Warunkowe przedterminowe zwolnienie a odbycie kolejnej zasądzonej kary

• Autor wątku Autor wątku patkosss
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

patkosss

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
23
Stan faktyczny jest taki: skazany stara się o warunkowe przedterminowe zwolnienie na mocy art. 78§1 kk, ale ma jeszcze do odbycia inny wyrok na okres 2 lat pozbawienia wolnośći. Czy skazany ma prawo do ubiegania się o przedterminowe zwolnienie w takiej sytuacji? Jeśli zostanie mu przyznane, to czy po wyjściu na wolność dostanie od razu wezwanie do odbycia drugiego wyroku? Czy jest jeszcze możliwość ubiegania się o odroczenie wykonania tego drugiego wyroku, w momencie, gdy odbywa jeszcze swoją pierwszą karę?

Czy w tej sytuacji możliwe jest zastosowanie art. 79kk o karach niepodlegających łączeniu? Czy takie rozwiązanie jest właściwe?

A co sie dzieje z tym wyrokiem 2 lat pozbawienia wolności, ze nie został skierowany do wykonania? Bo z treści zrozumiałam, że w zakładzie karnym go jeszcze nie mają (tego wyroku)

patkoss- jest możliwe, że dana osoba zostanie warunkowo zwolniona a potem po np 2 tyg dostanie wezwanie do odbycia kary. Poza tym z tego drugiego wyroku może starać się o odroczenie wykoannia kary.

Ale czy wtedy trzeba się starać o warunkowe przedterminowe zwolnienie odnośnie tylko pierwszego wyroku, czy trzeba też doliczyć te 2 lata, które pozostają do odbycia w związku z tym drugim wyrokiem? Czy jest jakiś wybór?

Nie bardzo rozumiem pytanie- jesli dana osoba odsiaduje teraz pierwszy wyrok i nabyła prawo do zwolnienia warunkowego a ten kolejny wyrok jeszcze nie wpłynął do administracji zakładu i nie został wydany nakaz doprowadzenia to jest szansa, że sędzia penitencjarny warunkowo zwolni ta osobę gdyż nie będzie wiedział nic o tym wyroku 2 lata- takie przypadki się czasem zdarzają. Potem wyrok wpłynie i skazany znów będzie musiał iść do więzienia, bądż wcześniej zostanie rozpatrzone odroczenie możliwe, że i na korzyść skazanego...

Ok. Rozumiem. Chodzi o to, że właśnie staram się ustalić, czy skazany nabył już prawo do przedterminowego zwolnienia.
A co będzie jeśli ten drugi wyrok wpłynie teraz do administracji zakładu (razem z nakazem doprowadzenia)? Wtedy skazany nabedzie prawo do zwolnienia warunkowego póżniej? Trzeba mu będzie doliczyć do czasu odsiadki te 2 lata z drugiego wyroku i potraktować to jako całość? Namieszałam..

Jesli kolejny wyrok już będzie w aktach administracji to przyniosą sakzanemu go do podpisania i doliczą odpowiednio do tego wyroku który już odsiaduje i prawo do starania się o warunkowe nabędzie po odbyciu połowy sumy tych kar.Dlatego teoretycznie wg mnie lepiej aby skazany odsiedział od razu wszystko, ponieważ mniej odsiedzi- tzn rzadko kiedy wychodzi się na warunkowe po połowie kary- najczęściej po 2/3 więc lepiej odsiedzieć wszystko i wyjść po 2/3 niż najpierw wyjśc po 2/3 i potem znów trafić i to jako recydywista penitencjarny i wyjśc znów po 2/3...oczywiście jest to mój subiektywny punkt widzenia- bo może być też tak, że teraz wyjdzie, tamten wyrok zostanie mu 2 razy odroczony na pół roku a potem zawieszony- to oczywiście super optymistyczna wersja ale możliwa...

Powrót