warunki socjalu

• Autor wątku Autor wątku kasias2114
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Witam!
Zacznę od tego, że mam obywatelstwo niemieckie. W przyszłym roku wybieram sie na studia zagraniczne w ramach wymiany studenckiej ze swojej uczelni w Polsce. Otrzymuje z niej stupendium w wysokosci 380 euro miesięcznie. Czy jako obywatel niemiec przysługują mi z tego jakies profity? czy dostane mieszkanie na czas wyjazdu, czy jakies środki finansowe? Wyjazd planowany jest na 4 miesiące.
Proszę o pomoc, jesli ktos zna odpowiedzi na moje pytanie
z góry dziękuje

Mój sąsiad nie miał obywatelstwa niemieckiego, ale miał taką możliwość. Zaczał studiowac w Polsce (choc cale zycie w Niemczech chodził do szkoły) i miał z tego tytułu możliwość otrzymania stypendium (dość duże, bo okolo 1000 euro). Natomiast nie wiem co i jak dokładnie, ale prawdopodobnie jest taka możliwość. Generalnie jestem przeciwko wszelkim datkom, ale stypendia "zdzierżę".

Tak tlyko to nie jest typowy wyjazd na studia do Niemiec, tylko wymiana uczelniana z uczelniami zagranicznymi. Tak jak studenci z innych krajow przyjezdzaja do Polski np. na jeden semestr, tak samo my mozemy jechac do nich. Jest to pobyt tymczasowy, dlatego zastanawiam się czy moge liczyc na jakies dodtakowe dofinansowanie z państwa niemiec, nie tlyko z mojej uczleni w Polsce.
A to na jakich zasadach Twoj sąsiad dostał stypendium z państwa niemieckiego, skoro nie miał ich obywatelstwa??
pozdrawiam i dziękuję za odpowiedz

Przede wszystkim nie napisales pierwotie, do jakiego kraju wyjezdzasz na ta wymiane, ale widze, ze chyba do Niemiec.
Studentom niemieckim w Niemczech nie przysluguje ani zaden socjal ani inne zapomogo, bo oni maja prawo do stypendium na podstawie Fedaralnej ustawy o wspieraniu (zdobywania) wyksztalcenia (Bundesasubildungsförderungsgesetz, Bafög). Takie stypendium jest w polowie nieoprocentowana pozyczka panstwa, ktora trzeba zwracac kilka lat po zakonczeniu studiow jak juz sie zacznie pracowac. Wiec jesli masz niemieckie obywatelstwo, to teoretycznie mozesz sie zwrocic o takie stypendium, ale czy to sie oplaca na 5 miesiecy. Poza tym to stypendium zalezy od dochodow, skoro juz masz inne, to i tak by ci zaliczycli to inne prawdopodobnie jako dochod. Z tego wyjedzie wiecej poplatania i pomieszania, niz to wszystko warte

Witam, mam pytania mój mąż pracuje w Austrii i chciałabym sie dowiedzieć coś na temat socjalnego(hilfe) które on moze tam pobierac. Co potrzebujemy aby złożyć wniosek o to socjalne.

A ja mam takie pytanie.Jak to jest tu z tym socjalem.Czy oni placa czynsz itp?Ja dostałam 1289 e na reke plus 558 rodzinnego ,ale sama musze wszystko oplacac.Czy rodzinne ma cos zwiazek z socjalem czy jest to oddzielna sprawa?nie udzielamy porad na maila

Ostatnią edycję dokonał moderator:
oczywiscie, ze musi Pani sama oplacac !!! O jakim rodzinnym Pani pisze : czy Kindergeld czy Erziehungsgeld (Elterngeld ) ?? Wszystkie dodatkowe dochody Kindergeld+Elterngeld+ewentualnie zarobki meza) sa odliczane od minimum sozialnego dla calej rodziny :

czyli czynsz za mieszkanie + minimum socialne dla kazdego czlonka rodziny= zapotrzebowanie calej rodziny ; dale od tego odejmuje sie Kindergeld , Elterngeld, zarobki meza = roznice dostaje Pani wyplacona przez socjal tzn w Pani przypadku 1289 Euro.

Z tego musi Pani wszysko oplacac sama.

ja dostalam pobyt na stale z corko czy mi przysluguje socjal.rok czasu utrzymywalam sie sama, z pomoco siostry. czy moge starac sie o socjal,czy az po 5latach prosze o odpowiedz i co trzeba zrobic zeby dostac.

czy musze zarejstrowac sie na 400euro, a reszte oni pokryjo.bo niewiem jak ztym socjalem jest, bo co miasto to inaczej.zapisana na kurs niemieckiego jestem, biuro pracy mnie kieruje w niemczech

na jakiej podstawie ty chcesz tutaj dostać socjal, pracowałaś w Niemczech albo masz obywatelstwo niemieckie ?
jak nie,to nic Ci nie przysługuje na Dzień Dobry

dokladnie tak! mozesz pracowac na bazis czyli 400 euro nie mniej. i minimum 3 miesiace wtedy miozesz starac sie o pomoc socjalna.musisz im tylko pokazac zameldowanie, dokument od pracodawcy ze zarabiasz niemniej niz 400 euro i ubezpieczenie.to jest najwazniejsze.

Ostatnia edycja:
ja mam pytanie odnośnie pobytu. mam pobyt wstepnie na rok i jesli bede na socjalu czy pobyt zostanie przedluzony?jestem samotna matka z dzieckiem.

mogą poprosic cie o opuszczenie kraju;)
poczytaj ,a zapewniam ze znajdziesz wielu polaków których to już spotkało

dokladnie tak! mozesz pracowac na bazis czyli 400 euro nie mniej. i minimum 3 miesiace wtedy miozesz starac sie o pomoc socjalna

jak przepracuje rok , płacąc składki na wypadek bezrobocia

na Dzień dobry nic nie płacą

Ostatnia edycja:
a na bazis to mozna starac sie o dofinansowanie socjalne,wiem bo pytalam w biurze.

basie napisał:
czy musze zarejstrowac sie na 400euro, a reszte oni pokryjo.bo niewiem jak ztym socjalem jest, bo co miasto to inaczej.zapisana na kurs niemieckiego jestem, biuro pracy mnie kieruje w niemczech

basie ,ty nas pytasz o socjal,a w innym dziale hektary działek sprzedajesz:D

hej ile kosztuje zwykly znaczek w niemczech??55 centow czy wiecej bo nie wiem co mam przykleic)

Powrót