VAT MARZA

• Autor wątku Autor wątku perelka25
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

perelka25

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam. Mam pytanie dotyczace vat marza. Prowadze dzialalnosc gospodarcza polegajaca na sprzedazy uzywanych opon i felg samochodowych. Jak rozliczyc fakture vat marza to wiem, ale co zrobic w sytuacji, gdy klient nie chce faktury? Wydaje tylko paragon, ale co dalej, jak mam to zaewidencjonowac w rejestrze sprzedazy opodatkowania vat marza, skoro nie ma tam rubryki na transakcje nieudokumentowane.

w tym przypadku ewidencjonowanie jest trochę utrudnione, gdyz kasa rejestrująca nie posiada opcji marża.. Pozostaje Panu "nabić" sprzedaz na kasę w stawce "0" lub jako "zw" - pamiętając jednocześnie, iż ta sprzedaż dotyczy marży. Można np. prowadzić dodatkowy zeszyt w którym wpisuje Pan tę sprzedaż (np data sprzedaży nr paragonu, kwota) a na koniec miesiąca "zdejmuje" Pan tę sprzedaż z raportu fiskalnego i rozlicza marżą. Ważne aby przy raz przyjętym trybie zastosowania "o" lub "zw" juz tego później nie zmieniać.

Dziekuje za odpowiedz! Chcialabym dodac za sprzedaje uzywane opony i felgi. Czy wystarczyloby gdybym do wystawionego paragonu dolaczyla np druk "dokument sprzedazy" na ktorym widnialaby data numer paragonu oraz przedmiot i wartosc sprzedazy a nastepnie ten druczek wprowadzala do rejestru sprzedazy Vat marza i tam na jego podstawie dokonymwala stosownych obliczen? (chodzi mi tutaj oczywiscie o sprzedaz nieudokumentowana) Tak oczywiscie postepowalabym z kazdym pojedynczym paragonem? Mam jeszcze jedno pytanie: czy moge stosowac w swojej dzialalnosci jednoczesnie opodatkowanie Vat marza w odniesieniu do uzywanych towarow i normalny podatek Vat 22% w stosunku do towarow nowych. To znaczy prowadzilabym dwie ewidencje: ewidencje sprzedazy VAT i ewidencje sprzedazy Vat marza.

Powrót