Vectra - koniec promocji, stary cennik, ceny z kosmosu

• Autor wątku Autor wątku Tudor
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

Tudor

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam,
Pod koniec lipca roku 2007 podpisałem umowę na czas nieokreślony, razem z promocją, której regulamin uczestnictwa wymagał do zostania abonentem przez 12 miesięcy od daty podpisania umowy.
Wybrany pakiet to eVdom pro czyli 512Kb/s i taki widnieje na umowie.

Promocja obowiązuje w okresie 24 miesięcy i kwota na pakiet eVdom Pro wynosi 35zł/brutto na miesiąc.

Podczas podpisywania umowy zostałem poinformowany, że internet będzie kosztował 35zł miesięcznie. Nie wnikałem w szczegóły, tak naprawde to przeczytałem ją dopiero dziś.

Mój dostawca internetu przesyła rachunki z góry na 3 następne miesiące.
Gdy w lipcu dostałem rachunek z lipiec, sierpień i wrzesień, opłaciłem lipiec i sierpień na nich widniała kwota 35zł. Natomiast niedopatrzyłem, że za wrzesień mam do zapłaty 85zł i dopiero dziś, gdy chciałem opłacić zauważyłem, że jest to taka wysoka kwota.

Na umowie ani na regulaminie promocji nie znalazłem nigdzie kwoty 85zł,

Znalazłem na umowie również informacje:
Abonent również oświadcza, że doręczony mu został aktualny Cennik Świadczenia Usług. Aktualny Cennik można nadto otrzymać w Biurze Obsługi Klienta.

Do umowy nie był dołączony żaden cennik, ani umowa nie wspomina nic o dacie cennika. Wspomina tylko tj. wyżej o aktualnym cenniku.

Zatem czy kwota 85zł jest podstawna?
1. Czy mam prawo powoływać się na obecny cennik?
Obecnego cennika nie znalazłem, jednak znalazłem jeden z 14 kwietnia 2008 roku (bez żadnych promocji). Za tą samą prędkość internetu jednak nie pod nazwą eVdom Pro tylko Dla Startujących życzą sobie 39zł.
2. Jeżeli umowa nie wspomina o kwocie, powołując się na regulamin promocji
Oplata abonamentowa brutto za pakiet "eVdom pro" w okresie 24 miesięcy, zostaje obniżona do kwoty 35,00zł brutto za każdy miesiąc
Czy mam prawo zapłacić za internet kwote 35,01zł? Jako że jest to kwota większa niż wspomina cennik, a kwota 35,00zł to efekt zniżenia kwoty poprzedniej.
Czuje się troche oszukany i na internecie znalazłem podobne opinie z tymi umowami.
Pozdrawiam, Liczę na pomoc forumowiczów.

Ostatnia edycja:
Witam,

tak to już jest z promocjami... i to nie tylko u tego operatora, ale i u innych...

Wszystko zależy od treści umowy, regulaminu świadczenia usług (z ewentualnymi zmianami w międzyczasie) oraz regulaminu promocji z momentu podpisywania umowy, ale obawiam się, że w Pana przypadku wszystko może być zgodne z procedurami tam zawartymi. Jeśli ma Pan wątpliwości to najlepszą drogą będzie kontakt z Rzecznikiem Konsumentów w Pana mieście http://forumprawne.org/prawa-konsumenta/134-rzecznicy-konsumentow.html

Dużo interesujących informacji dla abonentów telekomów (kablówek) można znaleźć też na stronach Urzędu Komunikacji Elektronicznej http://www.uke.gov.pl - zakładka 'Poradnik'

Cytat:
Podczas podpisywania umowy zostałem poinformowany, że internet będzie kosztował 35zł miesięcznie. Nie wnikałem w szczegóły, tak naprawde to przeczytałem ją dopiero dziś.

To teraz płać.
Podpisem stwierdziłeś, że godzisz się z zapisami umowy, za późno więc na wyjaśnianie wątpliwości.
Co prawda jeszcze są klauzule zakazane, których możesz poszukać w umowie, ale nie słyszałem, aby Vectra takie stosowała.

Ostatnia edycja:
No dobrze, podpisałem umowę -> pozamiatane.
Jednak nie znalazłem gdzie umowa traktuje o cenach poza promocją, ani żadnych odwołań do cennika i jego daty.
Jaką mam pewność, że kwota 85zł nie jest zmyślona?

odwołanie powinno być określone albo w umowie albo w regulaminie świadczenia usług - może nie bezpośrednio do cennika, a do świadczonego pakietu - a ceny zawarte będą dopiero w opisie danego pakietu.

Powrót