VAT - ktoś kupił towar na moją firmę?

• Autor wątku Autor wątku slichu
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

slichu

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Proszę o pomoc w następującej sprawie.
Dostałem wezwanie z US w sprawie złożenia wyjaśnień dot. rozbieżności w deklaracjach podatkowych dla podatku od towaru i usług. Ktoś kupił na moją firmę towar w Niemczech, nie informując mnie o tym (nie wystawiałem nikomu pełnomocnictwa na nabycie towaru), a co za tym idzie nie posiadam faktury dokumentującej tą transakcje. Pytania mam następujące:
1) czy kupując towar w Niemczech na cudzą firmę dana osoba musi mieć jakieś upoważnienie, inaczej mówiąc: czy osoba która kupiła towar na moją firmę musiała mieć moje upoważnienie na to?
2) co ma prawo zrobić US, skoro o takiej transakcji nic nie wiedziałem czyli nie wyraziłem zgody na kupowanie towaru na moją firmę, a co za tym idzie nie posiadam faktury dokumentującej tą operację czyli nie mogłem jej ujawnić przy składaniu deklaracji?
Z góry dziękuję za udzielone rady.

[a czy US ustalił, kto konkretnie odebrał fakturę/towar?]

Tego jeszcze nie wiem, bo dopiero mam złożyć wyjaśnienia. Ja domyślam się kto mógł to zrobić, ponieważ miałem nawiązać współpracę z pewną osobą, podałem mu już nawet dane mojej firmy, ale na tym się skończyło. Żadnej zgody, ani upoważnienie ode mnie nie dostał.

moim zdaniem nie masz się co martwić, złóż wyjaśnienia jak było i śpij spokojnie.... wszystkie dane Twojej firmy, potrzebne do wystawienia na nią faktury, można pewnie znaleźć w internecie, więc o niczym to nie świadczy....

Nie sądze żebyś miał z tego tytułu jakieś problemy. Co najwyżej pewnym utrudnieniem będą dla Ciebie ciągłe wezwania do złożenia wyjaśnień, dokumentów do US itp.
Ale jeżeli naprawdę nie miałeś nic z owymi fakturami wspólnego to nie masz się co martwić.
Ogólnie sprawa podlega pod kodeks karny skarbowy więc prawdopodobnie będziesz występował w roli świadka w postępowaniu karnym. I tyle

Powrót