VIVUS odsetki

• Autor wątku Autor wątku zapalenie
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Z

zapalenie

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
13
Witam! 3 lata temu zaciągnąłem pożyczkę w wysokości 1200 zł. Do dnia dzisiejszego nie spłaciłem pożyczki. Dostałem dzisiaj maila od firmy windykacyjnej

Działając w charakterze pełnomocnika procesowego Wierzyciela, w sprawie zadłużenia wynikającego z tytułu umowy Pożyczki zawartej z Vivus Finance Sp. z o.o. (obecny Wierzyciel: Global Collection Management Sp. z o.o. S.K.A ) informuję, że Wierzyciel uzyskał klauzulę wykonalności dla nakazu zapłaty, co uprawnia do wszczęcia przeciwko Panu postępowania egzekucyjnego. Sprawa zostanie przekazana do Komornika Sądowego w ciągu 3 dni od daty skierowania do Pana niniejszej korespondencji. Oprócz egzekwowanego roszczenia będzie Pan obciążony kosztami egzekucji, co znacznie powiększy kwotę do spłaty.

Zalogowałem się na stronie Vivus a tam kwota pożyczki do spłacenia 2376.80 zł... Jakim cudem?

W umowie pożyczki jest tylko mowa o takich odsetkach

W przypadku opóźnienia w spłacie Pożyczki, Pożyczkodawca zastrzega sobie możliwość naliczenia odsetek za zwłokę w wysokości czterokrotnej wysokości stopy kredytu lombardowego Narodowego Banku Polskiego. Zawiadomienia o istnieniu opóźnienia w spłacie Pożyczki, stanowiące wezwania do zapłaty, będą wysłane przez Pożyczkodawcę korespondencyjnie na adres korespondencyjny Pożyczkobiorcy, lub w formie SMS i emailem. Pożyczkobiorca zostanie obciążony kosztami wezwania do zapłaty w następującej wysokości:
1) 35 PLN za przesłanie pierwszego wezwania do zapłaty drogą pocztową po upływie 30 dni kalendarzowych od upływu Terminu Spłaty Pożyczki;
2) 45 PLN za przesłanie drugiego wezwania do zapłaty drogą pocztową po upływie 60 dni kalendarzowych od upływu Terminu Spłaty Pożyczki;
3) 55 PLN za przesłanie trzeciego wezwania do zapłaty drogą pocztową po upływie 90 dni kalendarzowych od upływu Terminu Spłaty Pożyczki;
2. W przypadku opóźnienia w spłacie Pożyczki, Pożyczkodawca ma prawo do podjęcia działań mających na celu odzyskanie swojej wierzytelności, w tym w szczególności do przekazania tej wierzytelności do obsługi przez zewnętrzny podmiot. Po upływie Terminu spłaty Pożyczki, Pożyczkodawca ma prawo do dochodze-nia zwrotu Pożyczki na drodze postępowania sądowego. Kosztami dochodzenia zwrotu Pożyczki na drodze postępowania sądowego zostanie obciążony Pożyczkobiorca.
3. Po spełnieniu przesłanek określonych przepisami prawa, Pożyczkodawca ma prawo przekazać informacje o zobowiązaniach Pożyczkobiorcy do Biur Informacji Gospodarczej.
4. W przypadku opóźnienia w spłacie Pożyczki objętej Planem Spłat, postanowienia ust. 1, 2 oraz 3 stosuje się odpowiednio.

Na jakiej podstawie wyliczono tą sume zadluzenia 2376.80 zł?

Kwota została prawdopodobnie powiększona o koszty Sądowe , koszty zastępstwa procesowego , korespondencji itp.
Dostałeś nakaz zapłaty z Sądu ?
Jeśli sprawę przekażą komornikowi , to koszty będą jeszcze większe.

Witam! Wszystkie pisma zapewne wysyłane są na stary adres korespodencyjny, gdzie już nie mieszkam jakis czas. Czy jest mozliwosc ze nakaz zaplaty z sadu wyslany bylby na adres korespodencyjny a nie na adres zameldowania?

