Viza Amerykanska do USA w Niemczech

• Autor wątku Autor wątku Fabiano
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
F

Fabiano

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam wszystkich.Potrzebuje porady na temat vizy do Usa. Mianowicie, mieszkamy od ponad roku w Niemczech, ja moj maz i synek.Maz ma pozwolenie na prace na stale, ma stala prace, wynajmujemy mieszkanie jestesmy zameldowani tu od roku, odprowadzamy wszystkie podadtki, dostajemy rodzinne na dziecko, zyjemy calkiem normalnie tyle ze bez obywatelstwa. Chcielibysmy na swieta BN wylkeciec do Usa, do mojego ojca, jakie mamy szanse na dostanie vizy w ambasadzie amerykanskiej w Niemczech, czy jest tak samo ciezko jak w Polsce, i jak nalezy sie tam zameldowac.Bardzo prosze o odpowiedz jezeli ktos sie z takim czyms juz spotkal, lub ma pojecie na ten temat.Dziekuje z gory i pozdrawiam wszystkich .

Witaj Aniu!

Ja mieszkam w Niemczech od ponad 6-ciu lat. Jestem polka i studiuje tu. Wiec mamy podobne uprawnienia. Pare tygodni temu ubiegalam sie o wize do USA i dostalam :ok:

O wize zaczelam sie starac w lipcu tego roku... najpierw dostalam oficjalne zaproszenie z Chicago, potem poinformowalam sie na stronce o papierki, ktore musze pokazac i inne formalne sprawy... w sumie drogo wyszlo... od osoby 80 Euro za sama rozmowe... zeby umowic sie na ta rozmowe w konsulacie musisz zadzwonic na dosc drogi numer...
trwalo to jakies 20 minut i kosztowalo ponad 40 :!: Euro bo za 3-cim razem dopiero sie dodzwonilam, a minutki i tak kasuja :?

Wiec zadzwonilam i umowilam sie (ale dopiero wtedy jak mialam potwierdzenie wplaty tych 80 Euro i wszystkie wymagane dokumenty!)
Poczatkiem sierpnia pojechalam do Frankfurtu. Terminy sa tylko rano. Chyba od 8:00-11:00. Na ta sama godzine co ja bylo chyba jeszcze z 50 innych osob. Terminy sa co 15 Minut, wiec nastawcie sie na dluzsze czekanie... ale po 2 godzinach wyszlam szczesliwa! Paszport dostalam poczta 5 dni pozniej :brawo:

Z tego co zauwazylam nikt nie wyszedl bez wizy stamtad... w ogole mniej stresu i terroru jak w Ambasadzie w Polsce. Sama rozmowa trwala moze 5 minut i byla nawet bardzo przyjemna... papierow nikt nawet nie chcial widziec... (mialam ze soba umowy o prace, wynajem mieszkania, deklaracje ze wroce do niemiec, zaswiadczenie ze studiow itd.) Tylko te konieczne papiery chcieli: formularz, zdjecie, koperte itd.

I tak to bylo... a 12 pazdziernika lecimy na 2 tygodnie na wakacje do Chicago :beer:

Ps. Co do Waszej sytuacji to nie wiem czy Twoj Ojciec jest tam legalnie czy nie..? Bo to czasami moze byc przeszkoda... w zaleznosci od miejsca zamieszkania wize zalatwia sie to w roznych ambasadach.
cdn.

Oto ciag dalszy:

W Niemczech jest 5 placowek:
• Düsseldorf
• Frankfurt
• Hamburg
• Leipzig
• München.
Zalatwiacie tam, gdzie macie najblizej.

Tu masz linka oficjalnej strony ambasady USA w Niemczech z informacjami o wizie:

http://german.germany.usembassy.gov/germany-ger/visa/

Z mojego przyjemnego doswiadczenia moge tylko polecic zalatwianie wizy tutaj, czyli w Niemczech. Uwazam, ze jest to duzo mniej uciazliwe i jakos przyjemniejsze, niemniej jednak bardzo czasochlonne.
Moja dobra rada: zacznijcie jak najszybciej zalatwiac bo do Swiat zostaly tylko 3 Miesiace a bilety coraz drozsze :!:

Pozdrawiam i zycze powodzenia

nina.de

Ps. jakby co to pisz na gg 2959397

Powrót