Używany telewizor sprzedawany jako nowy

• Autor wątku Autor wątku eXoticRCSM
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
E

eXoticRCSM

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Witam, znalazłem na OLX sprzedającego Świat Telewizorów, który sprzedaje rzekomo nowe telewizory z 24 miesięczną gwarancją producenta. Umówiłem się na odbiór osobisty telewizora w dniu wczorajszym. Dom jednorodzinny, telewizory w garażu, kartony rozklejone. No trudno zobaczymy co dalej, wyciągnął telewizor którym byłem zainteresowany, podłączyliśmy sprawdziłem na 1 rzut oka czy matryca nie jest uszkodzona, był dookoła oklejony folią na ramkach, nóżki były zapakowane pilot też w zestawie i książeczki. Spisaliśmy rachunek po czym gdy już na spokojnie obejrzałem telewizor w domu moim oczom ukazało się z tyłu to

Imgur: The most awesome images on the Internet

wygląda to jakby ktoś zrywał plomby gwarancyjne, a nie spotkałem się jeszcze z takimi na telewizorach, w dodatku pod matrycą są jakieś farfocle czy owady. Sprawdziłem, że karton nie jest od tego telewizora (zupełnie inny nr modelowy i seryjny, tak samo pilot i książeczka. Telewizor ewidentnie nie jest nowy i co mam w takiej sytuacji zrobić kiedy cwaniak sprzedawca nie ma zamiaru zwrócić pieniędzy, ani w ogóle czegokolwiek z tym robić. Próbuje mi jeszcze wmówić, że rozpakowywał oryginalnie zapakowany karton przy mnie, sprawdzaliśmy wszystkie numery seryjne i on ma na to dwóch świadków (oprócz mnie po jeden telewizor przyjechało dwóch innych gości) co jest ewidentnym kłamstwem. Mówi, że spotkamy się w sądzie. Kwota za telewizor to było 1700 zł i chętnie je poświęcę nawet za cenę tego byle ukrócić jego cwaniactwo bo nie mam zamiaru tego popuścić. Byłem w stosunku do gościa w porządku, a on zachował się jak zwykły krętacz.

eXoticRCSM napisał:
karton nie jest od tego telewizora (zupełnie inny nr modelowy i seryjny, tak samo pilot i książeczka. Telewizor ewidentnie nie jest nowy
Towar oglądałeś u niego i tego wszystkiego nie dostrzegłeś? Jak teraz zamierzasz wykazać, że tak właśnie było w momencie odbioru?

jak można osobiście odebrać telewizor, sprawdzić na miejscu a potem mieć ale że czegoś się nie zauważyło ?? nie rozumiem ..

No niestety nie sprawdzałem tak dokładnie, warunki na to nie pozwalały i czas, teraz mogę mieć pretensje do siebie, ale dla mnie jeśli ktoś mówi, że coś jest nowe to nie daje mi do zrozumienia, że mam sprawdzać czy książeczka jest od tego TV albo pilot. Interesował mnie głównie przód, ekran czy jest nie uszkodzony podczas transportu.

Doszedłem do tego, że nr seryjny oraz model który przedstawia telewizor nie zgadza się z tym na tyle obudowy. Podejrzewam, że menu serwisowe wykazałoby, że przepracował już pewnie też mnóstwo godzin. Czy jest szansa go udupić?

Musisz udowodnić to sprzedającemu. Jego stanowisko już raczej znasz - powie że oglądałeś telewizor, finalnie zdecydowałeś się na zakup, co świadczy o tym, że produkt nie wzbudził zastrzeżeń.

Szansa - tak, między 0 a 100%, w zależności od tego co jesteś w stanie udowodnić. Co do zerwanych plomb - sprzedawca powie, że przy zakupie tego nie zgłaszałeś, więc pewnie po zakupie było grzebane w telewizorze, on teraz nie wie co się działo i umywa ręce.

Co w momencie gdy licznik godzin pracy telewizora przekraczał by czas od zakupu do dnia w którym jest zgłoszona sprawa?

Witam, potrzebuję wzorów pisma "zawiadomienie o prowadzeniu niezarejestrowanej działalności gospodarczej", który chciałbym złożyć w US i ZUS oraz złożyć dokumenty wraz z zeznaniami na policji. Dostałem dużo materiałów dowodowych wraz z numerami spraw toczącymi się przeciw temu "sprzedawcy" od innych poszkodowanych kupujących.

Nie mogę odszukać, może używam złej frazy stąd prośba.

Powrót