VEX wsadza do więzienia za długi!!!!!!

• Autor wątku Autor wątku Daniel98
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

Daniel98

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Ludzie ratunku!
Dostałem takie pismo z sądu z legnicy VEX kupił moje długi za jazde bez biletu i zgłosili do prokuratury wyłudzenie i na miesiąc mam iść do więzienia, co robić????

Dzwoniłem do nich to mi powiedzieli że kupili 19 moich mandatów i narazie tylko 3 zgłosili, a jak nie zacznę im płacić to mi zgłoszą kolejne wyłudzenie i będę tylko wchodzić i wychodzić z więzienia nie płaciłem bo tu pisano że vex to oszuści i naciągacze i nie ma się co martwić przedawnionymi długami, wizytami windykatorów, a tu takie rzeczy z sądu! Pomocy!!! Za długi podobno do więzienia się nie idzie!!!!!!! Co to za chory kraj!!!!!

1.jpg

Nie za długi. Za notoryczne jeżdżenie bez biletu.

Chory kraj to taki gdzie cwaniaki jezdza na koszt ibnych obtwateli moze Cie to czegos nauczy

W sumie narozrabiałeś bo to było notoryczne. Na razie do więzienia nie idziesz, masz do odpracowania 40 godzin prac społecznych i ograniczenie wolności. Tak że tragedii nie ma.

Zamiast narzekać na chory kraj zacznij przestrzegać prawa które jest dla wszystkich.
Tak jak piszą poprzednicy: zastosuj się do nałożonej kary i potraktuj ją jako przestrogę na przyszłość.

Daniel98 napisał:
Ludzie ratunku!
Dostałem takie pismo z sądu z legnicy VEX kupił moje długi za jazde bez biletu i zgłosili do prokuratury wyłudzenie i na miesiąc mam iść do więzienia, co robić????
Co robić? Naucz się najpierw czytać.

Nie do prokuratury - a na komisariat.
Nie wyłudzenie z k.k. (kodeks karny) - a szalbierstwo. Widzisz że art. jest z k.w. (kodeks wykroczeń)
Nie do więzienia - a będziesz odrabiał prace społeczne.
Daniel98 napisał:
Dzwoniłem do nich to mi powiedzieli że kupili 19 moich mandatów i narazie tylko 3 zgłosili, a jak nie zacznę im płacić to mi zgłoszą kolejne wyłudzenie i będę tylko wchodzić i wychodzić z więzienia
Nie słuchaj tych idiotycznych gadek w VEX. Żadne więzienie.
Zapewne zgłosili tylko 3 - bo reszta jest starsza niż 1 rok. Zgadza się? Jeśli są starsze od tych ujetych w wyroku z sądu - to już VEX nigdzie ich nie zgłosi gdyż wykroczenie jest przedawnione. Zaś jeśli minęło 15 miesięcy - to roszczenie o zapłatę jest przedawnione (jeśli nie wniesiono w tym czasie pozwu o zapłatę).
Czytaj ze zrozumieniem, odpowiedz mi czy się zgadza to co piszę co do dat i przede wszystkim się uspokój
Daniel98 napisał:
a tu takie rzeczy z sądu! Pomocy!!! Za długi podobno do więzienia się nie idzie!!!!!!! Co to za chory kraj!!!!!
Nigdzie nie idziesz. A bilety kasuj. Nie masz 2-3 zł?

No doobra dzięki za wyjaśnienie trochę jestem uspokojony, ale robić jakieś prace społeczne to i tak syf. Jak się z tego wykręcić???????

11 jeszcze jest z drugiej połowy minionego roku :(
Tylko kilka jest nieprzedawnionych i powiedzieli, że jak podpisze ugode i zaczne płacić po 200zł miesięcznie to nie zgłoszą kolejnych wyłudzeń. Co mi grozi jak mnie znów zgłoszą bo mówili, że będzie recydywa i kolejne wyroki będzie gorsze, to prawda?

A wniosek był Komendy Miejskiej Policji w Legnicy, a nie VEX Sp. z o.o.

Obwiniony nie umie ani czytać, ani myśleć. A to szczególnie fajne: "11 jeszcze jest z drugiej połowy minionego roku".

Daniel98 napisał:
Nale robić jakieś prace społeczne to i tak syf. Jak się z tego wykręcić???????
Syf to tyle razy w ciągu niedługiego czasu nie kasować biletów. Masz jakieś problemy ze sobą, zapominasz się...?
Możesz napisać o zamianę na grzywnę, ale to tylko powiększy straty - więc po co?
Chociaż można by się od wyroku odwołać, formalnie przecież to nie VEX jest pokrzywdzonym jak jest napisane w sentencji wyroku
Daniel98 napisał:
to nie zgłoszą kolejnych wyłudzeń. Co mi grozi jak mnie znów zgłoszą bo mówili, że będzie recydywa i kolejne wyroki będzie gorsze, to prawda?
Moim zdaniem kolejne wyroki to wręcz bzdury, zwłaszcza redycywa. Recydywa to byłaby jakbyś teraz po wyroku znów jechal bez biletu. Przypuszczam, że jeśli zgloszą kolejne przejazdy, to będzie to umorzone - powinno było być zgłoszone wcześniej, a nie dzielone na części po 3 sztuki. Czytaj art. 121 k.w.
Daniel98 napisał:
i powiedzieli, że jak podpisze ugode i zaczne płacić po 200zł miesięcznie
Najpierw ustal ile jest tych przejazdów, które są na ten moment nieprzedawnione, ile było kary za nie z komunikacji - i będziesz widział ile naprawdę jest do zapłaty. Bo VEX na pewno cię wkręca, wciska wszystko co ma pod ręką i dodatkowo zawyża kwotę.

Powrót