Wadliwe części- sprzedawca nie chce zwrócić pieniędzy

• Autor wątku Autor wątku minterm
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

minterm

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
22
Witam, zakupiłem wczoraj 3 części o wartości 125zł do motocykla. Części kupiłem w normalnym sklepie i zabrałem paragon. Po złożeniu tych 3 części w całość okazało się że są zrobione niestarannie i do siebie nie pasują. Dziś pojechałem z zamiarem oddania lub wymiany na inne jednak Sprzedawca odmówił. Części które chciałem oddać nie były porysowane i wyglądały nawet lepiej niż wcześniej. Co mogę teraz zrobić, dam radę odzyskać pieniądze?

Nie, chciałem tylko by wymienił lub oddał pieniądze. Części zaniosłem zmontowane tak by Sprzedawca zobaczył wadę. Zabrałem ze sobą klucz by je później od montować jednak on odmówił wymiany twierdząc że części są już używane.

Sprzedawca zgodził się na naprawę części. Dałem mu je razem z paragonem. W poniedziałek mam się do niego zgłosić. Mam jeszcze jedno pytanie. Kupiłem telefon na Allegro i zapłaciłem z góry za pomocą Payu. Mając później chwilę czasu wyczytałem na pewnym forum że za cenę którą dałem nie dostanę oryginalnego telefonu tylko chiński bubel. Zakładam że Sprzedawca nie wysłał jeszcze telefonu. Dodam że nic na tym nie traci ponieważ zakończył aukcję jeszcze przed sprzedażą wszystkich telefonów. Jest opcja by odzyskać pieniądze wraz z kosztem przesyłki?

Jeśli kupiłeś jako konsument, to możesz odstąpić od umowy bez podania przyczyny.
Nie proś o nic, tylko formalnie odstąp od umowy.

Witam, a co jeśli rozpakuję przesyłkę i po uruchomieniu telefonu np. aparat nie będzie działał. Jest wtedy możliwość zwrotu pieniędzy?

Powrót