wada wanny

• Autor wątku Autor wątku justic85
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

justic85

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
8
Dzień dobry,
W zeszłym tygodniu kupiłem wannę w markecie budowlanym (zakup potwierdzony paragonem). W domu po ściągnięciu folii okazało się, że na czarnej obudowie wanny znajdują się w kilku miejscach malutkie białe kropki- jakby ubytki.
Proszę o radę, czy w tym wypadku lepiej zgłosić reklamację czy skorzystać z rękojmi.

Reklamacja to proces. A jego podstawą jest rękojmia (z kodeksu cywilnego od art. 556-576) albo gwarancja (o ile ktoś jej udzielił). Przeważnie korzystniejsza jest rękojmia.

Tak, przepraszam, chodziło mi o gwarancję oczywiście. Sprzedawca nawet nie wspomniał o możliwości rękojmi tylko zaproponował skorzystać z gwarancji. Proszę o wyjaśnienie dlaczego rękojmia w tym wypadku będzie korzystniejsza i czy korzystając z rękojmi muszę zrzec się prawa do gwarancji- tak zasugerował sklep (sprzedawca).

Czy jest na pewno - nie wiem, bo nie czytałem warunków Twojej gwarancji na wannę, ale w KC masz jasno napisane czego możesz żądać. Przeważnie KC daje większe prawa niż udzielona gwarancja, choć nie jest to regułą. Najważniejszą "przewagą" przy rękojmi jest możliwość wyboru żądania naprawy albo wymiany (561 kc) bądź obniżenia ceny albo odstąpienia od umowy o ile wada jest istotna (560 kc). Wybór należy do reklamującego, a sprzedający ma się do tej reklamacji ustosunkować. Są też jasno określone zasady ponoszenia kosztów reklamacji z rękojmi oraz terminy odpowiedzi na reklamację wobec konsumenta (14 dni, a w przypadku odstąpienia od umowy 30). Przy gwarancji wszystkie prawa kształtuje gwarant w oświadczeniu gwarancyjnym, więc może np. od razu narzucić, że naprawia, a ewentualnie - w ostateczności wymienia lub oddaje pieniądze. Wybór sposobu reklamacji (rękojmia czy gwarancja) jest wyłączną kompetencją reklamującego. Sprzedawca wyboru uprawnienia nie może zmienić ani narzucić np. stwierdzeniem, że oni nie przyjmują na rękojmię. Nie może tez "uzależnić" albo "zawiesić biegu" rękojmi od "decyzji producenta". Reklamując z rękojmi nie "zrzekasz się" gwarancji tylko nie da się jednocześnie rozpatrywać reklamacji z obu tytułów i pewnie to sprzedawca miał na myśli.

Ostatnia edycja:
Dziękuję za wyjaśnienie. Ostatnie pytanie, czy mogę żądać jednocześnie wymiany na nowy produkt lub obniżenia jego ceny i zostawić tutaj decyzję sprzedawcy? W sumie jest mi to obojętne, wada nie jest duża.

Najlepiej jedno żądanie. W razie odmowy sprzedawca sam zaproponuje inny sposób, jeśli jednocześnie uzna reklamację.

Powrót