VAT a adwokat-emeryt

• Autor wątku Autor wątku Lucjan29
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

Lucjan29

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Bardzo proszę o radę: czy adwokat-emeryt musi płacić VAT od "urzędówek"?
Czy sąd ma prawo żądać od adwokata-emeryta faktury VAT? Jest to o tyle istotne, że zmusza emeryta do prowadzenia działalności gospodarczej.

Nie trzeba prowadzić działalności, żeby być płatnikiem VAT. Nie wiem, co to są 'urzędówki'.

dzięki Nakago. urzędówki to umowy-zlecenia, gdzie usługodawcą jest sąd. ponieważ adwokat prowadzący działalność gospodarczą odprowadza vat (chociaż nie zawsze sądy ten vat naliczają !), bo musi (chociaż podobno nie ma zapisu, że do rozliczenia się z sądem za daną umowę-zlecenia adwokat musi wystawić fakturę vat), o tyle sprawa vat w przypadku adwokata na emeryturze, który występuje z urzędu na zlecenie sądu, a nie prowadzi działalności gospodarczej jest co najmniej niejasna. pewnemu adwokatowi-emerytowi kazano założyć działalność gospodarczą, bo podobno musi, aby odprowadzać vat. kazano zapłacić vat zaległy z wszystkimi tego konsekwencjami, chociaż do tej pory interpretacje urzedów skarbowych są zupełnie różne (wg. jednych trzeba płacić, według innych nie trzeba płacić). to jakaś paranoja. reasumując, czy ów adwokat musi zakładać działalność (tu dochodzi jeszcze 170zł zdrowotnego !), aby działać na umowę zlecenia z całym jej "dobrodziejstwem", czy nie musi. pozdrawiam.

Działalności zakładać nie musi, VAT płacić musi, jeśli przekroczy limit roczny.

dzięki, nakago. przepraszam za "lameryzm", ale ów adwokat (mój ojciec) ma już swoje lata (77) i ciężko mu się poruszać po necie, ja z kolei jestem laikiem w tej materii :). a czy interpretacja urzędów skarbowych jest tu zgodna, czy trzeba złożyć zapytanie o wykładnię konkretny US ?. dodam, że sąd nalicza mu vat przy rozliczaniu umów-zlecenia. jeszcze raz bardzo dziękuję i pozdrawiam.

Jest wyjaśnienie Ministerstwa Finansów odnośnie VAT od biegłych sądowych.

dziękuję bardzo za informacje.

Powrót