Warunkowe przedterminowe zwolnienie - II

• Autor wątku Autor wątku Ag_Maz
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Nie to bedzie moj pierwszy raz nigdy wczesniej nie bylem w ZK mam 20 lat tylko tam pisze ze po odbyciu pol roku moge sie starac o warunkowe czyli odsiedze pol roku i nawet jak mam 1,5 roku kary to jesli sie uwzglednia moj wniosek to moge juz opuscic zk po pol roku ??

Przeczytałeś artykuly, które Ci zacytowałem? Jeśli do dobycia masz łącznie rok i sześć mies., to uprawnień do starania sie o warunkowe nabędziesz po odbyciu 9 mies.

Jeśli do odsiadki masz 1,5 roku to po 9 miesiącach możesz się już starać o zwolnienie-co nie znaczy, że je dostaniesz, ale skoro masz 2 wyroki jednocześnie to staraj się o złączenie ich-wtedy okres odsiadki będzie krótszy, chyba, że złącze Ci nie przysługuje tzn. popełniłeś 2gie przestępstwo po uprawomocnieniu się 1wszego wyroku.

Nie prawda Internetowy System Aktów Prawnych

w art. 78 § 1 i 2 otrzymują brzmienie:
„§ 1. Skazanego można warunkowo zwolnić po odbyciu co najmniej połowy ka-ry.
§ 2. Skazanego określonego w art. 64 § 1 można warunkowo zwolnić po odby-ciu dwóch trzecich kary, natomiast określonego w art. 64 § 2 po odbyciu trzech czwartych kary.”;

ajjj... już się nakręciłam znowuu ;/

czy ktoś się może orientuje jak jest z odwołaniami do Sadu w Białymstoku? mój siedzi w zk czerwony bór i odwołujemy się od odmowę warunkowego zwolnienia, którego odmówił nam sąd.

Witam! Mam pytanie czy ktos sie moze orientuje czy szykuja sie jakies zmiany jesli chodzi o wpz ?

monia201086 napisał:
czy moze mi ktos odpowiedziec??

Ale oczekujesz, że każdy, kto zagląda do tego tematu napisze: "nie, ja się nie orientuję"?
Wejdź na stronę Sejmu, poszukaj miejsce, gdzie publikowane są projekty ustaw i szukaj ...

monia201086 napisał:
czy moze mi ktos odpowiedziec??

Możliwość zastosowania warunkowego przedterminowego zwolnienia wobec odbywających karę pozbawienia wolności w domu na zasadzie dozoru elektronicznego przewiduje projekt nowelizacji, który w środę w debacie poparli przedstawiciele wszystkich klubów w Sejmie.

a czy Ty zawsze musisz tak chamsko odpisywac?

A jesli ktos odbywa kare poza domem ? bo niestety nie ma szans na dozor elektroniczny (bo wyrok ma dwa lata :/)

Ostatnią edycję dokonał moderator:
W internecie narazie nie ma nic nowego na temat zmian WPZ na rok 2013.Czyli jedynie czekac na jakies informacje

Kubi2010 napisał:
Możliwość zastosowania warunkowego przedterminowego zwolnienia wobec odbywających karę pozbawienia wolności w domu na zasadzie dozoru elektronicznego przewiduje projekt nowelizacji,

To już obowiązuje ... Dlaczego udzielasz nieaktualnych porad?

monia201086 napisał:
a czy Ty zawsze musisz tak chamsko odpisywac?

Chamsko? Może zacznij inaczej konstruować swoje pytania i prośby?

Witam mam pytanie. Mój maż został skazany na 2 i pół roku pozbawienia wolności z czego 11 miesięcy odsiedział w areszcie śledczym 5 lat temu:rolleyes: po jakim czasie należy mu się warunkowe zwolnienie? Czy przejdzie mu warunkowe jeśli zmienił swoje życie, założył rodzine...do zakładu trafił tydzień temu a najlepsze w tym wszystkim że miał miec posiedzenie o odroczeniu ale wcześniej go szukali i sam zgłosił sie na komende. Adwokat powiedział tylko tyle że wszedł do paszczy lwa:mad:

po jakim czasie należy mu się warunkowe zwolnienie?
Po żadnym. Warunkowe zwolnienie nie jest czymś, co się należy. Jeśli nie odbywa kary w warunkach recydywy, to uprawnień do staranie się o wpz nabędzie po odbyciu połowy kary, wliczając te 11 mies.

Jestem nowa na forum, nie znam sie na tym,zostałam sama z 3 miesięcznym dzieckiem i niewiem co robic,kurator mówił żema myślec pozytywnie,może sie odraczac a potem zawiesic:o a przecież nie mógł chyba bo ma wyrok powyżej 2 lat! Teraz to tylko przerwa w karze została,tak adwokat mówi no i że są przesłanki do tego. A możenajlepiej odsiedziec te 4 mies i starac się o wpz...:(

Mąż dostał osadzony na kare 16 miesięcy 1 listopada ale zostało odliczone 2,5 miesiąca adwokat mówi ze o warunkowe można się starać juz w marcu a to nie jest połowa kary jak to jest liczone ??

Po połowie czyli po 8 mies może sie starac a odliczając 2,5 zostało 5 i pół mies więc może sie starac końcem marca:o

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót