Używany rower z allegro jest uszkodzony

• Autor wątku Autor wątku Himenejro
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
H

Himenejro

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Witam. Kupiłem używany rower z allegro. Jak otrzymaliśmy rower okazało się ze nie działa tylna przerzutka. Jako ze sprzedawca w opisie o sobie wspomina ze rowery mogą być do regulacji uznałem ze regulacja wystarczy i oddałem go do autoryzowanego serwisu. Mechanik stwierdził ze rower jest w tragicznym stanie i nie naprawi go bo części które są do wymiany na już to koszt około 900 zł plus robocizna. Dodatkowo osłona łańcucha cala połamana (nowa 180 zł), łańcuch do wymiany i łyse opony (nowe koszt 150 zł). Żeby się upewnić oddałem rower do następnego serwisu gdzie potwierdził się stan roweru.

Rower w serwisach był w sumie 15 dni a z racji wyjazdu rodzinnego oddaliśmy go do serwisu po kilku dniach. A wiec moja reklamacje zgłosiłem po 25 dniach przez co straciłem możliwość odstąpienia od umowy.

Skontaktowałem się ze sprzedawca ale on twierdzi że za późno i on wysłał w 100 % sprawny rower. Gdy mówiłem że to nie ja stwierdziłem wady a autoryzowany serwis to sprzedawca powiedział że to naciągacze i po prostu nie potrafią tego naprawić.

Sprzedawca twierdzi ze jak przyjadę z rowerem to on przerzutki naprawi w 15 minut. ( szkoda ze nie poświecił 15 minut przed wysyłka bo podobno każdy rower jest sprawdzany).

Generalnie nie idzie się z nim w żaden sposób dogadać i niestety będę musiał skierować sprawę do sadu.

Czy może mi ktoś podpowiedzieć jak się za to zabrać?? Jakie mam szanse i czy mam podstawy aby reklamować rower?? Czy jak założę sprawę to gdzie one się będą odbywać ??? Za rower zapłaciłem 700 zl wiec nie jest to bardzo dużo ale i nie mało ale nie chce żeby sprawy sadowe kosztowały mnie więcej niż to warte.

Będę wdzięczny za każda rade. Pozdrawiam

W tym momencie możesz zareklamować z tytułu gwarancji lub jeżeli takowej nie ma z tytułu rękojmi na podstawie Kodeksu Cywilnego. Termin 14 dniowy na odstąpienie od umowy bez podania przyczyny już przekroczyłeś. Powód przekroczenia 14 dniowego terminu jest już nie istotny.

Tak wiem że przegapiłem. Gwarancji nie było żadnej. Jak zareklamować z tytułu rękojmi to muszę sprawę w sadzie założyć czy jak się za to zabrać?? Pozdrawiam

Kurde właśnie zauważyłem że wczoraj zdjęcia jeszcze były a po rozmowie ze sprzedającym znikły. Pozdrawiam

Jestem zdania, że wobec braku spełnienia przez sprzedawcę ustawowego obowiązku informacyjnego, masz nadal prawo do odstąpienia od umowy bez podania przyczyny. Ponadto sprzeadwca powiniien zwrócic również koszt odesłania towaru po odstąpieniu od umowy.

Oczywiście, możesz również skorzystać z uprawnień z tytułu rękojmi.

Ostatnia edycja:
Ja najchętniej bym mu go odesłał ale on powiedział że za późno i nie chce się dogadać w żaden sposób. Wiec muszę chyba skorzystać z drugiej opcji ale jak się za to zabrać?? pozdrawiam

Heheh. Ja tam na prawie się nie znam wiec proszę podpowiedzieć co i jak mam zrobić :) A będę bardzo wdzięczny. Pozdrawiam

Czyli po prostu spakować rower i wysłać z adnotacją ze odstepuje od umowy???

loco1 napisał:
Jestem zdania, że wobec braku spełnienia przez sprzedawcę ustawowego obowiązku informacyjnego, masz nadal prawo do odstąpienia od umowy bez podania przyczyny. Ponadto sprzeadwca powiniien zwrócic również koszt odesłania towaru po odstąpieniu od umowy.

Oczywiście, możesz również skorzystać z uprawnień z tytułu rękojmi.

A nie wystarczy adnotacja "Ewentualne reklamacje i zwroty będą uwzględniane w uzasadnionych przypadkach (zgodnych z obowiązującymi przepisami), po złożeniu oświadczenia o odstąpieniu od umowy, tylko i wyłącznie, kiedy zakupiony towar nie będzie posiadał „nowych” śladów użytkowania, a całkowite koszty przesyłki leżą po stronie kupującego - towar można zwrócić w ciągu 14 dni. " w zakładce "INFORMACJE OD SPRZEDAJĄCEGO" w w/w linku aukcji ? Ewentualnie też wydaje mi się, że mogła też razem z rowerem przyjść kartka z uprawnieniem z tytułu odstąpienia od umowy bez podania przyczyny. Ale o to trzeba by było zapytać autora tematu.

Powrót