Wada wizualna przedmiotu - Allegro

• Autor wątku Autor wątku Shineq
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

Shineq

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam

Otóż kilka tyg. temu sprzedalem telefon w 100% sprawny, zdjecia zrobilem bardzo dobre jakosciowo. Niestety, telefon posiadal kilka bialych rozjasnien na ekranie, nie Wiem z jakiego powodu. Wszyswietlacz jak i sam telefon bym sprawny. Tak jak mowilem, nie napisalem nic w opisie o plamach, a na zdjeciach takowych plam nie bylo widac. Kupujacy domaga sie Teraz zwrotu kosztow lub pokrycia naprawy wyswietlacza. Telefon rozkrecal juz jakis serwis trudniujacy sie w tym dziale. Teraz kieruje do Was pytanie, czy jestem zmuszony oddawac mu pieniadze. ? Mogl przed zakupem poprosic o dokladniejsze zdjecia ( zaznaczylem wyraznie w opisie, ze taka opcja jest ), niestety allegrowicz spieszyl sie z zakupem i kazal mi niezwlocznie wyslac telefon, oczywiscie zrobilem to.

Czy jestem zmuszony oddawac mu pieniadze. ? Na telefon nie dawalem gwarancji, byl kompletnie pusty bez dokukentow itd. Nie jestem takze firma, dlatego prawo o zwrocie do 10 dni od zakupu bez podania przyczy Mnie sie nie tyczy.

Pzdr i czekam na odpowiedz. !

Najłatwiej zwalić winę na kupującego ... się nie dopytał jego problem - nie ma tak :) Domyślam się, że sprzedawał Pan telefon jako osoba fizyczna (nie firma), więc odpowiada Pan za sprzedany towar na zasadach zgodnych z rękojmią (Art. 556-576 KC).

Kupujący ma prawo oddać telefon do reklamacji i żądać usunięcia wady. Jeżeli ją Pan niezwłocznie usunie, nie ma podstaw do odstąpienia od umowy i zwrotu pieniędzy, jeżeli nie ... zwrot świadczeń (telefon <-> pieniądze). Odpowiada Pan za wady, które towar posiadał w momencie wydania.

Pozdrawiam :cool:

Trzeba bylo uczciowie przyznac, ze telefon posiada wady ukryte..

Powrót