Używany telefon sprzedany jako nowy

• Autor wątku Autor wątku BlueBea
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

BlueBea

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
21
Witam! W październiku zeszłego roku kupiłam telefon w sklepie internetowym. Od sprzedawcy otrzymałam zapewnienie, że jest to telefon nowy, nieużywany. Na początku tego tygodnia telefon się zepsuł, więc oddałam go do naprawy do autoryzowanego serwisu. W serwisie się okazało, że gwarancja na telefon się kończy we wrześniu tego roku, bo telefon po raz pierwszy został uruchomiony we wrześniu 2015 !!! Co w takiej sytuacji zrobić. Zostałam oszukana przez sprzedawcę, bo telefon miał byc NOWY. Druga sprawa - jeszcze ważniejsza - kończy się gwarancja producenta.

To, że telefon był uruchamiany nie czyni go używanym.
Jakie były zapewnienia sprzedawcy co do gwarancji?

Informacja z maila sprzedawcy: "Tak jest cały zestaw fabryczny który daje producenta, telefon nowy , gwarancja na okres 2 lat"

Gwarancja ma określoną wartość majątkową i przysługuje Ci roszczenie o obniżenie ceny - art. 560 kc

Pytanie jeszcze...kto dał gwarancje...sklep (własną) czy producent.

Bo z #3 nie do konca wynika kto jest gwarantem.

Kazdy widzi/czyta to co chce/jemu pasuje ;)

No pięknie. Miałam nadzieję że otrzymam jakieś konstruktywne wskazówki a tu guzik. Wydawać by się mogło, że sprawa jest prosta: Kupuję telefon w sklepie internetowym za niemałą kasę. Sprzedawca zapewnia mnie, że jest to telefon nowy z gwarancją na 2 lata. Do telefonu dołączona jest gwarancja producenta. Na gwarancji producent informuje, że gwarancja jest ważna 2 lata od daty zakupu. A tu serwis informuje, że gwarancja jest ważna 11 miesięcy od daty zakupu, bo telefon był wcześniej uruchamiany - ponad rok wcześniej od daty zakupu. Telefon to nie są buty, co do których nie można ustalić dat przymiarek przez klientów i gwarancja biegnie od daty zakupu. Telefon został UŻYTY, przez co rozpoczął się bieg ważności gwarancji. Nie wiem, czy ktoś użył go tylko żeby sprawdzić czy działa, czy też użytkował go przez kilka (naście) miesięcy. Czy naprawdę znaczenie wyrazu "NOWY" można poddawać w wątpliwość ? Wobec towaru kupowanego w sklepach słowo "nowy" oznacza "nieużywany wcześniej". Taki, który zachowuje cechy nowego towaru w chwili zakupu, m.in. w dniu zakupu rozpoczyna bieg gwarancja producenta. Uważacie, że przed zakupem powinnam ze sprzedawcą ustalić dokładnie definicję słowa "nowy" żeby potem nie było żadnych wątpliwości ?

BlueBea napisał:
No pięknie. Miałam nadzieję że otrzymam jakieś konstruktywne wskazówki a tu guzik...

Nie odpowiadasz na proste pytanie z #2 więc i konkretów się nie spodziewaj.

BlueBea napisał:
Kupuję telefon w sklepie internetowym za niemałą kasę. Sprzedawca zapewnia mnie, że jest to telefon nowy z gwarancją na 2 lata
Otrzymałaś go w oryginalnym pudełku z fabrycznymi pieczęciami?

No przecież odpowiedziałam: Sprzedawca zapewniał że telefon jest NOWY i ma gwarancję 24 miesiące. Do telefonu była dołączona gwarancja producenta z informacją że jest ważna 24 miesiące od daty zakupu. Czy powinnam jeszcze posiadać dowody rzeczowe w postaci nagrań z rozmów telefonicznych albo w postaci odpowiedzi mailowych. Mam mieć napisane przez sprzedawcę jako materiał dowodowy że telefon jest nowy, nieużywany, nieuruchamiany, z 24 mies. gwarancją producenta itd ?

to nie jest odpowiedź na moje pytanie

No dobra - Telefon był w oryginalnym pudełku. Opakowanie nie budziło żadnych zastrzeżeń. Ale, na Boga, nie pamiętam szczegółów. Mam nadzieję tym pytaniem o pudełko i pieczęcie nie robisz sobie tzw. jaj.

A po prostu,czy na gwarancji jest pieczątka,podpis i data sprzedaży?Jak tak to do naprawy przez okres 24 miesięcy od daty zakupu wysyłasz do naprawy telefon sprzedawcy.
A może będzie się już dobrze sprawował i żadna naprawa nie będzie konieczna, będziesz się martwił po usterce i wyślesz go sprzedawcy z żądaniem naprawy w ramach gwarancji.

Ostatnia edycja:
Na gwarancji nie ma żadnych pieczątek. Zresztą zwykle sprzedawcy informują że gwarancja producenta jest ważna z dowodem zakupu i nie przykładają pieczątek. Poza tym telefon był kupowany w Krakowie a ja mieszkam w innym mieście (sporo oddalonym) a autoryzowany serwis niemal pod nosem. W końcu mam też prawo wyboru co do sposobu korzystania z gwarancji sprzedawcy czy producenta.

Kupując NOWY telefon spodziewałam się, że będzie on posiadał wszystkie cechy jakie powinien posiadać towar NIEUŻYWANY. Sklep poinformował mnie że telefon jest nowy. A był używany. Sprzedawca przesyłając mi gwarancję producenta nie poinformował, że ważna jest jeszcze niecały rok. W treści gwarancji którą sprzedawca dołączył, jest mowa o jej ważności przez 2 lata od daty zakupu.
Nie mam na piśmie od sprzedawcy, że telefon posiada 2 letnią gwarancję producenta.
Mało tego, żeby was wkurzyć uważam, że sprzedawca MIAŁ OBOWIĄZEK poinformować mnie, że gwarancja producenta na ten telefon ma ważność nie 24 a 11 miesięcy. Wtedy nie kupiłabym tego telefonu.

Ostatnia edycja:
Patrząc na to co piszesz udaj się do Miejskiego Rzecznika Konsumentów bo nawet z naszymi radami nie poradzisz sobie z tematem [bo problem nie jest prosty].

Zamiast się użalać odpowiadaj na pytania.

Fajne masz podejście,prosisz o radę,a chcesz ludzi wkurzać. Zwróć się do sprzedawcy z reklamację niezgodności towaru z umową żądając albo wymiany sprzętu, albo unieważnienia umowy czy rekompensaty finansowej. Wyślij polecony z ZPO i poczekaj ustawowy termin.
Serwis masz pod nosem, to poproś ich o pisemne poświadczenie długości gwarancji i dołącz do reklamacji.

Obser, ale ja tak z tym wkurzaniem ino dla żartu. Dzięki za konkretną poradę. Przyznasz, że też byłbyś zaskoczony albo i nawet wkurzony, jakby się okazało że Twojej podobno "nówce" obojętnie co (lub kto ;) by to nie było już ktoś pluł w mikrofon. Tak się zastanawiałam czy można takie zdarzenie podciągnąć pod niezgodność towaru z umową i czy muszę mieć jeszcze jakieś namacalne dowody. Podpytam jeszcze rzecznika praw konsumenta i chyba tak zrobię jak radzisz. Dzięki jeszcze raz i pozdrawiam.

Jak będziesz tak odpowiadać u MRK na pytania to Ci nie pomoże.
Czy sprzedawca obiecywał 24 miesiące gwarancji producenta czy 24 miesiące gwarancji?

Powrót