Vindico

• Autor wątku Autor wątku kubowy21
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kubowy21

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam
Za niezapłaconą mi fakturę na kwotę około 2500 brutto podpisałem umowę z firmą w "tytule", że odzyska mi pieniądze za jakąś tam małą prowizję. Po dwóch latach bilans jest taki, że do -2500 doszło mi -kolejne parę setek za prowadzenie sprawy przez Vindico i teraz następne faktury przychodzą. Podsumowując-firma, która miała odzyskać mi pieniądze cały czas mnie doi. W jaki sposób mogę zerwać z nią współpracę ?.
Sprawa jest w punkcie:
*w trakcie postępowania egzekucyjnego/zabezpieczającego otrzymaliśmy od Komornika Sądowego postanowienie/wezwanie w którym zostały określone koszty egzekucji/zabezpieczenia do zapłaty; skan pisma przesyłamy w załączeniu; wszelkie informacje na temat postępowania uzyskają Państwo pisząc na adres

*załączona faktura została wystawiona na podstawie w/w pisma oraz zgodnie z pkt. 5 aneksu nr 1 do umowy przelewu wierzytelności;

* załączona faktura spełnia wszystkie wymagania Rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 11 grudnia 2012 r. w sprawie m.in. wystawiania faktur (Dz. U. z 18.12.2012 poz. nr 1428);

*na podstawie §3 Rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 20 grudnia 2012 r. w sprawie m.in. przesyłania faktur w formie elektronicznej (Dz. U. z 29.12.2012 poz. nr 1528) przesyłamy fakturę w formie elektronicznej;

*w/w faktura i niniejsza wiadomość zostały wygenerowane automatycznie z programu "Raks" co m.in. zapewnia "autentyczność pochodzenia, integralność treści i czytelność faktury" opartą na "kontroli biznesowej" wskazanej w §4 Rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 20 grudnia 2012 r. w sprawie m.in. przesyłania faktur w formie elektronicznej (Dz. U. z 29.12.2012 poz. nr 1528);

*w/w fakturę traktujemy jako doręczony dokument sprzedaży zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Finansów z dnia 20 grudnia 2012 r. w sprawie m.in. przesyłania faktur w formie elektronicznej (Dz. U. z 29.12.2012 poz. nr 1528).

1. Czy mogę napisać o cesję zwrotną i z jakim skutkiem?
2. Jakie jeszcze mogę otrzymywać od nich faktury do zapłaty?
3. Co się stanie jak im nie zapłacę ostatniej faktury?

bo takie firemki nie są od odzyskiwania należności, lecz właśnie od dojenia klientów

Powrót