Warunkowe przedterminowe zwolnienie - II

• Autor wątku Autor wątku Ag_Maz
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Witam, mam pytanie jak to jest z tym warunkowym przedterminowym zwolnieniem, a mianowicie chodzi o to ,że jestem pokrzywdzona w sprawie z art 197 kk i innych. Dowiedziałam sie dzisiaj, że zapadł wyrok łączny 4 lata i 6 miesięcy. Moje pytanie po jakim czasie będzie on mógł starać się o przedterminowe zwolnienie, czy zawsze jest to po połowie? Czy pół roku aresztu w którym siedział do sprawy będzie się mu wliczał do kary? I jeszcze chciałam zapytać czy jeśli zapadł wyrok to odwieszą mu poprzednie kary, bo miał już wcześniej wyroki ale warunkowo zawieszone? Proszę o odpowiedź. Z góry dziękuję;)

mirabe napisał:
Moje pytanie po jakim czasie będzie on mógł starać się o przedterminowe zwolnienie, czy zawsze jest to po połowie?

Nie zawsze. Poczytaj ten temat.

mirabe napisał:
Czy pół roku aresztu w którym siedział do sprawy będzie się mu wliczał do kary?

Być może będzie.

mirabe napisał:
I jeszcze chciałam zapytać czy jeśli zapadł wyrok to odwieszą mu poprzednie kary,

Tak lub nie.

Witam serdecznie ,
Przepraszam że nie odpowiadam lecz przeciwnie pytam ,otóż mam problem a raczej mój znajomy który przebywa w Tarnowskich Górach , chodzi o wokande pisał mi w liście żebym mu podpowiedziała jakiś przykład ,wzór jak napisać pismo o wokandę on nie wie a moze o to sie starać bo już połowe kary ma za sobą . Bardzo prosze Was o pomoc ,naprawde będe wdzięczna ...
Pozdrawiam :)

anowi1 napisał:
,wzór jak napisać pismo o wokandę :)

Wokanda to wykaz spraw sądowych w kolejności, w jakiej mają być w danym dniu rozpatrywane. Do czego Twojemu znajomemu taki wykaz?

Wzór- wniosek o przedterminowe warunkowe zwolnienie znajdziesz w każdej przeglądarce.

Witam, piszę z takim zapytaniem co można zrobić dodatkowo aby dostac warunkowe. moj chłopak nie dostał pierwszego bo powiedzieli ze za wczesnie a ma juz przesiedziane 4 lata z 6. chodi do pracy od 2 lat na wolosci i ma same pochwaly zadnych skarg, i na przepustki chodzi co 3 tygodnie tez od dwoch lat. wszyscy mowia ze ma zachowanie wzorowe ze mu pomogą poprą a jak doszlo do sprawy to nikt sie nie udzielił i sedzia pow ze za wczesnie na wypuszczenie. napisal odwolanie do apelacyjnego była juz sprawa ale niema odpowiedzi jeszcze, wiec pewnie mu nie przynali. czy co da sie zrobic w tym kierunku? czy pisząc teraz wniosek o warunkowe są jakiej specjalne punkty zeby wpisac twoje przywileje tzn, praca i przepustki? i teraz wychowek mowi mu ze na nastepną napewno wyjdzie. jeszcze wczoraj z pracy wystosowali pismo pochwalne do dyrektora zk. proszę o pomoc

sylwia11090 napisał:
a ma juz przesiedziane 4 lata z 6. chodi do pracy od 2 lat na wolosci i ma same pochwaly zadnych skarg, i na przepustki chodzi co 3 tygodnie tez od dwoch lat.

A gdzie w powyższym odniesienie do podkreślonych przeze mnie przesłanek udzielenia warunkowego przedterminowego zwolnienia?

Art. 77. § 1. Skazanego na karę pozbawienia wolności sąd może warunkowo zwolnić z odbycia reszty kary tylko wówczas, gdy jego postawa, właściwości i warunki osobiste, okoliczności popełnienia przestępstwa oraz zachowanie po jego popełnieniu i w czasie odbywania kary uzasadniają przekonanie, że skazany po zwolnieniu będzie przestrzegał porządku prawnego, w szczególności nie popełni ponownie przestępstwa.

sylwia11090 napisał:
i teraz wychowek

Kto?

Forg w takim razie jakie sa te przeslanki dokladniej? skoro pracuje poza zakladem, dostaje przepustki i nie ma wnioskow karnych.
Wyzej wymienione nagrody skazanego swiadcza raczej o dobrej resocjalizacji, skoro zaufali mu funkcjonariusze SW i wychowawca-do tego sprawdza sie ICH opinia o dobrej "obranej drodze" skazanego.
No chyba ze zostal skazany za morderstwo i nie wykazuje skruchy... Ale jesli ZK dal mu tyle szans i przez 2 lata nie zawalil tego to moim zdaniem zasluguje na szanse jak najbardziej :P A jak Wy na to patrzycie??

Mery Jane napisał:
No chyba ze zostal skazany za morderstwo i nie wykazuje skruchy...

A jeśli został skazany za kradzież i nie wykazuje skruchy?
Pamiętajcie o jednym - wpz to nie oblig ani obowiązek. Równie dobrze skazany może odbyć karę w całości.

Nie wazne za co zostal skazany-WAZNE czy sie zresocjalizowal. A to ocenia SW i wychowawca. Czyzby sie pomylili w ocenie skazanego?

