Wady towaru po zakupie na olx-jak odzyskać pieniądze?

• Autor wątku Autor wątku zdechnietaryba
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Z

zdechnietaryba

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam, chciałabym spytać co mogę zrobić by odzyskać pieniądze od nieuczciwego sprzedawcy olx.
W ogłoszeniu na olx.pl sprzedawca napisał że lodówka jest z 100% sprawna. Nie kontaktowaliśmy się mailowo, tylko telefonicznie, a pieniądze za lodówkę były przekazane z ręki do ręki, ale wzięłam od sprzedawcy pokwitowanie, na którym napisał datę transakcji, cenę lodówki oraz swoje dane. Lodówka została uruchomiona u mnie w domu w obecności sprzedawcy i wydawało się, że wszystko jest dobrze, jednak kiedy już pojechał, okazało się że nie działa jak powinna (chodzi non stop, nie wyłącza się i do tego słabo chłodzi). Po kontakcie z fachowcem okazało się że instalacja jest nieszczelna i naprawa będzie przekraczała cenę, za jaką kupiłam sprzęt, postanowiłam więc lodówkę oddać i poprosić o zwrot pieniędzy. Sprzedawca powiedział że nie odda pieniędzy, przestał odbierać telefony, nie ma z nim żadnego kontaktu. Na co mogę się powołać (czy na cokolwiek w ogóle?) i gdzie się zgłosić, żeby dostać zwrot pieniędzy? Dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam.

Przy umowach sprzedaży, w których stronami są osoby fizyczne (jak rozumiem taki jest właśnie status stron), obowiązują zapisy o rękojmi, gwarantującej odpowiedzialność sprzedającego za wady sprzedawanej przez siebie rzeczy - art. 556 i kolejne kodeksu cywilnego. Zapoznaj się z nimi.

Jeśli według kupującego, towar posiada wady, ma prawo go reklamować, a sprzedający jest zobowiązany do rozpatrzenia reklamacji - uznaje lub odrzuca jej zasadność.

Rękojmia za wady obowiązuje w okresie jednego roku od momentu wydania towaru, pod warunkiem, że kupujący zgłosi wadę w przeciągu jednego miesiąca od chwili, kiedy ją wykrył.

FreeG, dziękuję za szybką odpowiedź. Cedwah, dane są prawdziwe, adres i telefon na pewno (chyba że bawiłby się w wychodzenie z cudzego domu i trzymanie lodówki na cudzym podwórku) a imię i nazwisko - pewności nie ma bo dowodu nie żądałam, ale to chyba nie oszust z premedytacją tylko zwykła menda która się nie chce przyznać że towar ma wady.
Czy skoro przestał odbierać telefony to mam go powiadamiać listownie że przysługuje mi reklamacja i ma ją rozpatrzeć?

Odstąp od umowy na podstawie przepisów, które podał FreeG w #2 i zażądaj zwrotu ceny.

Kupiłem słuchawki takie z akumulatorem w czwartek. Wg. producenta pierwsze naładowanie akumulatora ma trwać 2 h co zrobiłem a działanie całego zestawu powinno wynosić 16 h. Okazało się że akumulator trzyma godzinę i miga co oznacza że zostały nie całe 3 h pracy. Kupiłem od osoby fizycznej poprzez portal olx mam smsy, dowód przelania pieniędzy adres i dane sprzedawcy. co mam zrobić

Czytaj więcej na Infor.pl: Kupno wadliwej rzeczy - Komentarze artykułów - Forum dla księgowych i kadrowych - księgowość i kadry - INFOR.pl

Powrót