Vivus a nowy wierzyciel .

• Autor wątku Autor wątku PrawnyForumowicz
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

PrawnyForumowicz

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
20
Witam, bardzo proszę o pomoc z następującym problemem gdyż nie mogłem doszukać się odpowiedzi w google.
Jestem osobą posiadającą niespłaconą pożyczkę w firmie Vivus aktualnie od ok 190 dni. Dobry tydzień temu dostałem pismo z informacją, że brak wpłaty xx.xx.xxxx spowoduje sprzedanie sprawy nowemu wierzycielowi. Aktualnie nie dostałem żadnej informacji o żadnym nowym wierzycielu a moje konto Vivus na które wcześniej logowałem się w celu wpłaty kwoty na jaką było mnie stać zostało zablokowane. Tu pada moje pytanie co w takiej sytuacji ? Czy brak informacji o nowym wierzycielu oznacza, że firma Vivus złożyła pozew do sądu ?

Najpierw zrobią cesję na Global ( to taka ich firemka ) a potem dopiero pójdą do Sądu. Pilnuj listów z sądów.

A to że blokują panel klienta to standardowa taktyka żeby klient nie miał dostępu do wpłat itp.

Jak już dostaniesz pozew , a wcześniej powinni Cię poinformować o cesji wierzytelności to napisz tutaj.

No I najważniejsze że z global się wygrywa. To ta dobra informacja. Aczkolwiek po przegranych przez nich sprawach w sądzie gdzie sąd powództwo oddalił oni dalej odsprzedajã innym firmom (w znanyvch mi przypadkach jest to teraz getback)rzekomy dług który nigdy im się nie należal jak wcześniej wskazał sąd (brak legitymacji czynnej). I tu jest chyba furtka do złożenia zawiadomienia o usiłowanie wyłudzenia do prokuratury. Ale tu tylko trzeba pilnować pism z sądu bo zajeżdza od nich taką cienizną (zarówno global jak I getback) że sprawa z nimi to sama przyjemność wygrywania.

Ostatnia edycja:
Słyszałem o przypadkach gdzie zmiana wierzyciela skutkuje możliwością dogadania się na np. spłacenie 50% długu i zamknięcie sprawy. Orientuje się ktoś jak to wygląda gdyby rzeczywiście cesja była na global ?

PrawnyForumowicz napisał:
Słyszałem o przypadkach gdzie zmiana wierzyciela skutkuje możliwością dogadania się na np. spłacenie 50% długu i zamknięcie sprawy. Orientuje się ktoś jak to wygląda gdyby rzeczywiście cesja była na global ?

Gdzie takie bajki słyszałeś. Wszelkie tego typu firmy są nastawione na zysk. Jak Ci coś potrącą to będzie to coś przez co najpierw zawyżyli kwotę długu

derek73 napisał:
Aczkolwiek po przegranych przez nich sprawach w sądzie gdzie sąd powództwo oddalił oni dalej odsprzedajã innym firmom (w znanyvch mi przypadkach jest to teraz getback)
Nie getback, a Debito NSFIZ. Getback tylko prowadzi działania
karaczoch napisał:
Gdzie takie bajki słyszałeś. Wszelkie tego typu firmy są nastawione na zysk. Jak Ci coś potrącą to będzie to coś przez co najpierw zawyżyli kwotę długu
Jest możliwe zapłacić 30% rzeczywistej kwoty długu. Tylko najpierw trzeba mieć ze 3 bezskuteczne egzekucje :)

Czyli nawet nie ma sensu rozpoczynać z nimi tematu umorzenia części kwoty pozostałej do spłaty ? A jak wygląda sytuacja z polubownym umówieniem się na spłatę w ratach z firmą Global jeżeli ktoś się orientuje ?

Czyli nawet nie ma sensu rozpoczynać z nimi tematu umorzenia części kwoty pozostałej do spłaty ? A jak wygląda sytuacja z polubownym umówieniem się na spłatę w ratach z firmą Global jeżeli ktoś się orientuje ?

A posiadają Nakaz Zapłaty czy wszystko się odbywa jeszcze przed skierowaniem sprawy do Sądu?

