wadanie wyroku

• Autor wątku Autor wątku Barbara69
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

Barbara69

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
15
Witam

Mam pytanie dotyczace wydania wyroku, mam prawnika ktory zajmuje sie moja sprawa, sprawa sie zakonczyla, zostalam poinformowana jaki jest wyrok Sadu i wszystko jest OK, tyle ze ja chcialabym miec wyrok na reku, moj prawnik powiedzial ze wystapi o wydanie wyroku dodajac ze czeka sie miesiac czasu, co jest absurdem bo wlasnie rozmawialam w tej sprawie z Sadem, moj prawnik oczekuje ze mu zaplace juz teraz, ja zas upieram sie przy tym ze najpierw wyrok a pozniej zaplata, bo to wowczas jak dla mnie jest zakonczenie sprawy w Sadzie. Dodam ze oczekuje wyroku z II instancji, przy czym nie otrzymalam wyroku z I instancji o co wielokrotnie zwracam siedo prawnika, a on jakby ignorowal moje prosby i piszac tylko bym oplacila za jego usluge czego dokonalam, tyle ze na dzien dzisiejszy nie otrzymalam tego wyroku z I instancji, wobec tego po zakonczeniu sprawy przez II instancje uparlam sie ze nie otrzyma wynagrodzenia dopoki nie mam wyroku z II instancji.

A moje pytanie to, kto placi za wydanie wyroku ja czy moj prawnik ponosi tego koszty? nie sa to wielkie pieniadze tylko mi chodzi o uczciwosc w koncu dostaje wynadrodzenie.

Dziekuje za wszelka informacje

B.

Barbara69 napisał:
Witam
wszystko jest OK, tyle ze ja chcialabym miec wyrok na reku,

W czym problem? Składasz wniosek o wydanie i doręczenie odpisu wyroku sądu (6 zł za stronę), opłacasz znaczkami lub przelewem i dostajesz wyrok. Prawnik nie jest Ci do niczego potrzebny, zwłaszcza kiedy Cię olewa.

Dobromir napisał:
W czym problem? Składasz wniosek o wydanie i doręczenie odpisu wyroku sądu (6 zł za stronę), opłacasz znaczkami lub przelewem i dostajesz wyrok. Prawnik nie jest Ci do niczego potrzebny, zwłaszcza kiedy Cię olewa.

Witam,
Zgadza sie, wszystko co piszesz jest Prawda, nie jestem jednak na miejscu, a chodzi o to ze ten prawnik wczesniej cos pisal ze za odpis powinnam zaplacic a ja sie zastanawiam czy w tym przypadku jesli on mnie reprezentowal i bierze ode mnie za to kase to czy nie on czasami powinien ten koszt (nie wysoki) poniesc, chodzi mi tylko o zasade, a nie o naleznosc paru zlotych.

Pozdrowka i dzieki za odzew :)

zależy od warunków umowy. ale zazwyczaj jest tak, że prawnikowi płaci się za prowadzenie sprawy, a dodatkowe koszty opłacasz sama. bo ja sobie np. nie wyobrażam, żeby prawnik miał Ci opłacić wpis sądowy, bo Cię reprezentuje. tak samo jest z odpisem wyroku

Ok, dzieki za odpowiedzi. Ja raczej uwazam ze jesli place za przeprowadzenie sprawy, to dla mnie sprawa konczy sie w chwili wydania wyroku a nie tylko krotkiej informacji jaki zapadl wyrok, mnie zyce nauczylo ze trzeba miec wszystko czarno na bialym inaczej jestes utopiony. nie masz jakichkolwiek praw. itd, itp.

koszty nie sa duze wiec mnie to az tak nie boli tylko nie zrozumiale dla mnie jest to ze ktos bierze kase tylko za napisanie jednego pisemka i nie uczestniczy juz w rozprawie, bo to nie konieczne bylo przy II instancji.

Dzieki raz jeszcze i pozdrawiam
B.

A po co? Po pierwsze to "pierwsze" doręczenie jest bezpłatne dla stron, a po drugie jak się zna sygnaturę czy też nazwy stron, to można wystąpić o doręczenie wyroku wraz z uzasadnieniem w ramach dostępu do informacji publicznej. Jest to bezpłatne.

Upewnij się od "prawnika" czy złożyć wniosek o uzasadnienie, jeżeli było to konieczne.

Colder napisał:
A po co? Po pierwsze to "pierwsze" doręczenie jest bezpłatne dla stron, a po drugie jak się zna sygnaturę czy też nazwy stron, to można wystąpić o doręczenie wyroku wraz z uzasadnieniem w ramach dostępu do informacji publicznej. Jest to bezpłatne.

Upewnij się od "prawnika" czy złożyć wniosek o uzasadnienie, jeżeli było to konieczne.

Witam,

Dzwonilam do Sadu i zostalam poinformowana ze odpis wyroku mozna dostac oplacajac 6 zl za strone, jestem strona w tej sprawie i jakos nikt mnie nie poinformowal ze moge wyrok dostac za darmo, chyba nie unasw Polsce :)
Prawnik napisal ze juz dawnoo zlozyl wniosek o wydanie wyroku, no zobaczymy, jutro bede dzwonila do Sadu, za wszelkie podpowiedzi dziekuje.

Pozdrawiam
B.

Powrót