Vat 0% a limit zwolnienia Vat - sprzedaż do USA

• Autor wątku Autor wątku Marek79
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Marek79

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
23
Jestem na ryczałcie i nie jestem w tej chwili podatnikiem Vat, w najbliższym czasie jednak mogę przekroczyć limit przychodów które zwalniają z bycia Vatowcem. Ze względu na fakt, że część mojej sprzedaży jest do USA (oraz pojedyncze przypadki - poza USA i UE), a jest ona obłożona stawką Vat 0%, zastanawiam się czy można ją potraktować jako nieopodatkowaną w Polsce i nie wliczać do kwoty limitu. Sprzedaję towary prywatnym klientom. Z góry dziękuję za poradę.

Ostatnia edycja:
Czy nikt nie zna odpowiedzi na to pytanie? Podsumowując - czy sprzedaż wysyłkową towarów do USA/krajów spoza UE do osób indywidualnych należy wliczyć do kwotu limitu Vat (dla przedsiębiorcy zwolnionego z Vat)?

Ostatnia edycja:
Jeśli ktoś przypadkiem będzie szukał odpowiedzi na to pytanie i natknie się na ten post - niestety kwota takiej sprzedaży wlicza się do limitu (bo podatek 0% to nie brak opodatkowania tylko opodatkowanie w kraju - nasze prawo takie jasne i wspaniałe :))

Witam, prowadzę DG, jestem na ryczałcie 3% handel. Jak wygląda sytuacja jakbym chciał sprzedawać rzeczy używane do osób prywatnych np. w USA czy krajów UE? Jak sprzedam przedmito do USA np. za pośrednictwem Ebay to wystawiam normalnie rachunek i płacę od tego 3% ryczałtu? Tak jak jest to w kraju? Wiem, że w innych krajach UE są jakieś limity sprzedaży, obecnie chyba 10 000 euro i po ich przekroczeniu trzeba się zarejestrować w US tego kraju i tam płacić podatek, a jak się to ma w USA? Ktoś ma doświadczenie?

Powrót