W jaki sposób "Zrzec'' się prawa do udziału mieszkania, mając komornika.

• Autor wątku Autor wątku RychuSE
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

RychuSE

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
11
Witam.
Tak jak w Tytule chciałbym zapytać w jaki sposób i czy w ogóle jest to możliwe, mógłbym zrzec się części mieszkania (1/5) które nabyłem w spadku po zmarłym Ojcu. Dodam że sprawa o przyjęcie spadku już się odbyła i spadek został przez mnie przyjęty. W Styczniu czeka nas sprawa dotycząca zrzeczenia się naszych udziałów w mieszkaniu przez brata oraz mnie na rzecz Mamy. Jednakże dopiero teraz dowiedziałem się że może być problem z tym dlatego iż posiadam komornika. Nie są to jakieś wielkie kwoty (zaległości z ponad 10 lat), problem w tym że nie wiem ile tego dokładnie może być w dodatku nawet nie mam pojęcia jak mógłbym to sprawdzić. Komornicy do tego czasu się zmieniali, umarzali itp itd i tak przekazywali sobie z rąk do rąk te zadłużenia, a na tym etapie nie wiem nawet ile tego pozostało i gdzie mógł bym sprawdzić jaka jest całość wszystkiego.

Po przyjęciu spadku nie można już zrzec się udziału w mieszkaniu – można jedynie dokonać działu spadku lub darowizny/umowy przekazania udziału. Jednak jeśli masz komornika, Twój udział w mieszkaniu jest częścią majątku podlegającego egzekucji. Oznacza to, że każda czynność prawna, która zmniejsza Twój majątek (np. przekazanie udziału komuś), może zostać uznana za bezskuteczną względem wierzycieli.
RychuSE napisał:
a na tym etapie nie wiem nawet ile tego pozostało i gdzie mógł bym sprawdzić jaka jest całość wszystkiego.

Każdy komornik prowadzący sprawę ma obowiązek udostępnić Ci akta postępowania egzekucyjnego. Możesz złożyć wniosek o wgląd do akt albo o wydanie zaświadczenia o stanie zadłużenia.
Jeśli nie wiesz, który komornik obecnie prowadzi sprawę, możesz sprawdzić to w sądzie rejonowym właściwym dla Twojego miejsca zamieszkania. Tam uzyskasz informację, do którego komornika trafiła sprawa.

Gdyby jeszcze ktoś zainteresowany czytał ten wątek to dodajmy, że zrzeczenie się spadku też nie wchodziłoby w grę.
Wierzyciele mogą podważyć zrzeczenie się spadku na podstawie art 1024 kc.

Powrót