W jaki sposób rozliczyć tantiem posiadająć JDG z innej dziedziny?

• Autor wątku Autor wątku Sajkor
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

Sajkor

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam wszystkich :)

Posiadam jednoosobową działalność gospodarczą, w której rozliczam się podatkiem liniowym (przekraczam drugi próg podatkowy). W tym roku będę miał również przychody (tantiem) z udzielania licencji na dystrybucję i sprzedaż książek i mam zagwozdkę jak to rozliczyć. Z tego co się orientuję to mam 2 wyjścia:
1. Rozliczyć tantiem jako osoba prywatna, gdyż do tego nie jest konieczne prowadzenie działalności.
2. Dodać do działalności kolejny kod PKD i rozliczyć to w JDG.

Moje pytania:
1. Czy rozliczając to jako osoba prywatna mogę skorzystać z 50% KUP (ponieważ są to prawa autorskie) mimo, że posiadam JDG na liniówce?
2. Czy rozliczając to jako osoba prywatna byłoby to rozliczane w skali podatkowej mimo, że posiadam JDG na liniówce?
3. Jeśli byłaby to skala podatkowa to czy zarobki z JDG wliczałyby się do progów i całość tantiemu byłoby rozliczana stawką 32%?
4. Jeśli rozliczałbym to przez JDG to rozumiem, że wtedy zastosowanie ma stawka liniowa 19% mimo że to prawa autorskie?

Dla większości z Was są to pewnie dość proste pytanie, jednak ja nie miałem z tantiemami nigdy wcześniej styczności, a w internecie ciężko znaleźć taki przypadek jak mój (z JDG na liniówce), więc z góry dziękuję Wam za pomoc :)

Nikt nie pomoże? :(

Na pytanie 4 znalazłem odpowiedź. W przypadku rozliczania jako działalność, zastosowanie ma stawka jaką się wybrało i koszty uzyskania przychodu z tytułu praw autorskich w takim przypadku nie mają zastosowania, więc za całość byłoby 19%.

Ostatnia edycja:
Rozliczasz w pozycji 101, 102, 100 PIT-36 stosując kup 50%.

Dzięki za odpowiedź. Czyli jeśli chodzi o moje pytania to rozumiem, że odpowiedzi są następujące:
1. Rozliczając prywatnie mogę skorzystać z 50% KUP.
2. Rozliczając prywatnie będzie to skala podatkowa.

Rozumiem, że muszę wtedy złożyć zarówno PIT-36 jak i PIT-36L (z JDG). Jeśli się mylę to proszę mnie poprawić.

Zastanawia mnie jeszcze tylko pytanie 3. Czy przychody z JDG (liniówka, PIT-36L) się sumują z przychodami za prawa autorskie? Czy rozliczane jest to kompletnie osobno i żeby wpaść w drugi próg skali podatkowej musiałbym osiągnąć +/- 85k tylko i wyłącznie z praw autorskich?

Po konsultacji z księgową dostałem odpowiedź, że PIT-36 i PIT-36L rozliczane są osobno i musiałbym osiągnąć +/- 85k na samym PIT-36, żeby wpaść w drugi próg.

Jeśli masz księgowa, to polecam więcej zaufania do niej.

parasoll.ka napisał:
Jeśli masz księgowa, to polecam więcej zaufania do niej.
Mam księgową, ale ona nie miała pojęcia na ten temat, bo nie miała nigdy takiej sytuacji. To była odpłatna porada u innej księgowej. Gdyby moja mi odpowiedziała to bym nawet nie zakładał wątku na forum...

Powrót