Walka o pieniądze

• Autor wątku Autor wątku asus15
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

asus15

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Witam serdecznie, mam dość duży problem z (jeszcze)mężem mojej siostry. Około 3 lata temu wziołem na siebie dla niego w banku ponad 20 tysiecy. Przez ten czas raz mi oddawał raz nie, z czasem sie wydało i moja siostra a jego zona dowiedziała sie o tym więc wzieła się za to. Spłacała mi raty, lecz około miesiaca temu wydało sie że ma kochanke, pełno innych dlugow. Teraz moje pytanie, czy moge jakoś zmusic go do splacania, pomimo iż dałem mu te pieniadze na "słowo"?? Zostało mi jeszcze z 8 tysiecy do splacenia, a sam za niego splaciłem juz okolo 7 tysiecy wiec razem okolo 15 tysiecy.

Bezsprzecznie Ty jesteś zobowiązany do spłaty kredytu. Ciebie bank będzie dyscyplinował. Wymagał....
Jedyna szansa, to uznanie długu przez męża siostry. Wiążąca Umowa. n.p pożyczki...

no to ciezko bedzie, i nie ma zadnej opcji by jakos to zalatwic?nie usmiecha mi sie ponad 16tysiecy stracic

A jesli podpisal by ze mna jakas umowe, ze bedzie splacal itd?? Macie moze jakas taka umowe by to mialo rece i nogi

Po co Pan pyta? Przecież Korf wszystko napisał.

Mam jeszcze jedno pytanie. Czy na podstawie sms, rozmowo z portali spolecznosciowych można walczyć o swoje pieniadze, np na policji, u prawnika??

Dzwoniłem do radcy prawnego, i doradzał bym najpierw napisał pismo do niego, z danymi kiedy było wziete , i prozba splaty itd. jesli to nie poskutkuje to można na podstawie sms i rozmow z portali kierować sprawe do sądu. Co o tym myślicie.

To co ci doradził, było przez nas wzmiankowane w poście #2
Smsy, rozmowy to kiepski dowód/y. Sąd może je oddalić, na podstawie art. 720 kc pożyczki powyżej 500zł muszą być pisemne. Ty nie masz takiej Umowy. Praktycznie nie masz nic.. Podrepcz do radcy zapłać mu 200zł. I niech Ci doradza. A nie wałkujesz temat. Poczytaj też archiwum forum Poruszaliśmy podobne sprawy kilkaset razy.

jakos udalo mi sie z nim dogadac, i dzis ide z nim podpisac umowe. czy moze byc tak ze z dniem dzisiejszym udzielam mu takiej i takiej kwoty. najwazniejsze czy taka umowa bedzie "wazna" brana pod uwage wrazie czego w sadzie??

asus15 napisał:
jakos udalo mi sie z nim dogadac, i dzis ide z nim podpisac umowe. czy moze byc tak ze z dniem dzisiejszym udzielam mu takiej i takiej kwoty. najwazniejsze czy taka umowa bedzie "wazna" brana pod uwage wrazie czego w sadzie??
Czy taka umowa może być
UMOWA POŻYCZKI
W dniu 02.06.2012 r. w ……. została zawarta umowa pożyczki między:
………., zamieszkałym przy ul. …………, legitymującym się dowodem osobistym nr …. …, wydanym przez Burmistrza m. …….., zwanym dalej Pożyczkodawcą a ………., zamieszkałym przy ……………, legitymującym się dowodem osobistym nr ………………., wydanym przez Burmistrza m. …………., zwanym dalej Pożyczkobiorcą. Zawarta umowa ma następującą treść.
§1
Pożyczkodawca udziela Pożyczkobiorcy pożyczki w wysokości 16 931 zł (słownie: szesnaście tysięcy dziewięćset trzydzieści jeden złotych) na okres od 02.06.2012 r. do ……………….. r.
§2
Pożyczkobiorca pożyczkę przyjmuje i potwierdza odbiór całej kwoty w gotówce.
§3
Pożyczkobiorca oświadcza, iż zwróci wyżej wymienioną kwotę w następnym dniu po upływie terminu określonego w § I.
§4
Pożyczkobiorca ponosi wszelkie koszty zawarcia niniejszej umowy.
§5
Strony oświadczają, iż termin spłaty pożyczki może zostać przedłużony za pisemną zgodą Pożyczkodawcy i Pożyczkobiorcy.
§6
Wszelkie zmiany niniejszej umowy muszą być zawarte na piśmie.
§7
W sprawach nieuregulowanych niniejszą umową stosuje się przepisy kodeksu cywilnego.
§8
Właściwym do rozstrzygania sporów mogących wyniknąć w realizacji niniejszej umowy jest sąd właściwy dla miejsca zamieszkania Pożyczkodawcy.
…………….. … … ………………….
Pożyczkodawca Pożyczkobiorca

Powrót