wadliwy komputer brak porozumienia ze sprzedawca

• Autor wątku Autor wątku matysziom
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

matysziom

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
28
witam wszystkich serdecznie we wtorek doszedl mi uzywany laptop (na gwarancji) ktory byl zamowiony przez allegro i okazalo sie ze nie dziala w nim dvd w ogole nie odczytuje plyt. Sprzedajacy twierdzi ze u niego wszystko dzialalo. Nie mam zamiaru oddawac na gwarancje dopiero co kupionego sprzetu poprostu chce go zwrocic. Jakie mam prawa do zwrotu teraz???? Oto link do oferty
Laptop Asus X5DAB-SX115V Windows 7 (1348806887) - Aukcje internetowe Allegro

Powołać się na rękojmię za wady - art 556 kc i dalsze oraz zażądać usunięcia wady (naprawa, wymiana) lub jesli to niemożliwe (ew. zbyt kosztowne dla sprzedającego) obniżenia ceny. Niech sprzedawca udowodni, że DVD rzeczywiście działało, ponadto czy paczka była dobrze zabezpieczona?

na paczce nie bylo zadnych sladow uszkodzen wiec dlatego uwazam ze juz taki wadliwy wyjechal od sprzedawcy. On twierdzi ze dzialalo dvd bo instalowal system zaraz przed wysylka. No ale u mnie nie dziala. w meilach przed kupnem zapewnial ze nigdy nie mial z nim zadnych problemow. do tego komputer chodzi gorzej niz atari a niby 2 rdzenie. Najchetniej bym mu go oddal bo nie dosc ze to dvd nie dziala to nie jestem w ogole z niego zadowolony. Tylko jak to wyglada prawnie ??

Taj jak pisałem wyżej:

art. 556 KC

O zwrocie jako takim nie ma mowy, bo nie kupił Pan od firmy przez Kup Teraz. Szczególnie polecam 560 kc.

Ponadto chciałbym doradzić, że w msconfig w zakladce Rozruch, pod przyciskiem Opcje Zaawansowane mozna ustawić rozruch systemu na 2 rdzenie (pod Vistą więc pewnie pod Sevenem też); co więcej proponuję usunąć zbędne oprogramowanie oraz powyłączać zbędny autostart w msconfig - to powinno przyspieszyć system, ewentualnie wyłączyć bajeranckie efekty pulpitu.

;/ co za prawo. powolalem sie na ten artykul a jak gosc nie odpisze? sprawa sie moze ciagnac miesiacami.. dla takich oszustow prawo powinno byc zaostrzone.. czlowiek ciezko pracuje zeby sobie cos kupic a jak kupuje to jest popsute ;/

Jak nie odpisze to zostaje sprawa cywilna - można go postraszyć ewentualnymi kosztami w razie przegranej, ale trzeba tez udowdonić, że dostał Pan komputer z uszkodzonym DVD, a on musiałby udowodnić, że wysłał z dobrym.

jego stanowisko jest takie ze zaraz przed wysylka instalowal windowsa faktycznie byl swiezy no ale dotarl do mnie i zadnej plyty nie odczytuje.. przeciez nie wymyslilbym sobie tego gdyby bylo wszystko ok to nawet bym sie nie odzywal..

To może rzeczywiście uszkodzenie w transporcie?

no nawet jakby to i tak jestem stratny.... wysle go chyba do serwisu bo gwarancje jednak jest.. a z gosciem to nie wiem czy zglaszac sprawe do allegro czy juz odpuscic.. jeszcze jedna sprawa jest fakt ze jak laptoop chodzi to slychac tak jakby zwarcie na tranzystorkach i chodzi tak wolno ze moge wlaczyc przegladarke isc zapalic i dopiero sie wlaczy

prawo jest jakie jest ale jak kupujesz cos uzywanego zeby bylo taniej to musisz sie liczyc ze nie bedzie to towar pelnowartosciowy w niektorych przypadkach

a w tym przypadku proboj z gwarancja wedlug mnie

matysziom napisał:
jego stanowisko jest takie ze zaraz przed wysylka instalowal windowsa faktycznie byl swiezy no ale dotarl do mnie i zadnej plyty nie odczytuje.. przeciez nie wymyslilbym sobie tego gdyby bylo wszystko ok to nawet bym sie nie odzywal..

A nie ma przypadkiem jakiegoś badziewnego Nortona zainstalowanego?
u szwagra, jak zainstalował norton 360, to dołączył się soft do backupu i "upośledził" nagrywarkę (nie czytała płyt lub znikała z systemu).
Zrobiłem mu recovery i nie wrzucałem nortona, pomogło.
Można spróbować też po prostu odinstalować wszystko poza samymi sterownikami.

witam dziekuje wszystkim za podpowiedz.. Postraszylem go ta rekojmia z KC i oddal mi kase wyslalem mu lapka za pobraniem teraz czekam az kurier mi ja poda na konto.. Kupilem nowego w sklepie nigdy wiecej takich akcji ze sprzetami :)

Powrót