Vectra

• Autor wątku Autor wątku Agatka3151
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

Agatka3151

Użytkownik
Odpowiedzi
39
Witam,

zalegam firmie VEctra 600 zł za nie płacenie od paru miesięcy za telewizję i internet. Dodam iż z miejsca gdzie warunki były świadczone wyprowadziłam się po pół roku od zawarcia umowy (w miejscu do którego się wyprowadziłam nie było usług vectry), która była na 24 miesiące informowałam ich o fakcie przeprowadzki. Przez cały czas przychodziły faktury do zapłaty na stare mieszkanie mimo kilkukrotnego upomnienia w vectra ze nie mam do nich dostepu, ani kontaktu do własciciela mieszkania. Pytanie mam czy są tutaj przez nich jakieś nieprawidłowości ? Czy mogą żądać ode mnie zapłaty, choć nigdy faktur nie dostałam ? Napisałam do nich listownie o zapytanie jaki jest dlug i mozliwosc splaty na raty, podalam tam maila wiec w koncu sie dowiedzialam jaka to kwota. Jesli chodzi o raty odpisaly mi 3 osoby kazda co innego, jedna Pani ze jak zaplace 50% kwoty to mi reszte rozłożą, drugi był Pan, który napisał że musze w tej kwestii napisac stosowne pismo, ktore przecież napisałam, bo właśnie na nie mi odpowiadal (wtf?:D) i trzecia Pani, która napisala ze nie ma w ogóle opcji jesli chodzi o raty (co za syf). W każdym razie, jestem skłonna to spłacić, bo nie chce mieć długów, ale nie stać mnie na to zeby nagle im zaplacic 600 zł, dlatego napisalam ze moge im regularnie splacac po 100 zl przez 6 miesiecy. CZy jak zacznę wpłacać do nich regularnie jakąkolwiek kwotę to mogą iść do sądu, że zalegam więcej i ze nie zgodzili sie na raty? Czy moje regularne wpłaty wystarczą aby ominąć drogę sądową?

Blagam o szybką odpowiedź.

Wpłacaj po te 100 zł. Rozumiem że nie poszli jeszcze do sądu? Jak nie to to chwile potrwa a w tym czasie spłacisz ich.

Nie poszli, ale chodzi mi o to czy mogą iść nawet w czasie kiedy zacznę po te 100 zł wpłacać ?

Czyli wpłacać po te 100 zl i powinno byc ok ?

Ostatnia edycja:
Podstawowe pytanie , czy wysłałaś pismo z prośbą o rozwiązanie umowy ? czy tylko informowałaś że nie mieszkasz i nie masz dostępu w nowym miejscu zamieszkania.

damian xxx napisał:
Podstawowe pytanie , czy wysłałaś pismo z prośbą o rozwiązanie umowy ? czy tylko informowałaś że nie mieszkasz i nie masz dostępu w nowym miejscu zamieszkania.
Co nam da odpowiedź na to pytanie?

Robilee napisał:
Co nam da odpowiedź na to pytanie?

Umowa na 24m-ce , po sześciu miesiącach koniec wpłat (popełnienie podstawowego błędu , brak wypowiedzenia umowy) jak piszę autorka postu, po kilku m-cach zażądali opłaty za zaległe faktury (można było tego uniknąć) jeśli umowa nie została wypowiedziana , to firma będzie żądała opłacenia usługi do końca trwania umowy, czyli za 24m-ce . Z postu wynika że umowa jest jeszcze ważna (6 m-cy +kilka miesięcy) to raczej nie daje 24m-ce , więc wpłaty po 100zł. mogą nie zadowolić wierzyciela , co jak najbardziej daje mu prawo oddać sprawę do Sądu , lub sprzedać dług .

Może niech autorka się wypowie , jest wiele pytań bez odpowiedzi .

Proszę bardzo
Jeśli autorka nie wypowiedziała umowy z firmą , to mają prawo naliczać koszty aż do jej wygaśnięcia , co wiąże się z opłatami co miesięcznymi , zaległość wpłacana jak pisze autorka po 100zł. widocznie nie pokrywa zaległości m-cznych skoro nie zgodzili się na taką kwotę.
Druga sprawa nigdy nie miałem do czynienia z umową na czas określony , bez możliwości wypowiedzenia , ale jeśli podpisała takową , to tym bardziej firma może domagać się spłaty całości zadłużenia plus bieżące należności, aż do wygaśnięcia umowy.
Załóżmy że pozostało jeszcze 12 m-cy do końca umowy , miesięczna opłata to np. 80zł. więc dłużniczka wpłacając 100zł. m-cznie , pokrywa koszt bieżący 80zł. a tylko 20zł. idzie na zaległość i co owa firma ma czekać ? nie , wypowie sama umowę i skieruję sprawę do Sądu .
Piszę oczywiście teoretycznie , ponieważ nie znam szczegółów .
ps. jednak gdy doszło do wypowiedzenia umowy , a do spłaty jest 600zł. to są szanse że przy wpłatach po 100zł. m-cznie uniknie Sądu.

damian xxx napisał:
jednak gdy doszło do wypowiedzenia umowy
Nie rozumiesz podstawowej sprawy. Tej umowy nie można było wypowiedzieć przed terminem, więc ew. pismo "wypowiedzenie umowy" byłoby tylko kartką papieru.

Robilee napisał:
Nie rozumiesz podstawowej sprawy. Tej umowy nie można było wypowiedzieć przed terminem, więc ew. pismo "wypowiedzenie umowy" byłoby tylko kartką papieru.

Dlaczego tak sądzisz ? czytałeś umowę ?
Powtarzam ostatni raz , jeśli umowa trwa nadal to 100zł. m-cznie nie daje pewności że sprawa nie trafi do Sądu , a wręcz przeciwnie.

damian xxx napisał:
czytałeś umowę ?
Myślisz, że nie znam umów z operatorami? Poza tym wszystko wynika z postu zainteresowanej. Srawa była jasna, aż Ty zacząłeś się wygłupiać.
damian xxx napisał:
nie daje pewności że sprawa nie trafi do Sądu
To też od początku wiadomo. Pewności nie daje. Zapewne jednak ie trafi.

KOLEGO autorka postu pisała do operatora o zmianie miejsca zamieszkania , nie ma tam mowy o piśmie wypowiedzenia umowy , więc jeszcze raz ostatni proszę , niech autorka się określi jaka to była umowa i czy została wypowiedziana.

Robilee napisał:
Tłumaczę Ci jak krowie na rowie, to nie ma znaczenia.Na czas określony, innej możliwości tu nie ma.

tak na koniec , umowa w tym przypadku jest bardzo ważna , a krową możesz się sam nazwać lub nawet de....m , czytałeś umowę .
Nie ma takiej umowy którą nie można by wypowiedzieć .

Powrót