C
christopher7
Użytkownik
- Odpowiedzi
- 199
Kolega namawia mnie abym wyrobił sobie obywatelstwo niemieckie, ponieważ mam taką możliwość i pojechał na stałe do Niemiec, bo w Polsce jest nieciekawie, wzrasta bezrobocie. Mówi, że Niemcy od razu dają mieszkanie i dobry zasiłek oraz wysyłają na półroczny kurs języka niemieckiego. Przedstawia mi ten kraj w sposób bardzo wyidealizowany i tu mam wątpliwości. Przede wszystkim nie znam języka, więc nie wiem jak miałbym zalatwić mieszkanie, zarejestrować w Urzędzie Pracy i w ogóle szukać pracy. Poza tym mam tu w Polsce mieszkanie własnościowe i nie wiem co z nim zrobić, nie mogę sprzedać przed wyjazdem, ponieważ wtedy musiałbym zamieszkać z meblami na ulicy, a po wyjeździe też problem, ponieważ musiałbym tu przyjechać do Polski nie mając pewności, że osoba zainteresowana mi je kupi. Znajoma mojej matki mieszka w Niemczech od 20 lat i mówi, że Niemcy nie są tacy hojni, że pensje, emerytury wcale nie są wysokie i tak łatwo się nie żyje, więc sam nie wiem kto ma rację. Dlatego proszę Was o poradę jak to wygląda? Czy warto poświęcić się, uzyskać obywatelstwo niemieckie i wyjechać do Niemiec czy zostać w Polsce?
Bardzo proszę o odpowiedź
Pozdrawiam
Bardzo proszę o odpowiedź
Pozdrawiam