VAT od prezentu z USA

• Autor wątku Autor wątku IrenaA
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
I

IrenaA

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
15
Witam!

Mam kuzynke w USA, ktora na moje urodziny chciala mi zrobic prezent i przyslala mi paczke.

Wysylajac paczke ubezpieczyla ja na kwote 200dolarow (w razie gdyby zginela- to co w niej wlozyla kosztuje ok 200dolarow) przesylka wyniosla 37dolarow. Dzis przyszedl do mnie listonosz i zarzadal prawie 180zl za paczke ktora jest dla mnie prezentem. Oplata celna to raptem 2,50zl, ale dochodzi podatek VAT ok 150zl i oplata za przesylke miedzy urzedem pocztowym a celnym.

Czy te pieniadze mozna jakos odzyskac? Co to ma byc zebym ja musiala placic za prezenty ktore przysyla do mnie rodzina? Moim zdaniem jest to chore.

Dziekuje za odpowiedz

z tego co pamietam to do wartosci 150€ prezenty sa zwolnione z oplat celnych i vat, trzeba tylko na formularzu wysylkowym zaznaczyc ze to prezent (gift)

Witam ponownie!

W kartoniku z prezentem byla dla mnie kartka w ktorej bylo napisane ze jest to dla mnie prezent + zyczenia.

Przegladam wlasnie ten formularz ktory byl naklejony na paczce nie ma tam "opcji prezent (gift)" bylo wysylane firma usps.

Mozna sie odwolac do urzedu celnego? bo paczke odebralam i pieniadze zaplacilam

nadawca mogl napisac odrecznie a teraz to raczej watpie, nie bede chcieli rozmawiac skoro paczka jest otwarta.. moglo w niej byc cokolwiek

Powrót