Volksliste Dobrodzień

• Autor wątku Autor wątku rabarbar.bo
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

rabarbar.bo

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
15
Witajcie,

moi przodkowie pochodzą z Dobrodzienia. Zgodnie z moją wiedzą (mam nadzieję, że się nie mylę?) do wybuchu II wojny Dobrodzień stanowił powiat dobrodzieński i należał do III Rzeszy. Potem został dołączony do Kreis Loben (powiat lubliniecki).
I tu mam wątpliwość - czy Dobrodzień był objęty Volkslistą? Żyłam w przekonaniu, że jako teren niemiecki, a nie wcielony, nie nbył, ale przez ten powiat lubliniecki zwątpiłam.
Jeśli jednak tak - to gdzie szukać informacji na ten temat? AP Katowice? AP Opole?

Z góry dziękuję!

Raczej poczytaj w necie nt. historii swojego miasta. Zacznij od Wikipedii.

Marcus Witt napisał:
Raczej poczytaj w necie nt. historii swojego miasta. Zacznij od Wikipedii.
Na Wikipedii, jeśli można ją uznać za wiarygodne źródło, już dawno temu byłam. A przeczytać można, że:
"Powiat dobrodzieński, niem. Landkreis Guttentag – dawny powiat ze stolicą w Dobrodzieniu, istniejący w latach 1922-1939 (w Niemczech) i 1945-1951 (w Polsce) na terenie obecnych powiatów: oleskiego (woj. opolskie) i lublinieckiego (woj. śląskie).

Na skutek decyzji z 20 października 1921 podzielono obszar plebiscytowy na Górnym Śląsku, przyznając Polsce większą część dotychczasowego powiatu lublinieckiego (z Lublińcem). Z drugiej części powiatu lublinieckiego (która pozostała w Niemczech) 15 czerwca 1922 utworzono nowy powiat dobrodzieński. Był to najmniejszy powiat Rzeszy (322,52 km²), administrowany przez powiat oleski.

W związku ze zlikwidowaniem prowincji górnośląskiej w dniu 1 kwietnia 1939, powiat dobrodzieński przestał istnieć."

źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Powiat_dobrodzieński
a jeszcze dokładniej jest to opisane tu : https://de.wikipedia.org/wiki/Landkreis_Guttentag
i dorzucam jeszcze to: http://www.territorial.de/obschles/loben/landkrs.htm
skąd wynika, że połączenie Landkreis Guttentag i Landkreis Loben nastąpiło 1.6.1941

Czy istnieje jakiś spis miejscowości objętych volkslistą?

Ostatnia edycja:
Ktoś, coś?
Jakiś trop, który mogłabym sprawdzić? :)

A próbowałeś sprawdzić archiwa kościelne w Niemczech?
Maja tam bardzo dużo informacji, dla twojego rejonu.

Bundesarchiv Internet - Bayreuth

Mnie urzędnik BVA odesłał do nich, aby tam szukać informacji o przodku

tof85 napisał:
A próbowałeś sprawdzić archiwa kościelne w Niemczech?
Maja tam bardzo dużo informacji, dla twojego rejonu.

Bundesarchiv Internet - Bayreuth

Mnie urzędnik BVA odesłał do nich, aby tam szukać informacji o przodku
Dzięki za odzew :)

Pisząc o archiwach kościelnych, masz na myśli Bayreuth właśnie?

tof85 napisał:
No teren Dobrodzienia to III Rzesza, przeczytałeś co było napisane na stronie?

tu masz krótki przegląd zasobów-Kurzübersicht benutzbarer Bestände und Findmittel
Bundesarchiv Internet - Findmittel des Lastenausgleichsarchivs zusätzlich zu invenio
Tak, czytałam.
Pani w konsulacie stwierdziła, że w Dobrodzieniu były DVL, czym kompletnie zbiła mnie z tropu. Stąd w zasadzie moje wątpliwości...

Lepiej do Bayreuth prośbę o informacje nt. rodziny wysłać mailem, czy listownie? Dodać od razu załączniki, z których będzie wynikać, kto pyta? A może jak mój ojciec wystąpi z zapytaniem o swoich rodziców, to pójdzie sprawniej?

rabarbar.bo napisał:
Tak, czytałam.
Pani w konsulacie stwierdziła, że w Dobrodzieniu były DVL, czym kompletnie zbiła mnie z tropu. Stąd w zasadzie moje wątpliwości...

Lepiej do Bayreuth prośbę o informacje nt. rodziny wysłać mailem, czy listownie? Dodać od razu załączniki, z których będzie wynikać, kto pyta? A może jak mój ojciec wystąpi z zapytaniem o swoich rodziców, to pójdzie sprawniej?
pogodniak pisał o fachowości pracowników konsulatu podlegają Ministerstwu zagranicznym, to nie pracownicy z Kolonii z BVA podlegający ministerstwu spraw wewnętrznych, którzy odpowiadają za nasze sprawy. W sensie nie bierz ich za wyrocznie. W urzędzie miasta będą wiedzieć czy miasto było w III Rzeszy??

rabarbar.bo napisał:
Tak, czytałam.

Po jakiego grzyba wy w ogole sluchacie tego, co wam te kobity z okienka w konsulacie mowia? Jak w Polsce wysylalabys na poczcie list do sadu, to interesowalaby Cie opinie na temat twojej sprawy wyrazana przez panienke z okienka na poczcie? Chyba nie. Ja bym na Waszym miejscu w ogole nie jezdzil do zadnych konsulatow, tylko wysylal dokumenty bezposrednio do BVA i czekal na odpowiedz od nich, jakich dodatkowych podkladek i dokumentow oczekuja.

Poza tym jesli w tym Dobrodzieniu istnieja akty USC z okresu przedwojennego, to po prostu albo popros o kopie (moze byc nieuwierzytelniona) albo wglad do oryginalnych ksiag z tamtych lat. Jak na metryce urodzenia przodka powiedzmy z 1925 roku bedzie pieczec niemiecka, to znaczy, ze teren nalezal do Rzeszy, jak bedzie pieczec z polskim orlem, to znaczy ze nalezal do II RP

Ostatnia edycja:
Powrót