VAT - Siedziba firmy a brak stałego miejsca prowadzenia działalności.

• Autor wątku Autor wątku cosprimalice
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
C

cosprimalice

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
17
Witam. Zastanawiam się, czy jeśli działalność nie ma stałego miejsca prowadzenia działalności, to czy ta działalność może korzystać ze zwolnienia z VAT? Pytanie rodzi się przez Art. 113. - [Zwolnienia podmiotowe] - Podatek od towarów i usług. punkt 13.3 (nie wiem czy to się nazywa punkt czy jak to poprawnie nazwać) który mówi o tym, że ze zwolnienia nie stosuje się do podatników: ...nieposiadających siedziby działalności gospodarczej na terytorium kraju. Czy w tym przypadku (w przypadku w którym nie ma miejsca stałego prowadzenia działalności) adres siedziby to adres zamieszkania?

Adres siedziby to adres siedziby.
Rejestrując działaność w CEIDG musisz podać adres pod którym będzie prowadzona działalność, czy to będzie adres zamieszkania, czy zameldowania jest bez znaczenia.

Wysłane z mojego HD1913 przy użyciu Tapatalka

@Mass1910 - nie musisz podawać siedziby. Można zaznaczyć opcję: "Nie mam stałego miejsca wykonywania działalności gospodarczej".
Wtedy wpis jest "pusty" w miejscu adresu, a dane zaciągane przez programy księgowe czy do fakturowania z REGONU to tylko nazwa i NIP.
Jednak z automatu dla celów podatkowych przyjmuje się adres zamieszkania - jednak nie jest to adres jawny (nie jest wykazany w CEIDG) i nie jest także formalnie siedzibą.

@Cosprimalice - tak jak widać na załączonym obrazku - dla celów podatkowych "przyjmuje się", że twoja siedziba to miejsce zamieszkania - co wcale nie musi być zgodne z stanem faktycznym.

Załączniki

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą przeglądać załączniki.
Ostatnia edycja:
Dziękuję za pomoc. Pozdrawiam.

Powrót