M
manguard
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 9
Witam, piszę ponieważ chce pomóc znajomemu w odzyskaniu zwrotu za niedostarczone bilety przez serwis viagogo. Bilet na koncert został zakupiony 18 czerwca, natomiast koncert miał się odbyć w Barcelonie 22 czerwca (dodam że w czwartek było święto). Problem polega na tym, że przez nieuwagę kolega zgodził się na dostarczenie biletu na jego adres do Polski (myślał że będzie miał bilet elektroniczny).
Regulamin Viagogo: viagogo - Kupuj i Sprzedawaj bilety na Koncerty, Wydarzenia Sportowe i Teatralne
Proszę o pomoc w celu ustalenia czy należy mu się zwrot pieniędzy za bilet. Na dole regulaminu jest dział FAQ (viagogo - Kupuj i Sprzedawaj bilety na Koncerty, Wydarzenia Sportowe i Teatralne, w którym według mnie jest ważna informacja:
Jak postąpił w tym przypadku serwis viagogo: Wysłał informację że nie jest w stanie dostarczyć bilety na wskazany adres, więc podał adres w Barcelonie gdzie ma odebrać bilety. Odebrać bilety miał w piątek lub ostatecznie w sobote do 1 p.m. na wskazany adres, natomiast kolega pojawił się w Barcelonie dopiero w niedzielę, w związku z czym bilet przepadł.
Według mnie mogli zostawić w paczkomatach (w sensie w barcelonie są firmy podobne do naszych gdzie można w skrytce zostawić przesyłke i są na kod który firma mogła przekazać i nie byłoby problemu). Nie wiem czy FAQ jest wiążące dla klienta, bo na przykład w regulaminie takiej informacji nie ma, nie ma też wskazanej informacji, że musi być to dzień roboczy, żeby odebrać bilet. W regulaminie jest następujący zapis:
Dodatkowe pytanie - firma nie jest polska, więc czy mogę sprawę zgłosić u nas do rzecznika praw konsumentów? Z góry dziękuje za wszelką pomoc.
+
przesyłam ich odpowiedź dotyczącą tego, że nie mogą zwrócić pieniędzy:
Regulamin Viagogo: viagogo - Kupuj i Sprzedawaj bilety na Koncerty, Wydarzenia Sportowe i Teatralne
Proszę o pomoc w celu ustalenia czy należy mu się zwrot pieniędzy za bilet. Na dole regulaminu jest dział FAQ (viagogo - Kupuj i Sprzedawaj bilety na Koncerty, Wydarzenia Sportowe i Teatralne, w którym według mnie jest ważna informacja:
Jeśli planujesz wyjazd/podróż w terminie bliskim imprezy, prosimy nas o tym poinformować podając alternatywny adres dostawy. Prosimy się z nami skontaktować również w przypadku nie otrzymania biletów na 72 godziny przed datą imprezy.
Jak postąpił w tym przypadku serwis viagogo: Wysłał informację że nie jest w stanie dostarczyć bilety na wskazany adres, więc podał adres w Barcelonie gdzie ma odebrać bilety. Odebrać bilety miał w piątek lub ostatecznie w sobote do 1 p.m. na wskazany adres, natomiast kolega pojawił się w Barcelonie dopiero w niedzielę, w związku z czym bilet przepadł.
Według mnie mogli zostawić w paczkomatach (w sensie w barcelonie są firmy podobne do naszych gdzie można w skrytce zostawić przesyłke i są na kod który firma mogła przekazać i nie byłoby problemu). Nie wiem czy FAQ jest wiążące dla klienta, bo na przykład w regulaminie takiej informacji nie ma, nie ma też wskazanej informacji, że musi być to dzień roboczy, żeby odebrać bilet. W regulaminie jest następujący zapis:
Kiedy kupujesz bilety na viagogo, viagogo gwarantuje Ci, że otrzymasz bilety, za które zapłaciłeś, na czas wydarzenia. W rzadkim przypadku powstania problemu i oryginalny Sprzedawca biletu nie jest w stanie dostarczyć wystawionych na sprzedaż biletów, viagogo zapewni Ci równie dobre lub lepsze bilety. Jeśli viagogo nie jest w stanie zapewnić równie dobrych lub lepszych biletów, zaoferujemy Ci pełny zwrot kosztów.
Dodatkowe pytanie - firma nie jest polska, więc czy mogę sprawę zgłosić u nas do rzecznika praw konsumentów? Z góry dziękuje za wszelką pomoc.
+
przesyłam ich odpowiedź dotyczącą tego, że nie mogą zwrócić pieniędzy:
Unfortunately we were not able to deliver these tickets as they would not have arrived in time for the event. The only way that we could guarantee that you would get the tickets in time for the event is through the pick up point. As per our terms and conditions, we are unable to cancel any orders due to a change of delivery method, and it is also not possible to issue a refund. Please note that it is your responsibility to ensure that the email address on your viagogo account is correct, and that we cannot refund you if you did not receive the pick-up instructions due to an error in your email address.