Warunki gwarancji Samsunga

• Autor wątku Autor wątku -gitarzystka-
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

-gitarzystka-

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
9
Witam,
mam pytanie odnośnie warunków postawionych mi przez firmę Samsung w sprawie naprawy mojego smartfona.
Moja gwarancja jest oczywiście ważna.

Chciałam oddać do serwisu mój telefon, ponieważ ma problemy z zasilaniem (najpewniej to wina baterii). Okazało się jednak, że przeszkodą jest... stłuczona szybka. Zostałam poinformowana, że WYMAGANA jest naprawa szybki, inaczej żadne serwisowanie telefonu nie może mieć miejsca. Zostały mi przedstawione 3 opcje:
1. Oddaję telefon na serwisowanie i dodatkowo koniecznie zostaje naprawiona szybka za cenę 450zł (!!!), gdzie jest to ponad połowa ceny nowego telefonu za czasów, gdy był nowością. Pomijając fakt, że cena za wymianę szybki jest kosmiczna (w punktach można ją wymienić spokojnie za 150zł).
2. Sama, prywatnie naprawiam szybkę i dopiero wtedy oddaję telefon na serwisowanie. (Tę opcję zaproponowano mi w salonie, ale czy samodzielne "grzebanie" w telefonie nie powoduje utraty gwarancji???)
3. Nie naprawiam szybki, więc tak naprawdę gwarancja traci ważność.

Rozumiałabym taki wymóg za czasów, gdy w telefonach ekran był sklejony z szybą, jednak teraz stłuczona szybka nie ma najmniejszego wpływu na działanie telefonu. Dodam, że szybka stłukła się ponad rok temu, a problemy z telefonem pojawiły się ok. miesiąca temu, a dany model telefonu jest znany z tej wady, która u mnie wystąpiła.

Tu pojawia się moje pytanie: Czy firma może mi postawić takie ultimatum: albo naprawa szybki albo nici z gwarancji? Czy to jest zgodne z prawami konsumenta?

Będę bardzo wdzięczna za pomoc, bo w dzisiejszym świecie bez telefonu jak bez ręki.

Skoro takie są warunki gwaracji to oczywiście, że może.

No właśnie problem polega m.in. na tym, iż moja gwarancja jest w języku węgierskim i nie wiem, co tam jest napisane.

Oczywiście, że może, ma takie zastrzeżenia w warunkach gwarancji (dostępne na stronie Samsunga). Poniżej tylko wyciąg z punktami, które dotyczą twojego telefonu:

"....
W przypadku dokonania zmian konstrukcyjnych lub napraw poza Autoryzowanymi Punktami Serwisowymi oraz zerwania lub uszkodzenia założonych plomb prawa gwarancyjne zostaną utracone.
Gwarancją nie są objęte:
• uszkodzenia na skutek niewłaściwego, niezgodnego z instrukcją obsługi użytkowania i przechowywania produktu;
uszkodzenia mechaniczne i wywołane nimi wady, uszkodzenia transportowe oraz awarie spowodowane przez czynniki zewnętrzne takie jak: zalanie cieczą, zawilgocenie (np. przez opady atmosferyczne lub kondensację pary wodnej w zmiennych temperaturach), zbyt wysoka lub zbyt niska temperatura, wyładowania atmosferyczne, pożar, nieprawidłowe napięcie w sieci, niewłaściwa wentylacja, działanie czynników chemicznych, a także innych będących poza kontrolą Gwaranta;
...
niewłaściwe użytkowanie, włącznie z wykorzystywaniem niniejszego produktu niezgodnie z jego przeznaczeniem lub niewłaściwej instalacji oraz wprowadzania modyfikacji niezatwierdzonych przez firmę Samsung;"

Twoja szybka nie widnieje na dowodzie zakupu jako osobna część, jest to integralna i nierozłączna część telefonu. Gwarancję masz na produkt "telefon", a nie na "szybkę" i "pozostałą część".

Nie sposób się nie zgodzić z producentem, że stłuczona szyba świadczy o niewłaściwym użytkowaniu, niezgodnym z jego przeznaczeniem. W instrukcji obsługi zapewne nie ma słowa, że telefon można sobie zrzucać z różnych wysokości, lub coś na niego rzucać, czy też siadać z nim w tylnej kieszeni spodni i etc.. Twoja reklamacja jest z punktu producenta dokładnie taką jakbyś poszła reklamować do Ikei kupiony u nich kubek. Co prawda kubek jest pobity, ale mocowanie ucha do niego jest całe. Natomiast Ty chcesz zareklamować to ucho od kubka bo uległo samoczynnie przebarwieniu. :confused:

Oczywiście masz prawo we własnym zakresie wymienić sobie szybkę, bo Ty jesteś właścicielem tego telefonu. Jednak taka wymiana jest niezgodna z warunkami gwarancji, z resztą chyba prawie wszystkich gwarancji jakie widziałem, a tego było sporo.

Ostatnia edycja:
Powrót