W jakiej formie złożyć sprzeciw od nakazu zapłaty

• Autor wątku Autor wątku woytek02
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
W

woytek02

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
10
Witam, w jakiej formie należy złożyć sprzeciw od nakazu zapłaty w postępowaniu upominawczym ? Czy ma to być jakiś formularz czy zwykły dokument ?

woytek02 napisał:
Witam, w jakiej formie należy złożyć sprzeciw od nakazu zapłaty w postępowaniu upominawczym ? Czy ma to być jakiś formularz czy zwykły dokument ?
pytanie:
sprzeciw do e-sądu?
czy do Sądu Rejonowego?
a jak do SR to, czy pozew był na urzędowym formularzu czy nie?
jeżeli był na formularzu urzędowym to sprzeciw na urzędowym druku.

robinson21 napisał:
pytanie:
sprzeciw do e-sądu?
czy do Sądu Rejonowego?
a jak do SR to, czy pozew był na urzędowym formularzu czy nie?
jeżeli był na formularzu urzędowym to sprzeciw na urzędowym druku.
Sprzeciw do sądu rejonowego, pozew był pisany przez uczelnie, ale nie jest to taki sam formularz jak na stronie gov.pl

mimo to złóż sprzeciw od nakazu zapłaty na formularzu urzędowym, szybko się wypełnia, do sądu zanosisz oryginał sprzeciwu i dwie kserokopie, jak sprzeciw będzie skuteczny w tedy sprawa ruszy pod nową sygnaturą i trybem normalnym, pamiętaj abyś w sprzeciwie podał wszystkie zarzuty,

tylko gdzieś czytałem, że jeżeli pozew nie był złożony w formie formularza, a mój sprzeciw będzie w formie formularza to zostanie odrzucony ile w tym prawdy ? ogólnie to chcę jak najszybciej zakończyć sprawę z powodem. Wiedziałem o zadłużeniu, dogadałem się na spłatę zadłużenia 10 stycznia, wysłałem całość zadłużenia na konto powoda, ale niestety sąd prędzej wydał nakaz zapłaty :(

woytek02 napisał:
ile w tym prawdy ?
Nic :)
Swoją drogą, ja formularza nie lubię, mało miejsca, ewentualnie trzeba dodatkowe druki załączać, lipa. Nie ma jak napisać sprzeciw samemu. Oczywiście jest jedna wada, czasami Sąd nie przychyli się na dokładnym zapoznaniem z treścią, a miałem przypadek, że nawet do końca nie przeczytał :)
W formularzu przeczyta konkretne rubryki i po kłopocie :) Moim zdaniem te druki to takie ułatwienie dla sądu, nie dla stron.

Kanas napisał:
Moim zdaniem te druki to takie ułatwienie dla sądu, nie dla stron.
ja zawsze korzystam z druku urzędowego sprzeciwu, nawet jak wysyłam do Lublina (e-sąd) to na druku, dla mnie szybko się wypełnia.

Kanas napisał:
Nie ma jak napisać sprzeciw samemu.

czy jeżeli piszę sam sprzeciw również muszą w nim być jakieś pouczenia ? bo nigdzie nie znalazłem tych informacji

woytek02 napisał:
czy jeżeli piszę sam sprzeciw również muszą w nim być jakieś pouczenia ?
Znaczy się, pytasz, czy Ty masz pouczenia napisać ?
Nie :)
robinson21 napisał:
ja zawsze korzystam z druku urzędowego sprzeciwu
Każdy woli coś innego :) Ja jedynie, jak muszę :)

Kanas napisał:
Znaczy się, pytasz, czy Ty masz pouczenia napisać ?
Nie :)
tak, właśnie o to mi chodziło, sorry za niewiedzę, ale w temacie prawa jestem zielony :-x

Powrót