w jaki sposób upomnieć sie o spadek?

• Autor wątku Autor wątku JUDKA80
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
JUDKA80

JUDKA80

Użytkownik
Odpowiedzi
52
proszę o pomoc i wskazówki.
mój ojciec biologiczny któego nigdy nie poznałam zmarł przed dwoma laty.
Dowiedziałam się ze miał na pół z siostrą ogromne ilości pola i dom.
Oprócz mnie miał inne dzieci(nie wiem w jakiej ilości)
Dysponuję tylko jego nazwiskiem i danymi siostry oraz miastem gdzie mieszka siostra.Nie wiem czy majątek został spienięzony i podzielony.
Moje pytanie brzmi:
czy ja mam jakieś prawa do części majątku po ojcu?
czy nie jest już za późno jeśli faktycznie sprzedali i podzielili pieniądze?
jeśli mam prawo to gdzie i w jaki sposób mogę się o to upomnieć.
Jestem kompletnie zielona w tych sprawach i proszę o pomoc i pokierowanie moich działań.

Czy jego ojcostwo było ustalone? W jaki sposób? Siostra o pani wiedziała?

on uznał mnie po narodzinach i jest wpisany w akcie mojego urodzenia
Tak jego siostra wie o moim istnieniu,ale nigdy nie szukała kontaktu:(

W takim razie należy przeprowadzić postępowanie o stwierdzenie nabycia spadku. Skoro nie otrzymała pani żadnych informacji od siostry lub sądu, to zakładam, że takiego postępowania nie było.

Niemniej aby usprawnić przebieg sugerowałabym kontakt z siostrą.

bardzo dziękuje,właśnie próbuję sie z nią skontaktować,choć nieukrywam ze jest to dla mnie bynajmniej niezręczne;)
pozdrawiam

Myślę, że jeszcze bardziej niezręczne byłoby gdyby pierwszy kontakt polegał na doręczeniu siostrze pisma z sądu :D

skorzystam z okazji mam podobną sytuację do tej,w maju dostałem od komornika zawiadomienie że mój ojciec zmarł w kwietniu więc alimenty wygasły,cały czas mój ojciec płacił alimenty i nie interesował się mną,chciałbym dowiedzieć się jak bym mógł uzyskać wiadomość o majątku i założyć sprawę o spadek,z aktu wynika że ojciec był rozwodnikiem,po za tym to czy mogę jako syn starać się o pieniądze z funduszu emerytalnego,a także gdzie powinienem założyć sprawę tam gdzie ojciec mieszkał czy mogę założyć w swojej miejscowości,wcześniejsze sprawy o alimenty odbywały się w mojej miejscowości,a jeszcze jedno chciałbym odzyskać rzeczy osobiste ojca np.zdjęcia itp.nigdy go nie widziałem na oczy dlatego chciałbym się coś dowiedzieć na jego temat.

Najpierw dodatkowe pytanie: czy ojciec miał nową rodzinę lub jakieś bliskie osoby, bo najpierw trzeba się dowiedzieć, czy w skład spadku wchodzi jakiś majątek, czy tylko długi?

mam pytanie jeszcze co do mojego problemu,gdzie złożyć owy wniosek o stwierdzenie nabycia spadku ?tzn. w której miejscowosci?mojej czy zamieszkania ojca?

miał żonę,ale w akcie zgonu pisze rozwiedziony.mieszkał z konkubiną.a co z funduszem emerytalnym??a jak sie mam dowiedzieć o tym czy są długi lub jakiś majątek.

ale to muszę założyć sprawę o ustalenie spadku tak ?

Powrót