Warez

• Autor wątku Autor wątku nowy234
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
N

nowy234

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam.
Na sam pierw proszę zapomnieć o moralnych i prawnych(bo w Polsce jest to nielegalne) oporach.

Chciałbym się dowiedzieć paru rzeczy dotyczących rozpowszechniania nielicencjonowanego oprogramowania.

Chce zrobić warez, ale tak, żeby policja po kilku tygodniach nie zapukała do drzwi.

Czy będzie zgodne z prawem jeśli serwer z danymi i domena będzie w kraju w którym mają liberalne podejści do tego tymu działąń?
i załóżmy że ktoś z polski będzie sobie tam w chodził, to chyba nie muszę odpowiadać, za cały świat

Znacie jakieś państwo gdzie można po prostu mieć stronę z pirackim oprogramowaniem?(myślałem o Holandii Turcji czy coś w tym stylu)

Co wypada dopisać do regulaminu strony aby niby było ok:
"-serwis nie odpowiada za zamieszczane oprogramowanie
-dozwolone jest tylko umieszczania licencjonowanego oprogramowania typu demo lub swojego własnego
-pliki zamieszane są własnością osób które tego dokonały"

I tak będzie nielegale jak coś to Holandia.

To raczej forum z pomocą prawną, a nie pomocą w łamaniu prawa.
Tak czy siak - serwer z forum może stać sobie na Księżycu. Jeżeli Ty jesteś właścicielem i administratorem, to prowadzisz działalność w miejscy, w którym się znajdujesz, np. w Polsce i podlegasz pod miejscowe prawo. W tym wypadku główną podstawą jest Ustawa o świadczeniu usług drogą elektroniczną i pod jej przepisy podlegasz. A użytkownicy oczywiście odpowiadają za to, co umieszczają i mogą być ukarani czy to z KK czy z ustawy o Prawie Autorskim i PP.

Serwis będzie prowadzony anonimowo.
Wiem, że niby teoretycznie będę łamał prawo, ale nikt tego mi nie udowodni, bo jedyny sposób to polska będzie musiała wystąpić te tego kraju gdzie jest serwer o jego zablokowanie i udostępnienie danych administratora tego serwisu, a to raczej będzie trudne do uzyskania.

Chce tylko zapobiec czemuś takiemu jak serwis od siebie który miał serwery w Polsce, weszli policjanci odłączyli maszyny od prądu i kicha, a jak będą trzymane w kraju gdzie takie coś jest dozwolone to nie będzie problemu.

A co myślicie o jednym z tych krajach:
Ukraina, chiny, Tajwan, Rosja, Hiszpania, Turcja

Widzę nowy234, że szukasz kłopotów. Radzę Ci zabrać się za naukę a nie planowanie kradzieży pracy innych!

Powrót