Nakaz z Sądu zapewne został wysłany na adres podany przez wierzyciela , czyli jeśli podałeś inny adres niż teraz mieszkasz to tam został wysłana korespondencja z Sądu.
Musisz zdobyć sygn. sprawy i Sąd który nakaz wydał , zadzwonić do tego sądu i zapytać na jaki adres została wysłany nakaz zapłaty, jak to zrobisz napisz.

zapalenie napisał:
obecny Wierzyciel: Global Collection Management Sp. z o.o. S.K.A
Tak jak kolega wyżej napisał - dzwoń do sądu, pytaj o adresy doręczeń, czy ktoś odebrał i jak okoliczności pozwalają to wnieś sprzeciw. Ta firma najprawdopodobniej w twojej sprawie nie posiada czynnej legitymacji procesowej i powinieneś wygrać

Witam! Zadwonilem do Brudkowski i Wspólnicy. Spytałem skąd te odsetki... 650 zł to koszty sądowe 150 zł za cos tam innnego i reszta to odsetki vivus. W 2015 rzekomo sprawa była w sądzie. Zawarłem ugodę i mam spłacać ratalnie pożyczke w 10 co miesięcznych ratach po 250 zl. Czy dobrze zrobiłem?

zapalenie napisał:
650 zł to koszty sądowe 150 zł za cos tam innnego i reszta to odsetki vivus.
zapalenie napisał:
W 2015 rzekomo sprawa była w sądzie.
zapalenie napisał:
Zawarłem ugodę i mam spłacać ratalnie pożyczke w 10 co miesięcznych ratach po 250 zl. Czy dobrze zrobiłem?
To twoje pieniądze.

W jakiej formie i kiedy zawarłeś tę ugodę? Ja przywróciłabym sprawę na wokandę i powalczyła. Może być tylko taniej

Szanowny Panie....

Sprawa dotyczy pożyczki nr: ........... udzielonej przez firmę Vivus Finance Sp. z o.o.

Obecnym wierzycielem jest firma Global Collection Management Sp. z o.o. SKA

Kwota zadłużenia na dzień 08.06.2016: 2397,70 zł

W skład tej kwoty wchodzą:

Należność główna 1200 zł
Odsetki skapitalizowane 243 zł
Opłaty windykacyjne 135 zł
Odsetki 166,70 zł
Koszty procesu 653 zł

W nawiązaniu do otrzymanego zgłoszenia informuję, że mój Mocodawca proponuje spłatę zadłużenia w następujących ratach:

Raty w wysokości: 250 zł
Wpłat należy dokonywać do 15 dnia każdego miesiąca (najbliższy termin płatności 15.06.2016).

Informuję również, że nie negocjujemy terminów ani wysokości rat drogą elektroniczną, jeżeli chcą Państwo zmienić powyższe ustalenia, prosimy o kontakt telefoniczny z naszą kancelarią.

Zaznaczam, że tylko spłata całości zobowiązania może skutkować wycofaniem pozwu, regularne i terminowe wywiązywanie się z ustalonych płatności nie spowoduje wycofania sprawy z sądu, ale wstrzyma skierowanie jej do egzekucji komorniczej.

Dane do przelewu:

Odbiorca: Vivus Finance Sp. z o.o.

Tak to wygląda. Raty uzgodniłem telefonicznie. A z tą wokandą to jak dokładniej? Koszty procesu ponad 600 zł.... nie za dużo coś?

Też powalczyłbym o przywrócenie sprawy na wokandę bo GCM zwyczajnie nie ma kwitów. Musisz się dowiedzieć najpierw jaki sąd wydał nakaz zapłaty, jaka jest sygnatura i gdzie wysłano ten nakaz. Potem zgłaszasz sprzeciw z udokumentowaniem prawidłowego adresu, wnioskiem o ponowne przysłanie nakazu zapłaty. W sprzeciwie zarzucasz co najmniej brak legitymacji czynnej powoda. Biernej zresztą też... Taka ciekawostka.

Ale w jakim celu mialbym "powalczyc"? Jakie mialbym z tego korzyści?

Oddalenie powództwa = kwota do zapłaty 0 (zero)

W takim razie konkretnie co powinienem zrobic? Proszę wytlumaczcie mi... Global Collection Management wysłało mi na maila wyrok sądu, także mam nr sygnatury. No i co teraz dalej? W sumie GCM poszlo mi na reke i rozlosylo mi dlug na raty....

Coś tu nie gra , piszesz ......................................................................................

obecny Wierzyciel: Global Collection Management Sp. z o.o. S.K.A informuję, że uzyskał klauzulę wykonalności dla nakazu zapłaty, co uprawnia do wszczęcia przeciwko Panu postępowania egzekucyjnego. ..........................................................................
A zapłacić masz na konto ................................................................................
Dane do przelewu:

Odbiorca: Vivus Finance Sp. z o.o......................................................................
Więc kto jest wierzycielem ?

Zadzwonilem do tej kancelarii by uzgodnic raty i poprosilem by mi wyslali maila z potwierdzeniem tych rat i kosztów dodatkowych no i dostałem własnie takiego maila

Szanowny Panie............

Sprawa dotyczy pożyczki nr: ............ udzielonej przez firmę Vivus Finance Sp. z o.o.

Obecnym wierzycielem jest firma Global Collection Management Sp. z o.o. SKA

Kwota zadłużenia na dzień 08.06.2016: 2397,70 zł

W skład tej kwoty wchodzą:

Należność główna 1200 zł
Odsetki skapitalizowane 243 zł
Opłaty windykacyjne 135 zł
Odsetki 166,70 zł
Koszty procesu 653 zł

W nawiązaniu do otrzymanego zgłoszenia informuję, że mój Mocodawca proponuje spłatę zadłużenia w następujących ratach:

Raty w wysokości: 250 zł
Wpłat należy dokonywać do 15 dnia każdego miesiąca (najbliższy termin płatności 15.06.2016).

Informuję również, że nie negocjujemy terminów ani wysokości rat drogą elektroniczną, jeżeli chcą Państwo zmienić powyższe ustalenia, prosimy o kontakt telefoniczny z naszą kancelarią.

Zaznaczam, że tylko spłata całości zobowiązania może skutkować wycofaniem pozwu, regularne i terminowe wywiązywanie się z ustalonych płatności nie spowoduje wycofania sprawy z sądu, ale wstrzyma skierowanie jej do egzekucji komorniczej.

Dane do przelewu:

Odbiorca: Vivus Finance Sp. z o.o.
Tytuł przelewu: Nr pożyczki ......... Jan Kowalski (Ja)
Numer konta do wpłat: PKO Bank Polski 57 ............

W przypadku dodatkowych pytań prosimy o kontakt telefoniczny pod numerem 22 378 33 99 od poniedziałku do piątku w godzinach 8 – 20.

Kancelaria Brudkowski i Wspólnicy
Biuro Windykacji Należności

Cały mail

Pewnie wygląda to tak ......................................................................................
Jednocześnie wskazujemy, iż w dalszym ciągu spłaty wierzytelności należy dokonać przelewem na rachunek bankowy Vivus.pl o numerze: xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx z równoczesnym określeniem w tytule przelewu numeru pożyczki: „spłata pożyczki numer XXXXXXXXX.

Informuję, iż na mocy odrębnego porozumienia Vivus Finance Sp. z o.o. dokona rozliczenia dokonanej przez Pana/Panią płatności z Global Collection Management Sp. z o.o. S.K.A.
Znalazłem taki wpis na podobnym forum.
Pewnie to jeden czort.

Ostatnia edycja:
Sposób wyjścia z sytuacji już ci został podpowiedziany. Skoro jest to wyrok zaoczny, czyli wszystko wskazuje na to że uznawano doręczenie zastępcze. Zapytaj jednak w sądzie jaki adres wpisał powód w pozwie, następnie - jeśli był to jakiś nieaktualny - musisz wnieść sprzeciw od wyroku zaocznego, w którym dodatkowo wnosisz o uchylenie rygoru natychmiastowej wykonalności oraz dowodzisz twojego prawidłowego adresu zamieszkania

No i walczę jednak :)
Ogółem cyrki ze strony Global i z nimi nie mam już zamiaru rozmawiać. Przekazali sprawę do komornika, rzekomo 11 czerwca wysłali pismo do komornika... Podali mi jaki komornik będzie się tym zajmował. Skontaktowałem się i na dzień dzisiejszy komornik nic o tej sprawie nie wie.... Prosił bym się kontaktował z nim jakoś w przyszłym tygodniu. Przedstawiłem sprawę komornikowi i powiedziałem, że składam sprzeciw od wyroku zaocznego itd... Na początek składam wniosek do Sądu o niezwłoczne wydanie zaświadczenia stwierdzającego, że nakaz zapłaty został uznany za doręczony w trybie podwójnego awizowania na adres inny niż adres zameldowania.

Czy wg. Was poprawnie napisałem?

Niniejszym proszę o niezwłoczne wydanie zaświadczenia stwierdzającego, że nakaz zapłaty został uznany za doręczony w trybie podwójnego awizowania na adres inny niż adres zameldowania i przesłanie ww. zaświadczenia na podany adres.

Powrót