniesienie o podejrzeniu popełnienia przestępstwa. http://forumprawne.org/prawo-autors...-r-o-prawie-autorskim-prawach-pokrewnych.html[/FONT]

PS.
Brak zapłaty nie stanowi naruszenia praw autorskich, należy jej dochodzić na drodze cywilnej.

Doniesienie o podejrzeniu popełnienia przestępstwa składa się na Policji lub w Prokuraturze, Twój wybór. Zacznij jednak od wezwania.

Dziękuję za informację. Proszę wybaczyć moje pytania, ale jestem laikiem w tych sprawach.
Czy tutaj w piśmie o naruszeniu praw autorskich, można pociągnąć to, że niezapłacono za przedmiot umowy? Dłużnik jest zameszczony na giełdzie wierzytelności i mimo kilku wysłanych wezwań nic z tego nie robi i nie zamierza płacić. Zależy mi na szybkim odzyskaniu pieniędzy a nie wymianie pism.

gibonik napisał:
... Czy tutaj w piśmie o naruszeniu praw autorskich, można pociągnąć to, że niezapłacono za przedmiot umowy? ...
Odpowiedź padła w poście #2.

"Brak zapłaty nie stanowi naruszenia praw autorskich, należy jej dochodzić na drodze cywilnej" Na drodze cywilnej czyli do sądu do wydziału spraw cwilnych?

Powrót