Słyszałem o przypadkach gdzie zmiana wierzyciela skutkuje możliwością dogadania się na np. spłacenie 50% długu i zamknięcie sprawy.

to się nie dzieje tak, że prosisz o umorzenie 50% i oni na to idą. Jest to możliwe, ale po czymś takim nie będziesz mógł spjrzeć na siebie w lustrze. Będziesz musiał o to prosić "na kolanach" a oni będą żądali pisemnego uzasadnienia Twojej sytuacji finansowej, czyli musuałbyś się spowiadać jakiejś bagiennej firmie z wszystkiego, co ma dla Ciebie w życiu wartość, tak się poniżyć nie wolno

karaczoch napisał:
A posiadają Nakaz Zapłaty czy wszystko się odbywa jeszcze przed skierowaniem sprawy do Sądu?

Dostałem informacje, że jeśli nie spłacę całości do końca maja sprawa przechodzi do innego wierzyciela. Od tamtej chwili zostało zablokowane moje konto Vivus oraz nie dostałem żadnej informacji, telefonu, smsa ani meila o jakimkolwiek nowym wierzycielu do kontaktu bądź wpłaty pieniędzy.

Nic nie płać I czekaj. Prawdopodobnie nie będziesz musiał nic zapłacić tylko czekaj na pismo z sądu. Znając vivusa to powództwo będzie do oddalenia.

derek73 napisał:
Nic nie płać I czekaj. Prawdopodobnie nie będziesz musiał nic zapłacić tylko czekaj na pismo z sądu. Znając vivusa to powództwo będzie do oddalenia.

Czyli raczej pewnym jest, że sprawa poszła do sądu a nie nowego wierzyciela ? Mam na myśli firmę windykacyjną.

Czyli raczej pewnym jest, że sprawa poszła do sądu a nie nowego wierzyciela ? Mam na myśli firmę windykacyjną.

Poszła do nowego wierzyciela ale powinni Cię poinformować o cesji wierzytelności.

Z tym że ten "nowy" wierzyciel to tak naprawdę tylko nazwa inna.

Na wszelki wypadek załóż sobie konto w e-sądzie i sprawdzaj co jakiś czas czy jakiś pozew nie wpłynął.

Alladyn_A napisał:
to się nie dzieje tak, że prosisz o umorzenie 50% i oni na to idą
Nic nie trzeba prosić , tak jak pisał @marian.pazdzioch , trochę czasu musi minąć.
Nie jest też tajemnicą że umarzają najczęściej dziwne wcześniejsze koszty z kosmosu.

Nic nie umarzają. Chętni do umarzania są dopiero w momencie sprzedaży wierzytelności. Albo po oddaleniu powództwa.

Sprawa trochę rozjaśniła się w dniu dzisiejszym. Ostatnią informacją od Vivusa było iż brak wpłacenia kwoty 1200 zł do dnia 31 maja br. spowoduje sprzedaż długo do nowego wierzyciela. Od tamtej pory pomimo braku wpłaty danej kwoty żadnych nowych informacji od nich nie uzyskałem. Ok miesiąca temu wpłaciłem połowę zaległości na numer konta Vivusa na który wpłacałem wcześniej gdyż moje konto na stronie zostało zablokowane. Dzisiaj dostałem pismo od nowego wierzyciela jakim jest EGB Inwestment z informacją, że do spłaty pozostało 1200 zł. Po kontakcie telefonicznym i wyjaśnieniu iż z powodu braku informacji wpłaciłem połowę na stare konto Vivusa Pani z EGB trzyma swoją stronę iż zobowiązany jestem do wpłaty 1200 na ich konto bo nie mają żadnej informacji, że połowa została wpłacona na konto Vivusa. Co mogę zrobić w takiej sytuacji ?

Czekać na pozew. Potem się będziesz bronił. Inna sprawa, że to co wpłaciłeś już wpłaciłeś. Bo oni w życiu nie udowodnią swojego roszczenia.

A dlaczego nie udowodnią? Co jest nie tak z cesją na Global? 24.11 w SR mam sprawę z ich powództwa po uprzednim sprzeciwie od nakazu zapłaty. Pokaźną ilość makulatury przysłali z sądu. 😁

Ostatnia edycja:
grzegorzkrycki napisał:
Co jest nie tak z cesją na Global?
umowa cesji to jedno a czy spełnione zostały warunki umowy pomiędzy cedentem a cesjonariuszem to drugie - inaczej mówiąc czy powód wykazał skuteczną umowę cesji tu bym podniósł ten zarzut,
grzegorzkrycki napisał:
Pokaźną ilość makulatury przysłali z sądu. ??????
pokaźna ilość makulatury nie oznacza iż powodowi należy się kwota pozwu,

Powrót