Wadliwy produkt kupiony na Allegro - jak reklamować?

• Autor wątku Autor wątku luigi0
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

luigi0

Użytkownik
Odpowiedzi
98
Pod koniec czerwca br. kupiłem na Allegro megafon. Na początku działał, potem zaczął mieć jakieś wady (działał tylko kilkadziesiąt minut (na początku jak był sprawny to kilka godzin)). Zgłaszałem mailowo sprzedającemu, że chyba bateria się popsuła i odpisał mi, żebym wysłał mu akumulator i sprawdzą co się z nim dzieje. Teraz okazało się, że megafon już w ogóle przestał działać, więc nie wiem czy to wina wadliwego akumulatora czy megafon jest wadliwy. Baterii jeszcze nie zdążyłem mu wysłać. Jak teraz złożyć reklamację?
Sprzedający na swojej stronie na allegro pisze o warunkach gwarancji (konieczne jest zachowanie oryginalnego pudełka). Pudełka nie mam, bo śmieci gromadzić w domu nie chcę. Więc znalazłem na necie coś o niezgodności towaru z umową. Jeśli megafon na początku działał a potem w ciągu 1,5 miesiąca popsuł się sam z siebie to mogę zgłosić niezgodność towaru z umową? I jak to zrobić? Mailowo zgłosić sprzedającemu? Czy wysłać sprzęt wraz z pismem niezgodności i kopią(czy musi być oryginał) faktury?
I w piśmie niezgodności towaru z umową czego żądać? Nieodpłatnej naprawy? Czy wymiany na nowy? Zakupu dokonałem 22 czerwca

Powrót