Vorlaufiger Ausweis DVL

• Autor wątku Autor wątku Marcus Witt
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Marcus Witt

Użytkownik
Odpowiedzi
110
Czy ten dokument jest potwierdzeniem D.R.?
Proszę o info.

Miałem na myśli wpisu o obywatelstwie: Deutsche Reich

Nikt nie miał/nie słyszał/nie zetknął się z takim dokumentem?

Po zlozeniu wniosku z tym dokumentem jako jedynym niemieckim dokumentem-reszta to byly dokumenty polskie z polski dokumentujace pokrewienstwo moje z dziadkiem i moim ojcem-dokumenty zostaly zatwierdzone przez Generalkonsulat Breslau i wyslane do KOLN. Potem -uplynelo 5 lat-moj ojciec dostal zaproszenie do konsulatu na rozmowe. On nie skladal wniosku, tylko ja. Wyslalem zapytanie w tej sprawie ale moze ktos zaspokoi moja ciekawosc wczesniej i przy okazji cos powie, po co taka rozmowa mialaby sie odbyc. Pytam bo ojciec umarl i nie mogl sie stawic.

"...BVA zacznie analizować narodowość twojego przodka którą będziesz musiał udowodnić...Wiem że dla Urzędu w Koln liczą się dokumenty, świadkowie, i sama osoba z której wywodzi się obywatelstwo tak jak było w moim przypadku ja mam to szczęście bo mój dziadek żyje i był w stanie złożyć zeznania po niemiecku w Konsulacie z tamtego okresu. Dla BVA stał się wiarygodny i nie mogli niczemu się przeciwstawić mieli przecież zeznania naocznego świadka tamtych wydarzeń".

http://forumprawne.org/niemcy/313595-obywatelstwo-niemieckie-zalapie-sie-2.html#post1631119

Nikt nie miał/nie słyszał/nie zetknął się z takim dokumentem?

W dokumencie mojego dziadka nic nie jest wykreślone.
Wydaje mi się, że wykreślają ew. wpis o nieletnich dzieciach urodzonych po 26.10.1921
Czy wiesz dlaczego i w jakich okolicznościach wystawiano ten dokument?

Posiadając tylko taki dokument w oryginale oraz metryki urodzenia i ślubów moich przodków otrzymałem potwierdzenie posiadania niemieckiego obywatelstwa! Dokumenty złożyłem w Konsulacie. Czekałem 1,5 roku.

BARDZO dziękuję Pogodniakowi!!! Za czas i cierpliwość z jaką odpisuje na tym forum. Za wiedzę, którą się z nami dzieli.
Do wszystkich na tym forum: czytajcie, czytajcie i jeszcze raz czytajcie. Warto!

Marcus Witt napisał:
W dokumencie mojego dziadka nic nie jest wykreślone.
Wydaje mi się, że wykreślają ew. wpis o nieletnich dzieciach urodzonych po 26.10.1921

No właśnie a co jeśli został wystawiony na pradziadka a wykreślony jest wtedy dziadek lub ojciec bo byli nieletni ?

Jak to wpływa na ich ówczesny lub teraźniejszy statut?

Odpowiadając na pytanie:
Z tego co wiem wystawiał urząd miasta lub gminy taki dokument.

Moim skromnym zdaniem, jeśli w tym dokumencie wykreślili dziecko/dzieci tzn. że nie miały takiego samego statusu obywatelstwa jak ich ojciec.
W tym przypadku ujmę to tak: pradziadek miał VA DVL bez żadnego auf Widerruf, czyli 2 . Być może wykreślili jego dzieci, bo były wychowywane przez matkę, która miała np. 3 lub 4. Lub była 100% Polką.

Powrót