Warunkowe przedterminowe zwolnienie - II

• Autor wątku Autor wątku Ag_Maz
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
barbara87 napisał:
Jestem nowa na forum, nie znam sie na tym,zostałam sama z 3 miesięcznym dzieckiem i niewiem co robic,

uczyć się żyć sama z dzieckiem. Bo co będzie jak przyjdzie mu odbyć cały wyrok?

Mój narzeczony miał pierwszą wokandę, o którą sam wystąpił i została odrzucona. Jak myslicie, czy ma jakieś szanse po napisaniu odwołania w tej sprawie? Wyrok ma w wymiarze 8 mies., z czego osiedział już 4,5 mies. Odrzucono jego wcześniejszą prosbę o warunkowe przedterminowe zwolnienie z powodu: zbyt krótkiego okresu resocjalizacji, tylko jednej nagrody ( dostał ich 7, ale na rozprawie wymieniono tylko 1 ? ), negatywnej opinii kuratora w miejscu zameldowania ( gdzie nie mieszka faktycznie ). Odbył wszystkie potrzebne tzw. kursy resocjalizacyjne wymienione w programie i pracuje a nawet bierze dodatkowe godziny, jeśli jest taka konieczność. Nagrody wymienia na widzenia ze mną. Niestety nie ma mozliwości uczęszczania na zajęcia kulturalno - oświatowe ze względu na pracę a w weekendy na widzenia a także na utrudniony kontakt z nieprzystepnym wychowawcą, który nie informuje go o wszystkim. Kiedy byłam przed świętami u dyrektora, to powiedział, że ma duże szanse na wpz, gdyz opinia w więzieniu jest nienaganna. Co poszło, więc źle na wokandzie? I czy po przyjęciu zażalenia w jej sprawie będzie musiał czekać znów 3 mies.? Bo jeśli tak, to nie ma sensu się o nią starać, bo w kwietniu już wyjdzie. Proszę o odpowiedź.

Witam mam takie skromne pytanie i prosze o odpowiedź a nie uszczypliwości bo sie na tym nie znam i nie mam zabardzo z czego zadzwonić do danego Zakładu Karnego i sie dowiedziec więc prosze was o pomoc.
Mianowicie interesuje mnie czy żeby złożyc papiery na przedterminowe zwolnienie i stanac na wokandzie trzeba opłacić jakąś opłate skarbową i mniej więcej ile ona może wynosić ? I czy przed wyznaczoną wokanda jest jakaś komisja??
Dziękuję bardzo :)

Opłata za wniosek o warunkowe przedterminowe zwolnienie wynosi 45 zł.
Odbywa sie komisja na której powiadamiają skazanego ,ze ma możliwość do starania sie o wpz. Powiadamiają też czy ZK wystąpi równiez z takim wnioskiem czy nie.
Tyle mojej wiedzy ,może ktos cos dopisze.

puniaiwika napisał:
Mianowicie interesuje mnie czy żeby złożyc papiery na przedterminowe zwolnienie i stanac na wokandzie trzeba opłacić jakąś opłate skarbową i mniej więcej ile ona może wynosić ?
Tak, z tego co się orientuję 45 zł.
puniaiwika napisał:
I czy przed wyznaczoną wokanda jest jakaś komisja??
Tak.

Jeśli wokanda osoby starającej sie o wpz została rozpatrzona negatywnie to od jakiego czasu liczymy 3 miesiące do następnego posiedzenia od daty złożenia wniosku czy od daty wokandy??

jaimojimperatyw napisał:
Jeśli wokanda osoby starającej sie o wpz została rozpatrzona negatywnie

A co to jest wokanda?
Pytanie numer dwa - ile razy przeczytałaś stosowne przepisy dotyczące problemu, o który pytasz? O przestudiowanie tematu, w którym zadajesz pytanie nawet nie śmiem zapytać.

A odpowiedź jest prosta i określona w art. 161 kodeksu karnego wykonawczego.

Liczymy od daty wydania postanowienia Sądu o odmowie warunkowego zwolnienia.

