Warunkowe przedterminowe zwolnienie - II

• Autor wątku Autor wątku Ag_Maz
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
somethingnew napisał:
Witam! Mam takie pytanie... Mianowicie mój brat prawdopodobnie w przyszłym tygodniu będzie stawał przed komisją przedwokandową. Chciałabym się dowiedzieć na czym ona polega? Jak to mniej więcej wygląda? Czy jeśli dostanie wokandę to tego samego dnia zostaje wypuszczony na wolność? Jak to działa? Z góry dziękuję za odpowiedź :)
Komisja Penitencjarna ocenia czy skazany przeszedł proces resocjalizacji i wnioskuje do Sądu Penitencjarnego o udzielenie WPZ (bądź nie). Wiadomym jest, że wniosek Dyrektora jednostki penitencjarnej ma większe szanse na uwzględnienie niż wniosek samego skazanego. W zasadzie po otrzymaniu warunkowego przedterminowego zwolnienia skazany w ten sam dzień opuszcza ZK choć zależy to tylko i wyłącznie od tego kiedy Sąd prześle nakaz zwolnienia. Przy sprzeciwie prokuratora trzeba odczekać 7 dni, bo tyle ma prokurator na złożenie pisemnego sprzeciwu i jeśli nie złoży to zazwyczaj po tygodniu się wychodzi a jeśli złoży to już wszystko w mocy Sądu Apelacyjnego.

Dzięki wielkie za odpowiedź! Rozjaśniłeś mi całą sytuację :)

Ptasior napisał:
Komisja Penitencjarna ocenia czy skazany przeszedł proces resocjalizacji i wnioskuje do Sądu Penitencjarnego o udzielenie WPZ (bądź nie).

Komisja wyraża opinię, wnioskuje dyrektor. To jest forum prawne a nie forum "wydaje mi się".

Tylko, że w moim przypadku Dyrektor pytał Komisję czy złożyć wniosek o WPZ a Komisja a konkretnie Kierownik Dz. Ochrony się sprzeciwił i Dyrektor nie złożył wniosku. Więc tak naprawdę kto wnioskuje?

Nie pytam tylko odpowiadam a że pytaniem to już odpowiedz sobie sama. Trzeba czytać ze zrozumieniem a chodziło o to kto wnioskuje o WPZ na "Komisji przedwokandowej".

Witam,
Czy o WPZ można wnioskować przy wyroku 4miesięcy?

dzięki, czyli nie jest prawda że minimalny wymiar kary musi być 6 miesięcy by wnioskować.

Jeszcze jedno, ostatnie pytanie. Jeśli skazany przebywa w ZK w innym województwie niż jest zameldowany i został wydany wyrok, do którego sądu pisze się WPZ? Jest w Rawiczu.
z góry dziękuję

przedsiębiorcza mma napisał:
do którego sądu pisze się WPZ?

Do właściwego dla aktualnego miejsca pobytu sądu okręgowego. Czyli w tym przypadku Poznań.

A czy osadzony bierze udział w takiej komisji?? lub jest o niej informowany? i czy zawsze jesli chodzi o wpz taka komiskja sie zbiera??

Sorki.. chodzi mi o to czy osadzony bierze udział w komisji przed wokandowej czy jest o takiej komisji informowany i czy taka zawsze się odbywa??

Witam :)
Wraz z moim TŻ szykujemy się do napisania wniosku o wpz. Mam więc kilka pytań:
- jakie dokumenty/ zaświadczenia możemy dołączyć do tego wniosku, aby zwiększyć szansę na pozytywne rozpatrzenie wniosku?
- czy ja, będąc na wolności, mogę mu jakoś pomóc z tym wnioskiem lub zrobić coś przez co zwiększymy tą szansę?

Będzie to nasza druga próba i chciałabym bardzo, aby była ostatnią i pozytywnie rozpatrzoną.
Wiem, że te pytania przewijają się przez cały wątek, ale nie jestem w stanie całego go przeczytać, żeby wyłapać przydatne wskazówki.
Z góry dziękuję za pomoc!

nobasek napisał:
- jakie dokumenty/ zaświadczenia możemy dołączyć do tego wniosku, aby zwiększyć szansę na pozytywne rozpatrzenie wniosku?

Wszystkie te, które udowodnią, że skazany spełnia przesłanki określone w artykule 77 kodeksu karnego. Jakie konkretnie - przeczytaj wątek. Albo go przeszukaj za pomocą wyszukiwarki.

Szanowny Panie Forg, co ja bym bez Pana wskazówek zrobiła? Ukłony do samej ziemi.

Witam,
chcialam zapytac w jaki sposob skazany oplaca wniosek o warunkowe przedterminowe zwolnienie ?
jezeli ma jakas kwote do dyspozycji "na wypisce" to robi przelew ?
czy może być opłacony w postaci znaczków opłaty sądowej lub czy ktoś z rodziny moze zrobic przelew na konto sądu jeśli nie ma mozliwosci dotarcia do sądu do ktorego skazany wysyła wniosek?

Wniosek można opłacić w postaci znaczków sądowych lub ktoś z zewnątrz może zrobić przelew. Czy skazany ma możliwość zapłacenia jakoś to nie mam pojęcia.

a jak mogę znalesc jak nazywa się kurator sadowy mojego chłopaka? wyszedł warunkowo za dobre sprawowanie .Nie chce mi powiedzieć jak nazywa się jego kurator ,wiem ze jest z Lublina.Obecnie mieszkamy w uk a chciałabym się skontaktować z nim. Moj chłopak wpadl w zle towarzystwo ,martwie się o niego.Nie chce na niego kablowac ale musze tez z tym cos zrobić bo nie chce by wrocil na 4 lata do wiezienia .Spodziewam się dziecka za 3 miesiące . On ma umowę z kuratorem ze dzwoni do niego co 3 miesiące.Czy jest jakas strona na necie lub cokolwiek? proszę o pomoc

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót