Vivus komornik

• Autor wątku Autor wątku Dowgird
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

Dowgird

Użytkownik
Odpowiedzi
360
Witam
proszę o pomoc w następującej sprawie. Nadmieniam iż nie jestem żadnym kombinatorem proszę o informację. Sprawa długu w Vivus trafiła do sądu elektronicznego do Lublina sprawę prowadził fundusz Global i uzyskał nakaz zapłaty w grudniu 2015 r w tym czasie dług nie był przedawniony gdyż wymaganie spłaty było na 09/04/2013. O całej sprawie dowiedziałem się w dniu dzisiejszym od komornika któremu moją sprawę przekazał komornik z Sochaczewa. Nadmieniam iż od 2010 roku nie mieszkam pod podanym adresem w pozwie więc o całej sprawie nie wiedziałem choć dziwi mnie fakt iż przez ten czas nawet zajęcia konta nie miałem. Korespondencja z sądu zwrócona została jako nieodebrana. I teraz pytanie czy wnosić sprzeciw ze względu na niewłaściwy adres , oczywiście dysponuję dokumentami potwierdzającymi inny adres zamieszkania i ewentualnie potem podnieść zarzut przedawnienia gdyż dług przedawnił się w kwietniu 2016 roku oczywiście zgodnie z literą prawa. Serdecznie dziękuję za wszelkie informacje.

Masz prawo złożyć sprzeciw udowadniając obecny adres zamieszkania, ale samo złożenie pozwu w e-sądzie przerwało bieg przedawnienia, więc:

w tym czasie dług nie był przedawniony gdyż wymaganie spłaty było na 09/04/2013
Nie był i nie jest na dziś. Więc co prawda masz oczywiście prawo do sprzeciwu, ale zastanów się, czy warto.

Rozumiem dziękuję za informację.

Global prowadził dla Vivus czy Global nabył ten dług ?

No to możesz próbować z brakiem legitymacji procesowej, ale czy warto to już sam wiesz. Otrzymałeś cesję?

Pełna lista dowodów

"Lista dowodów

1. inny ......... z dnia 2013-02-28
Na okoliczność potwierdzenia zawarcia umowy.

Potwierdzenie przelewu z zaakceptowaniem przez pozwanego warunków Umowy Pożyczki numer ......... inny

Na okoliczność potwierdzenia warunków Umowy Pożyczki.
Regulamin świadczenia usług drogą elektroniczną w Vivus Finance Sp. z o.o. obowiązujący w dniu zakończenia umowy

3. umowa .......... z dnia 2013-02-28
Na okoliczność potwierdzenia warunków umowy. Umowa Pożyczki Odnawialnej numer ........... 4. inny z dnia 2013-02-28

Na okoliczność potwierdzenia przekazania i otrzymania środków pieniężnych. Potwierdzenie przelewu kwoty pożyczki

5. umowa Umowa spółki jawnej z dnia 2015-02-10 Na okoliczność potwierdzenia zawarcia umowy.

Potwierdzenie zawarcia umowy spółki jawnej, pomiędzy Vivus Finance Sp. z o.o., Zaplo sp. z o.o. i Global Collection Management sp. z o.o. S.K.A w wyniku, której została utworzona Global Collection Management Sp. z o.o. S.K.A. Sp.j.

6. inny Oświadczenie o wniesieniu przez wspólnika wkładów z dnia 2015-03-06

Na okoliczność potwierdzenia zawarcia umowy.
Potwierdzenie wniesienia wkładu niepieniężnego w postaci wierzytelności przysługujących Vivus Finance Sp. z o.o. do powstałej spółki Global Collection Management Sp. z o.o. S.K.A. Sp.j.

7. umowa Umowa sprzedaży z dnia 06.03.2015 z dnia 2015-03-06 Na okoliczność potwierdzenia zawarcia umowy.

Umowa sprzedaży zawarta dnia 6 marca 2015 roku pomiędzy Vivus Finance Sp. z o.o. a Global Collection Management Sp. z o.o. S.K.A. Sp.j. na potwierdzenie nabycia przez Global Collection Management Sp. z o.o. S.K.A. Sp.j. wierzytelności przysługujących Vivus Finance Sp. z o.o.w wynikających z zawartych umów pożyczek.

8. inny Potwierdzenie umocowania do udzielenia pełnomocnictwa. z dnia 2015-05-05

Na okoliczność potwierdzenia zawarcia umowy. Potwierdzenie umocowania do udzielenia pełnomocnictwa

9. inny Przedsądowe wezwanie do zapłaty skierowane do pozwanego. z dnia 2014-08-06 Na okoliczność wezwania pozwanego do spłaty Pożyczki.

Przedsądowe wezwanie do zapłaty skierowane do pozwanego. "

Pisz sprzeciw bo global nieprawidľowo wykupuje długi. Przeczytaj tu na forum a ostatnio w styczniu tego roku osoba wygrała oddaleniem powództwa ze względu na brak legitymacji czynnej powoda. Pismo miał identyczne do twojego. Także warto.

Dziękuję, poszukam informacji i napiszę sprzeciw.

Z tym GCM ostatnio nie jest już tak łatwo. Zatem trzeba się trochę nagimnastykować.

digiton napisał:
Z tym GCM ostatnio nie jest już tak łatwo. Zatem trzeba się trochę nagimnastykować.

Ale czy w przypadku kiedy nakaz zapłaty jest z 2015 roku warto pisać sprzeciw ?

Warto, ale najlepiej jak to komuś zlecisz co Ci to za koszty zrobi. Na pewno kogoś znajdziesz.

Znalazłem piszemy.

Ostatnia edycja:
digiton napisał:
Warto, ale najlepiej jak to komuś zlecisz co Ci to za koszty zrobi. Na pewno kogoś znajdziesz.
To musi być ktoś, kto miał z tym już do czynienia; i potrafi się poruszać także w ekonomii z uwagi na te ich machlojki transferowe

Stała się dziwna rzecz odezwała się firma windykacyjna która chce spłaty tej samej pożyczki z Vivusa od której złożyłem sprzeciw od nakazu zapłaty z EPU tylko kwota wynosi już ponad 2600 zł i jest ona na giełdzie wierzytelności. Czy to możliwe i jak w takim wypadku mam się zachować?

Nijak, zignoruj. Otrzymałeś informację o cesji? Zresztą, Ciebie to nie interesuje. Na czym zakończyła się sprawa pierwotna, od której składałeś sprzeciw?

Pewnie się umorzy jak była z EPU. A jak normalnie, to pociągną do końca.

Na dzień obecny status zdekretowany .

Powrót