Pamiętajcie o jednym - wpz to nie oblig ani obowiązek. Równie dobrze skazany może odbyć karę w całości.

Nie rozumiem-mozesz wyjasnic?

Ostatnia edycja:
Witam!
Forg,prosze o odpowiedz,czy moj syn ktory mieszkal za granica i tu mial stala prace od ponad 7 lat po zwolnieniu warunkowym bedzie mogl opuscic kraj.Zaznacze,ze ZK wystapil o jego pwz po odsiadce 1/2 kary.Czy syn musi zwrocic sie z taka prosba do sadu penitencjarnego jak rowniez do kuratora jezeli taki dozor otrzyma.Wiem,ze wokanda planowana jest na 4 kwietnia br.Musi,wiec napisac taka prosbe,czy przedstawic ja bezposrednio podczas wokandy.Sa jakies najnowsze przepisy regulujace ta kwestie?
Za wyczerpujaca odpowiedz bede bardzo wdzieczna.

forg napisał:
A jeśli został skazany za kradzież i nie wykazuje skruchy?

nie został skazany za morderstwo tylko pobicie z uzyciem narzedzia a zaraz po wyroku poszedl siedziec nie sprzeciwiał sie, caly czas ma wzorowe zachowanie i jak dla mnie jest w pewni zresocjalizowany na przepustkach zachowuje sie jak normalny człowiek a w wiezieniu nie jest konfliktowy do innych. ponadto osoby nie przestrzegajace prawa zakładu, które sa zwalniane z prac za wykroczenia mają występowane od zakladu waruknowe. czy da się coś w tym kierunku zrobić zeby dostac warunkowe?

sylwia11090 napisał:
nie został skazany za morderstwo tylko pobicie z uzyciem narzedzia a zaraz po wyroku poszedl siedziec nie sprzeciwiał sie, caly czas ma wzorowe zachowanie i jak dla mnie jest w pewni zresocjalizowany na przepustkach zachowuje sie jak normalny człowiek a w wiezieniu nie jest konfliktowy do innych.
moze w skrocie przedstawie sytuacje:
w 2003 roku za napasc i pobicie otrzymal wyrok 2 lata w zawieszeniu na 5 lat i dozor kuratora.Sprawowal sie dobrze o czym informowalismy kuratora telefonicznie,a kiedy nas odwiedzil i rozmawial z synem nigdy nie bylo problemu.
W 2004 roku wyjechal do pracy do UK,wkrotce potem ja z mezem dolaczylismy do niego.W ten sposob urwal sie kontakt z kuratorem,ktorego nie poinformowalismy o zamiarze wyjazdu.W kwietniu 2012 roku syn wraz z dziewczyna wybral sie do Polski i zostal zatrzymany na lotnisku.W tej chwili oczekuje na wokande,poniewaz ZK wystapil do sadu o jego warunkowe przedterminowe zwolnienie.Jest juz po komisji i otrzymal podgrupe klasyfikacyjna P-3/p.Zaznaczam,ze jakkolwiek posiada stale zameldowanie w Polsce,ale nie bedzie mial gdzie mieszkac poniewaz mieszkanie jest wynajmowane,nie mowiac juz o jakijkolwiek pracy.W UK ma dom i mial stala prace z tad moje pytanie,czy jesli zostanie zwolniony to czy bedzie mogl wyjechac z kraju?

forg napisał:
Ale widocznie nie przekonał o tym sędziego.

z sędzią to nie mógl naet porozmawiac wszedl i juz mieli wyrok nawet w papiery mu nie zajrzał.. widocznie sędzie mial zły dzien

Pinezka 56 napisał:
to czy bedzie mogl wyjechac z kraju?

Jeżeli zostanie oddany pod dozór kuratora to od podejścia kuratora do wykonywanych obowiązków zależy, czy dozór będzie mógł być wykonywany "na odległość".

Czy zaden z ekspertow dyskutujacych na tym forum nie jest w stanie odpowiedziec mi na pytanie,czy ew.skomentowac moj post?Moze ktos mial podobna sytuacje?
Czekam z niecierpliwoscia na wpisy.

forg napisał:
Jeżeli zostanie oddany pod dozór kuratora to od podejścia kuratora do wykonywanych obowiązków zależy, czy dozór będzie mógł być wykonywany "na odległość".
Forg dzieki za odpowiedz,ale powiedz mi jak to mialoby sie odbyc?Czy te uzgodnienia z kuratorem syn bedzie przeprowadzal z ZK,czy jesli opusci ZK to bedzie musial znalezc sobie jakies lokum? np.u rodziny?

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Witam
Chciałam tylko powiedzieć, żeby nikt się nie łudził - pierwsza wokanda jest chyba po to,żeby dać nadzieję i potem ją zabrać. Każdy popełnia błędy. "Oni" są tam, bo to kara! Nie ma co do tego wątpliwości! Nie mogę zrozumieć i chyba nigdy mi się nie uda, po co jest wokanda skoro słyszysz na niej: Sąd uznał, że jest jeszcze za wcześnie na warunkowe zwolnienie.... Nie umiem zaakceptować takiego argumentu.

tak jest do mojego męża sędzia powiedział że kara ma być długa i uciążliwa

Prawo jest prawem. Są z pewnością przestępstwa słabsze, masz rację. Mój nie siedzi za kłusownictwo czy niepłacenie mandatów - niestety....

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót