Vectra - opłata naliczana, a usługa nie jest świadczona - wypowiedzenie

• Autor wątku Autor wątku adrian3389
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

adrian3389

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam,
Mój problem z Vectrą ciągnie się już od ponad pół roku. W wielkim skrócie:
1. listopad/grudzień 2014 wyprowadziłem się z mieszkania którego jestem właścicielem i abonentem Vectry. Na moje miejsce wprowadza się mój brat, otrzymuje ode mnie pełnomocnictwo do przeniesienia umowy na siebie.
2. Brat zamiast podpisać cesję podpisuje nową umowę na siebie (moja umowa teoretycznie dalej obowiązuje)
3. początek grudnia 2014 przychodzi monter z Vectry zabiera modem który dostałem do swojej umowy i instaluje modem i dekoder dla mojego brata (z jego umowy)
w tym momencie Vectra przestaje świadczyć dla mnie usługę ponieważ zabrała niezbędny do tego sprzęt - mają to odnotowane w swoim systemie!
4. Vectra w dalszym ciągu nalicza mi opłaty twierdząc, że świadczy dla mnie usługę.
5. wielokrotnie próbuję rozwiązać problem - bezskutecznie, rozwiązać umowy również nie mogę, ponieważ w punkcie obsługi klienta nie chcą przyjąć wypowiedzenia, ponieważ widnieje zaległość.
6. po kilku miesiącach prób wysyłam pocztą wypowiedzenie (wcześniej reklamacje) wszystkie odpowiedzi Vectry są w stylu, że wszystko jest OK i mam zapłacić (nie odnoszą się do moich argumentów)
7. każdy konsultant z BOK przyznaje mi rację i mówi, że sprawa jest paradoksalna bo nie mogą świadczyć 2 usług na jednym mieszkaniu skoro mają odnotowane w systemie że zabrali mój modem.
8. Na chwilę obecną straszą mnie sądem + przekazali sprawę zewnętrznej firmie.

Całość tyczy się jakiejś śmieszniej kwoty chyba 170 zł. ale powiedziałem że dla zasady nie zapłacę za coś czego oni nie świadczyli !!
Moje pytanie czy lepiej sprawę kierować do prawnika jeżeli tak to czy może ktoś polecić kogoś ze Szczecina??
Czy może zrobić w drugą stronę zapłacić po czym wezwać ich do zwroty pieniędzy za okres od którego zabrali mi modem (czyli przestali świadczyć usługę) i naliczać i odsetki (a w ostateczności to ja oddam sprawę firmie windykacyjnej )??
z góry dziękuję za pomoc i sugestie

Powrót