wady ukryte - motocykl

• Autor wątku Autor wątku bagins1983
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
czy kupujący żądający obniżenia koszu skutera musi mi założyc sprawę w sądzie?
Nie musi. Proces reklamacji jest po to, aby wpierw starać się uniknąć sądu. Jednak Ty nie musisz uznać reklamacji jeśli żąda obniżenia ceny bez uzasadnienia (np cena naprawy dosłownie wyssana jest z palca) albo jeśli uważasz, że powiadomiłeś go o wadzie skutecznie.

czy mu się to opłaci jesli założenie sprawy kosztuje ok 800zł.,a kosz całkowity naprawy 500zł
I tak z reguły za całość płaci strona przegrywająca sprawę.

Zgodnie z art. 557 § 1 k.c, sprzedawca jest zwolniony od odpowiedzialności z tytułu rękojmi, jeżeli kupujący wiedział o wadzie w chwili zawarcia umowy.
No właśnie kwestią jest czy można uznać, że powiadamiając o stukach i sugerując, że to wina paska nie wprowadziłeś kupującego w błąd co do wady skutera stąd wg mnie miałby prawo dochodzić roszczeń z zakresu innych wad (tj innych niż zasugerowany pasek) - o ile potrafi wykazać, że wskazaną w umowie wadą jest wada paska napędu a okazało się, że to co innego.

ale w umowie kupna-sprzedaży jest punkt który mówi że ,,Kupujący został poinformowany o stukach w układzie napędowym i nie będzie czynił roszczeń z tego powodu,,.
Zasugerowałem mu że prawdopodobnie winą jest pasek napędowy ,bo tak mi powiedział mechanik, ale nie powiedziałem stanowczo ,że jest to wina paska.Dlatego w umowie napisałem że słychac stuki w całym napędzie i wskazałem wadę jako cały napęd,który składa sie z kilku podzespołów tj. rolki,wariator,pasek,sprzęgło itp.

W takim razie odrzuć reklamację tak to argumentując i wtedy kupujący może z tym iść do sądu jedynie. Tam musi wykazać swoje racje, ale to będzie jego zmartwienie. Wcześniej sądziłem, że jednoznacznie określiłeś mu przyczynę wady a to mogło by niekorzystnie świadczyć przeciwko Tobie, bo generalnie określiłeś inną wadę niż faktycznie

a jak wygląda sprawa tej reklamacji?
Na razie zostałem poinformowany sms-em ,rozumiem że jeśli kupujący będzie się upierał przy swoim to przyśle mi listownie swoje żale.Czy to będzie reklamacja?
Jak mam na to odpowiedzieć i ile czasu mam na to.

Na razie zostałem poinformowany sms-em ,rozumiem że jeśli kupujący będzie się upierał przy swoim to przyśle mi listownie swoje żale.Czy to będzie reklamacja?
Tak prawidłowo powinna wyglądać i w ten sam sposób powinieneś ją odrzucić albo uznać by mieć dowód na ustosunkowanie się do niej. Czasu nie ma określonego, ale powinno to być niezwłocznie czyli bez zbędnego przeciągania sprawy.

Ostatnia edycja:
A czy reklamacją może być ten sms-es?
Czy musi być listownie?
Termin tego pisma nie może przekroczyc 30 dni od daty zakupu?

A czy reklamacją może być ten sms-es?
Czy musi być listownie?
Może być, ale osoba wysyłająca sms nie jest w stanie udowodnić, że mogłeś zapoznać się z jego treścią (raport doręczenia to nie dowód na zapoznanie się z treścią wiadomości). Tak samo działa to w drugą stronę.

Termin tego pisma nie może przekroczyc 30 dni od daty zakupu?
Zawiadomienie o wadzie nie może przekroczyć miesiąca od wykrycia wady.

Dziękuję bardzo za porady.:)

Powrót