Vivus komornik

• Autor wątku Autor wątku Dowgird
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Post #1
"...Sprawa długu w Vivus trafiła do sądu elektronicznego do Lublina sprawę prowadził fundusz Global i uzyskał nakaz zapłaty w grudniu 2015 ..."

A sprzeciw jest jako zdekretowany już drugi miesiąc.
Oczywiście żadnych cesji informacji o cesji czy sprzedaży nie otrzymałem.

Ostatnia edycja:
A bo nie wgłębialiśmy się w wątek od połowy czytając. To jak masz wniesiony sprzeciw, to jak nakaz upadnie, to wszystkie klauzule i tak dalej też szlag trafi. Komornik będzie musiał umorzyć postępowanie, a wierzyciel będzie musiał udowodnić że mu się coś należy.
Kwestia czasu

Kwestia czasu i odzyskasz kasę. Pamiętaj o odsetkach, masz prawo ich żądać i nie odpuszczaj także tego. Im nie ma co pobłażać, oni sami litości nie okazują nigdy.

Dziękuję i na pewno nie odpuszczę , co do złotówki będą rozliczeni.

Dla informacji na dzień dzisiejszy sprawa wygląda następująco po skutecznie wniesionym sprzeciwie nakaz utracił moc sprawa została przekazana do rejonowego i
"... Uzasadnienie
Powód wniósł pozew o zapłatę w elektronicznym postępowaniu upominawczym,
który został przekazany do rozpoznania tutejszemu sądowi jako właściwemu ogólnie, wobec
utraty mocy nakazu zapłaty. Na podstawie art. 505 37 §1 kpc powód został wezwany do
uzupełnienia braków formalnych pozwu w sposób umożliwiający nadanie sprawie dalszego
biegu, w terminie 14 dni pod rygorem umorzenia postępowania. Pismo z wezwaniem sądu
powód odebrał w dniu 10.10 2015 r. Braki formalne pozwu nie zostały usunięte. Wobec
powyższego zgodnie z art. 505 37 §1 kpc postępowanie podlegało umorzeniu..."

Czyli sprzedali komuś i nie byli zainteresowani dalszym prowadzeniem sprawy.

Czekamy na rozwój i pilnujemy korespondencji. Ale mam pytanie , komornik ściągnął 500 zł . i teraz czy mogę domagać się zwrotu od GCM po uprawomocnieniu ?

{OT} Suisse Légiste Sp. z o.o. jest w upadłości więc nie koniecznie windykacja popłaca...

Możesz od razu po uchyleniu nakazu. Ale pewnie trzeba będzie ich pozwać. Bo sami z siebie... wątpię.

Tomaszewsky napisał:
Suisse Légiste Sp. z o.o. jest w upadłości więc nie koniecznie windykacja popłaca...
Jak nie potrafi się zrobić prawidłowo cesji wierzytelności i przegrywa się sprawy z dłużnikami, którzy naprawdę nie spłacili zobowiązań, to tak powinno się kończyć.

Weź od komornika postanowienie o umorzeniu, jeśli nie masz. Poproś o kartę rozliczeń. Tam zobaczysz kto był wierzycielem.
Tutaj może pojawić się duży problem, bo chyba chodzi o Global Collection Management sp. z o.o. SKA sp. j. zapewne w twoim przypadku. Spółeczka chyba rozwiązana, więc kogo szukać... Może Global Collection Management sp. z o.o. SKA, co teraz się przekształcili w GCM Global Collection sp. z o.o.

Tutaj masz punkt zaczepienia czego szukać http://www.krs-online.com.pl/msig-5121-398905.html
Najpierw jednak pismo od komornika - tam będzie kto wniósł. Sami na pewno nie oddadzą na wezwanie, trzeba będzie pozywać.

digiton napisał:
Czyli sprzedali komuś i nie byli zainteresowani dalszym prowadzeniem sprawy.

Tak sprzedali
Tomaszewsky napisał:
Suisse Légiste Sp. z o.o.
która jest w upadłości i ma syndyka
marian.pazdzioch napisał:
Weź od komornika postanowienie o umorzeniu, jeśli nie masz. Poproś o kartę rozliczeń. Tam zobaczysz kto był wierzycielem.

poprosiłem , wierzycielem było GCM ale pisząc do nich o zwrot środków zajętych przez komornika otrzymałem pismo iż w 2016 roku zadłużenie kupił Suisse Légiste Sp. z o.o.

Nieważne. Środki poszły do wierzyciela, który wszczął egzekucję. Skoro nie chcą dobrowolnie, to można ich śmiało pozwać. A ściślej: następcę prawnego tego wierzyciela.

Powrót