Wartość spadku

• Autor wątku Autor wątku kasia_fan
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kasia_fan

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam,
mam pewne wątpliwości co do sprawy spadkowej mojego męża po zmarłym ojcu.Tak jak pisałam we wcześniejszym wątku matka męża złożyła wniosek o dział spadku, w którym czytamy:

"Wnoszę o:
1. ustalenie, że w skład spadku po zmarłym XX wchodzi nieruchomość objęta księgą wieczystą nr..., samochód osobowy...oraz samochód osobowy...
2. dokonanie działu spadku- na zgodny wniosek stron_ w ten sposób, aby nieruchomość...oraz samochody przyznać wnioskodawczyni..."

w Uzupełnieniu wniosku o dział spadku czytamy:
W skład spadku po zmarłym XX wchodzi nieruchomość objęta księgą wieczystą wartości 60.000 położona w... o pow.47m2, samochód osobowy...o wartości 2.000, samochód osobowy...o wartości 10.000"

Matka męża minęła się z prawdą ponieważ, do majątku po zmarłym mężu należała też działka rekreacyjna, przede wszystkim jednak podała o co najmniej połowę zaniżoną wartość nieruchomości.
Oczywiście nie zgadzamy się także na zrzeczenie się części przysługującego mężowi spadku na rzecz wnioskodawczyni.
Mam pytanie, czy złożyć jeszcze przed sprawą do Sądu pismo, że działka nie została podana jako skład spadku, że mąż nie zgadza się na zrzeczenie z przysługującej części spadku na rzecz wnioskodawczyni oraz, że podana wartość majątku (nieruchomości)jest wyższa. Nie wiem jednak czym się podeprzeć pisząc o zaniżonej wartości mieszkania. Czy oferty jakie znalazłam w internecie są wystarczającą podstawą? czy jest może jakiś przelicznik?

Mam też pytanie może troszkę na później, ale...zastanawiam się nad tym czy nie mieszkając w mieszkaniu, w którym mieszka teściowa z córką, mając wpis jako współwłaściciele będziemy musieli płacić część czynszu?

Ps. Jeśli może napisałam coś troszke niezrozumiale to przepraszam już późno.:ooo:

sprawę spadkową przeprowadza się raz i obejmuje ona cała masę spadkową. Czyli we wniosku do Sądu nie trzeba wymieniać samochodu czy domu, dobra teściowa. Wartość spadku nie może przekraczać wartości długów /jeśli takie istnieją i to wszystko/ spadek zostanie podzielony po równo na trzy części czyli mąż matka męża i męża siostra? Do sześciu miesięcy, można się zrzec swojej części spadku,
Tak to wygląda chyba, że mówimy o testamencie.
No to wiec.... jeśli spadek został podzielony na równe części, nie ma takiego prawa aby przywłaszczyć sobie wszystko bez zgody lub spłaty twojego męża, ja moje dziecko musiałam spłacić z 1/2 wkładu mieszkaniowego bo mu się to należało aby wyregulować dalsze formalności w spółdzielni. :) Więc raczej nie ma się czego obawiać.

Ostatnia edycja:
No tak, ale na jakiej podstawie Sąd ustala właśnie tą masę spadkową, bo przecież każdy z zainteresowanych może podać inna masę ?

walcoś tam:

przypominam, iż to jest forum prawne, udzielamy odpowiedzi na pytania, a nie piszemy o tym jakie babcia wąsy miała po farbowaniu farbą ble, a jakie po innej farbie;

kasiu:

trzeba zacząć od tego, że dział spadku nie będzie na zgodny wniosek, bo przecież syn kwestionuje pewne rzeczy;

tak, należy złożyć pismo procesowe, w którym przedstawicie swoje stanowisko, co do wyceny - proponując sowją wartosć (ostatecznie i tak pewnie biegły będzie potrzebny);

a także co do ustalenia stanu składu - że zgłaszacie do podziału także jeszcze jedną nieruchomość;

ale tak w kwestii formalności, chyba te rzeczy były współwłąsnością rodziców;
jeśli tak, to do podziału będzie wszystko po połowie...czyli do podziału zgłasza się udział stanowiący 1/2 włąsności działki, samochodu itp;

W skład spadku po zmarłym XX wchodzi nieruchomość objęta księgą wieczystą wartości 60.000 położona w... o pow.47m2, samochód osobowy...o wartości 2.000, samochód osobowy...o wartości 10.000"

Dzięki za rozjaśnienie sprawy. Faktycznie może teściowa podała już połowę wartości nieruchomości czyli tylko część, którą miał jakby w posiadaniu teść. Zmylił mnie stosunek wartości samochodów co do wartości mieszkania. Nie było też tak jak można przeczytać wyżej słowa "część nieruchomości po zmarłym...".
Mi chodziło o sprawy techniczne, kiedy złożyć takie pismo czy na rozprawie przed czy po. Tego po prostu nie wiem i co napisać jeśli ktoś wie i też nie chodzi o to żeby kto podał mi słowa jota w jotę do skopiowania. Nie wiem po prostu czy wystarczy napisać, że np nie zgadzamy się na wartość nieruchomości czy jest jakaś podstawa. Skoro jednak faktycznie teściowa podała już wartość 1/2 ceny nieruchomości to ten argument odpada.

Jeszcze raz dzięki.

dlatego trzeba to wyjaśnić;

jeśli masz możliwość, to przeskanuj na PM (mail forumowy) treść wniosku;

Powrót