Używany 100% sprawny laptop allegro a uszkodzony napęd.

• Autor wątku Autor wątku rychu9191
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

rychu9191

Użytkownik
Odpowiedzi
36
Witam,
kupiłem używany laptop na allegro przez Kup Teraz z 7-dniowa gwarancją rozruchową. Jak się okazało przed wysyłką przestał działać napęd. Sprzedający poinformował mnie o tym i zaproponował 150 zł mi zwrócić ja na to przystałem bo trochę się mi śpieszyło, bo zwlekał z przesyłką, myślałem kupić sobie ten napęd i wymienić, pieniądze oczywiście mam na koncie. Po paru godzinach udało mi się znaleźć model napędu do laptopa i się okazało że jest to napęd z blu-ray warty ponad 300 zł. Napisałem do Sprzedającego a on, że już towar wysłał i go nic nie obchodzi, że mogłem wcześniej mu o tym powiedzieć to by mi zwrócił pieniądze, ale tak czy siak wydaję mi się, że mógłbym i tak żądać wydania sprawnego laptopa, lecz już to znaczenie większego nie ma, poprawcie mnie jeśli się mylę z czystej ciekawości.

W aukcji jasno STAN LAPKA REWELACYJNY!!! 100% SPRAWNY!!! Delikatne ślady normalnego użytkowania.

I co ja mam w tym wypadku zrobić? Jeszcze jakby był ten model napędu gdzieś używany, ale wszędzie są nowe sztuki warte 330 zł + przesyłka, doradźcie mi coś.

Kup nowy napęd i zapomnij o sprawie.
Nie masz $$ na zakup to nie kupuj w ogóle lub kup zwkły DVD.

W aukcji jasno napisane laptop sprawny w 100%, więc dlaczego z mojej kieszeni mam dokładać do laptopa?

Nie znam się na napędach i nie będę w ciemno zamawiał byle co. Skąd mam mieć pewność że zwykły napęd będzie działał w tym akurat laptopie? Na forum pytałem to mi napisali:

"Ogólnie napędy DVD z laptopów bywają wymienne. Stawiając duża uwagę na bywają"

Dlaczego mam teraz z winy Sprzedającego tracić czas na zamawianie i kolejne pieniądze na odsyłanie napędu w razie gdyby niewspółgrał z modelem tego laptopa?

Sam się na takie pieniądze zgodziłeś. Zachowaj się jak facet i nie becz.

rychu9191 napisał:
W aukcji jasno napisane laptop sprawny w 100%, więc dlaczego z mojej kieszeni mam dokładać do laptopa?

1) ciesz się, że zachował się fair i uprzedził. Mógł nic nie mówić i wtedy musiałbyś udowodnić, że nie Ty go uszkodziłeś,

2) trzeba było nie brać/zrezygnować lub

3) trzeba było napisać sprzedającemu aby dokupił inny napęd i wysłał całość.

rychu9191 napisał:
Dlaczego mam teraz z winy Sprzedającego tracić czas na zamawianie i kolejne pieniądze na odsyłanie napędu w razie gdyby niewspółgrał z modelem tego laptopa?

W sumie nie widzę tutaj żadnej winy sprzedającego. Poza tym nikt nie każe ci kupować wysyłkowo prawda? Idziesz do sklepu stacjonarnego, mówisz co potrzebujesz - sprawdzasz czy działa - płacisz. Nie działa? Nie płacisz.

Trzeba było myśleć.

Ostatnia edycja:
Powrót