wakacje z przedszkolakiem

• Autor wątku Autor wątku gdama
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

gdama

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
15
Mam 4 latka, który chodzi do przedszkola. Wakacje przypadają mu w sierpniu tego roku. Mam też dwie starsze córki, które mają innego ojca (13 i 15 lat).
W wyroku rozwodowym mam że tata 4 latka bierze go na 2 tygodnie wakacji które ustalimy wcześniej wspólnie...i tu zaczynają się schody.
Napisałam mu szczerze że chcę zabrać dziewczyny 14-27 lipca na wakacje i czy mógłby wówczas zabrać małego na swoje 2 tygodnie.
On się na ten termin nie zgadza, bo musi dbać o interesy syna który jest pomijany (tu wypomniał mi wycieczkę do USA na której byłam rok temu z dziewczynami).
Zgadza się wziąć dziecko na 2 tygodnie z sierpniu. Niestety to powoduje że nie mogę pojechać ze starszakami, ponieważ mają wówczas obóz i wakacje ze swoim tatą.
Rok temu jak i w tym roku planuję również nasze wspólne wakacje (czyli wszystkie dzieci plus ja- w ostatnim tygodniu sierpnia).
Czy mogę coś zrobić w tej sytuacji? miejsca zamieszkania czterolatka przy mnie, tato ma kontakty w tygodniu i co drugi weekend.
Czy mogę wystąpić do sądu o to żebym ja decydowała o terminie wakacji? Albo o zabezpieczenie terminu w tym roku?
Wolałabym nie ustalać na sztywno terminu ponieważ starszaki mają obozy harcerskie i nigdy nie wiadomo dokładnie kiedy wypadną.

Powrót