Używanie wizerunku firmy - oskarżenie

• Autor wątku Autor wątku karpokl
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

karpokl

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Witam. Około 8 lat temu postanowiłem założyć nieoficjalny fanpage na facebooku nowo powstałemu pubowi. Byłem jego klientem od początku i pomyślałem, że założenie strony w celach czysto informacyjnych (adres, numer telefonu w razie rezerwacji, czy jest możliwość płatności kartą) będzie fajnym pomysłem. Dodałem też zdjęcia wnętrza lokalu za zgodą właściciela oraz zrobiłem własne, oryginalne logo pod background. Nie dodawałem żadnych postów, bo strona była tylko miejscem gdzie można było znaleźć informacje, ponieważ żadnej www pub nie posiadał. W jedyne co się angażowałem to odpisywanie na wiadomości prywatne z pytaniami np. o godziny otwarcia, ale przy każdej takiej wiadomości zaznaczałem, że jest to nieoficjalny profil. Nie czerpałem też żadnych korzyści majątkowych ze strony. Po tych kilku latach, dokładnie miesiąc temu odezwał się do mnie właściciel pubu (wiadomość prywatna na fb), że strona jest nieaktywna i ma zostać usunięta, bo on zrobił oficjalną stronę. Zaproponowałem mu, ze jest opcja połączenia stron (chodziło mi o dobro pubu i zasięgi, których nie odbuduje się w miesiąc, np. pierwsze miejsce w wynikach Google po wpisaniu). Okazało się, że sprawę zgłosił na policję jako używanie wizerunku firmy. Sprawa jest w etapie początkowym i szczerze to nie chciałbym usuwać tej NIEOFICJALNEJ strony, bo trochę polubień się tam uzbierało a poza tym bardzo nie spodobał mi się fakt w jaki potraktował mnie właściciel i w jaki sposób ze mną rozmawiał.
Moje pytanie brzmi czy rzeczywiście grożą mi jakieś konsekwencje? Czy nie wystarczy, że strona jest non-profit i nadmienione jest w opisie, że to nieoficjalny profil? Podejrzewam, że strona może być aktywna dalej, ale wolałbym zaczerpnąć rady kogoś kto się na tym zna. Przepraszam jeśli to nieodpowiedni dział, ale nie wiedziałem gdzie mogę napisać post o facebookowym problemie.

karpokl napisał:
... Okazało się, że sprawę zgłosił na policję jako używanie wizerunku firmy. ...
Masz oficjalne potwierdzenie tej informacji czy tylko ów właściciel tak twierdzi? Ciekawe na jakiej podstawie dokonał zgłoszenia?
Jeśli już to jest to sprawa cywilnoprawna o naruszenie dóbr osobistych firmy choć jako takiego raczej nie widzę.

Tak, zgłosił sprawę. I wezwał na świadka kelnerkę (która dłuższy czas tam nie pracuje), ale zeznawala na moją korzyść i zeznała tak jak było, czyli tak jak wyżej napisałem... Wezwał ją, bo strona była założona w okresie kiedy ona pracowała.

karpokl napisał:
Tak, zgłosił sprawę. ...
A dokładnie co zgłosił? Zniesławienie?

Z Twojego opisu to kwalifikuje się na postępowanie cywilnoprawne, policja nie bardzo ma tutaj co działać.

karpokl napisał:
... napisałem..
Zdecyduj się jakiej płci jesteś:!:

Nie bardzo wiem o co chodzi z tym "zdecyduj się jakiej płci jesteś". Piszę w formie męskoosobowej, więc...?

Wszelkie informacje mam od tejże kelnerki, która przekazuje mi informacje.
Cytuję:
"Dostałam wezwanie na policję. Z tą stroną za wykorzystywanie danych osobowych"
"Wracam z policji i ta co mnie przesluchiwala powiedziała,że lepiej żebyś zlikwidować tą strone"
"On twierdzi,że założył stronę drugą i ta jemu przeszkadza"
"Ona też była nie zadowolona,że przyszedł ale musiała spisać zeznania"
"Wykorzystywanie jego wizerunku"
Ja również dostałem wezwanie, ale nie odebrałem go ponieważ jestem w rozjazdach i komendę odwiedzę dopiero gdy wrócę.

Wygląda na to, że przyjęli po prostu zgłoszenie, ale aż dziwne, że zajmują się facebookowymi sprawami, gdzie nie sądzę by mieli pojęcie na ten temat.
Założyłem stronę na facebooku, zaakceptowałem regulamin facebooka więc nie wiem gdzie tu policja, jak właśnie sprawa powinna być z powództwa cywilnego, gdzie w ogóle nie wiem jakie by argumenty użył właściciel. Co o tym sądzisz?

Zbyt dużo niejasności, dane osobowe, jego wizerunek, to kompletnie różne sprawy. Musisz znać dokładny powód wezwania na Policję.

karpokl napisał:
... Piszę w formie męskoosobowej, więc...?
A w profilu:?:

Tak, bo to konto mojej dziewczyny, stąd płeć inna niż forma.

Dokładny powód znajdujący się na wezwaniu to "wykorzystywanie danych osobowych"... :lol:

Powrót