Cytat:
Napisał/a marcinmajster
Pani sędzina z Torunia "opiekująca się" zk nr 1 "uwielbia" takie sprawy. Nie będzie łatwo o wokandę, podejrzewam, że chodzi o kobietę! O ile ma dobrą opinię może starać sie o pracę wolnościową, tego dla kobiet jest dużo!
Przesłanki materialne do zwolnienia warunkowego :

Skazanego na karę pozbawienia wolności sąd może warunkowo zwolnić z odbycia reszty kary tylko wówczas, gdy:
1.jego postawa,
2.jego właściwości i warunki osobiste,
3.okoliczności popełnienia przestępstwa,
4.zachowanie po popełnieniu przestępstwa i w czasie odbywania kary,

uzasadniają przekonanie, iż skazany po zwolnieniu będzie przestrzegał porządku prawnego, w szczególności – nie popełni ponownie przestępstwa (art. 77 kk).

No właśnie WYSOKI SĄD uwielbia , to mało powiedziane, takie sprawy. Tak naprawdę nie zajmuje się istotą sprawy tzn. czy skazany spełnia wszelkie wymogi warunkowego zwolnienia , tylko wydaje ponowny wyrok. Nie interesuje się opiniami na temat skazanego, jego przepustkami, tym że ZK wystąpił o warunkowe zwolnienie. Ważne jest to, że dobrze bawiła się czytając akta sprawy, ale zapewne nie zwróciła uwagi, że przestępstwa dokonano wiele lat temu. Nie wie nawet czy oskarżonemu zostało 6 czy 8 miesięcy odbycia kary. Bo przecież to nie jest istotne. W opinię nie zajrzała , więc nie wie, że proces resocjalizacji w pełni został zakończony i skazany cieszy się bardzo dobrą opinią.
WYSOKI SĄD zezwala na warunkowe zwolnienie nie wg KK, ale własnego "widzimisię". A może twarz nie spodobała się ? Normalnie państwo w państwie. Takie zachowania powinny ujrzeć światło dzienne. Gdzie tu obiektywizm i bezstronność ?
Warto dodać, że w/w WYSOKI SĄD celowo odracza sprawy. Ostatnio nawet pozwoliła sobie na odroczenie uzasadnienia wyroku. Wypuszcza ludzi, którzy dokonali morderstwa . Co to za WYSOKI SĄD, który kpi ze skazanych, ich wyznania religijnego; wysyła wszystkich do psychiatry. W czasie wokandy nie ma żadnych reguł, totalne bezprawie. Moim skromnym zdaniem takie działania wpływają destrukcyjnie na skazanego. Po co się starać, pracować na rzecz zk ? Ktoś powie – otrzyma dobrą opinię, zk wystąpi z wnioskiem o wokandę. Zgadza się, ale co z tego , skoro na wokandzie nikt na to nie zwraca uwagi. Pora , żeby tą sprawą zajęła się prasa, telewizja.

DOBRA RADA
Jeżeli nie masz nic mądrego do powiedzenia, nie odzywaj się wcale. Życzę przemyślanych wypowiedzi i pozdrawiam.

A ja życzę, żebyście nie uskuteczniali to off-topów i przepychanek.

Z mojej strony to nie off-top ani przepychanki, tylko reakcja na niezwiązany z tematem post, zawierający osobiste wycieczki pod adresem konkretnego sędziego mające charakter pomówień...

Jeśli rzucisz okiem na całokształt "twórczości" maniek777, na naszym forum - zobaczysz, że sprowadza się ona wyłącznie do tego...

Czy to , że ktoś nie zgadza się z panującą niesprawiedliwością, nazywasz osobistą wycieczką ? Masz rację, najlepiej wszystko zamieść pod dywan i udawać , że wszystko jest ok.

zaba4 napisał:
Frog, policja zatrzymała go w święta wielkanocne,przed nimi był na zwolnieniu, a po nich miał skierowanie na zabieg chirurgiczny, a z tego co wiem, święta i niedziele nie są objęte zwolnieniami lekarskimi.

mam pare pytan czy ktos mi poradzi co mam robic

jestem pierwszy raz na tym portalu i moge bladzic:sad:

Witam serdecznie mam pytanie. Mianowicie mój mąż został wypuszczony z aresztu w Uk za kaucja dostal areszt domowy czyli bransoletke na noge i telefon do domu. Ktoregoś dnia gdy telefon zadzwonil moj syn po prostu go odlaczyl i mąż nie zdążył odebrać tego telefonu. Dzis rano przyjechała policja i kazali mu jechac z nimi nie mówiąc co sie z nim bedzie dzialo. Po prostu nie wiem nic. Mąz ma wylaczony telefon. Prosze mi powiedziec czy jest taka mozliwosc zeby przez taka sytuacje trafil z powrotem do aresztu?? Pozdrawiam

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót