W jaki sposób poprosić instytucję o przedłużenie czasu na dostarczenie dokumentu

• Autor wątku Autor wątku agnieszkaijustyna
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

agnieszkaijustyna

Użytkownik
Odpowiedzi
34
Dzień dobry,
Nie wiem, czy wybrałam dobry dział.
Złożyłam wniosek o dofinansowanie dla osoby niepełnosprawnej.
W tym postepowaniu nie będzie wydawana ani decyzja pozytywna ani negatywna. Wszystko będzie się odbywać na zasadzie przekazania informacji. Czyli podejrzewam, że KPA nie będzie miało zastosowania.

Jest to mega ważny dla mnie wniosek.

Zostałam poproszona o dostarczenie zezwolenia, które ma wydać sąd.
Wcześniej w dokumentach wymaganych nie było o tym mowy.
Termin na rozpatrzenie mojego wniosku przez PF RON mija 17.04 a zezwolenie sądu ustne już mam, a papierowe będzie do odbioru 20.04.

Pytanie brzmi w jaki sposób skutecznie i na jakie przepisy się powołać, aby organ poczekał do czasu wydania papierowego zezwolenia przez sąd.

Sprawa pilna, więc z góry będę wdzięczna za odpowiedź.

agnieszkaijustyna napisał:
Czyli podejrzewam, że KPA nie będzie miało zastosowania.
agnieszkaijustyna napisał:
Termin na rozpatrzenie mojego wniosku przez PFRON
Stosuje się k.p.a.
Przepis prawny:
art. 45 ustawa o rehabilitacji zawodowej i społecznej oraz zatrudnianiu osób niepełnosprawnych
1. Fundusz jest państwowym funduszem celowym, w rozumieniu przepisów o finansach publicznych, z zastrzeżeniem ust. 2a.
2. Fundusz posiada osobowość prawną.
2a. Do Funduszu nie stosuje się przepisów art. 29 ust. 3 i 4 ustawy z dnia 27 sierpnia 2009 r. o finansach publicznych.
3. Fundusz stosuje zasady rachunkowości określone dla podmiotów, o których mowa w art. 2 ust. 1 pkt 1 ustawy z dnia 29 września 1994 r. o rachunkowości.
3a. Przy rozpatrywaniu i rozstrzyganiu spraw przez Fundusz, w zakresie nieuregulowanym w odrębnych przepisach, stosuje się przepisy Kodeksu postępowania administracyjnego.
4. Nadzór nad Funduszem sprawuje minister właściwy do spraw zabezpieczenia społecznego, który na wniosek Prezesa Zarządu Funduszu, po uzyskaniu pozytywnej opinii Pełnomocnika, zatwierdza statut określający organizację, szczegółowe zasady i tryb działania Funduszu, w tym jego organów.
Wystarczy złożenie pisma z wnioskiem o przedłużenie terminu i opisaniem okoliczności jakie powołuje Pani w poście. Dodatkowo można też skontaktować się telefonicznie z pracownikiem prowadzącym sprawę.

Super, dzięki.
Mega dziękuję za podpowiedź, do tego się nie dokopałam.

Powrót